Cât te costă să mănânci în fiecare zi?

630

Mă frământă destul de mult faptul că noi, oamenii, rispim prea multă mâncare. Din perspectiva asta, n-am învățat nimic de la regnul animal. Păcat. Păcat că pe lângă pubelele din spatele blocurilor e plin de resturi alimentare (și aici nu mă refer la oasele rămase de la masă ci la bucăți de salam, jumătăți de pâine, fructe întregi ori abia începute, mâncare gătită) care adună câinii vagabonzi și șobolanii. În fiecare an, omenirea aruncă la gunoi câteva sute de milioane de tone de alimente. În Japonia, fructele și legumele care nu corespund din punct de vedere al formei, dimensiunilor și culorii, sunt aruncate, deși sunt perfect comestibile. Americanii aruncă jumătate din mâncarea pe care o produc, restaurantele din Europa trimit săptămânal la groapa de gunoi câteva sute de mii de tone iar consumatorul de acasă nu se lasă nici el mai prejos.

În tot acest timp, ne plângem că nu ne ajung banii pentru coșul zilnic, ne îngrijorăm sporadic la ideea că resursele planetei sunt pe sfârșite și continuăm să producem deșeuri alimentare. Ce facem greșit? Unde am ieșit de pe drumul bun și am început să alergăm pe arătură? Vreți să facem împreună un exercițiu de sinceritate? Adică să spunem cât cheltuim în fiecare lună pe mâncare și cât din banii aceia îi aruncăm apoi la gunoi, sub forma alimentelor care s-au stricat din vina noastră ori din „cauze naturale”. Vreți? O să încep eu.

Suntem 2 oameni în casă. Nu vorbim despre câine, el nu irosește nimic, niciodată. Pentru că gătesc destul de mult acasă, mâncăm rar și puțin în oraș, nu o să discut deci depre asta. În ceea ce privește consumul de acasă, am calculat că media pe zi e de 40 de lei, în condițiile în care gătesc zilnic, fac în fiecare zi alt fel de mâncare (blogul mă obligă să fac asta) și-mi utilizez cât pot de mult și de bine imaginația pentru a găsi un rost chiar și pentru mâncarea ce rămâne de pe o zi pe alta, atunci când lucrul ăsta se întâmplă. Asta înseamnă 1200 de lei/lună. Ne place să avem musafiri, și când se întâmplă asta, gătesc mai mult. De asemenea, sunt zile în care gătesc lucruri deosebite, care presupun costuri ceva mai mari pentru ingrediente. Asta înseamnă că media consumului lunar crește până la 1500 lei. E mult? E puțin? Sunt sigur că fiecare socotește în funcție de câștigurile proprii. Pentru mine, e destul dar nu-i înrobitor de mult, în fond, pot socoti că o parte bună din banii aceștia sunt o investiție, sau dacă vreți, o cheltuială care mă ajută să-mi țin în viață blogul, care la rândul lui îmi aduce o pâine pe masă.

Suma aceasta e aproape neschimbată de aproape doi ani și jumătate, deși prețurile au crescut de mai multe ori în perioada aceasta. Cum am reușit? Am învățat. Am învățat că dacă voi cumpăra mai mult decât am nevoie, voi fi nevoit să arunc alimente pe care le-ar fi putut mânca altcineva. Am învățat că dacă umplu frigiderul până la refuz, voi uita că am cumpărat anumite lucuri, pe care le voi descoperi mai târziu în plin proces de degradare. Cu alte cuvinte, în ultimii doi an și jumătate am crescut destul de mult. Azi arunc (se mai întâmplă și accidente) cam un kilogram de mâncare într-o săptămână, poate mai puțin. Dacă se întâmplă să gătesc mai mult decât avem noi nevoie (unele mâncăruri nu pot fi făcute în 2-4 porții), împart cu vecinii. Uneori și cu câinele. Asta înseamnă că aproape toți banii pe care-i dau pe mâncare într-o lună sunt cheltuiți așa cum trebuie, deci nu-s risipiți. Darea mea de seamă nu include sumele cheltuite pentru curent și gaz (folosite ambele la gătit), nu include costul vinului, berii, apei și sucurilor care se consumă în casa noastră (nu cumpăr apă îmbuteliată, cea de la robinet e perfect potabilă în Cluj, Raluca în schimb bea doar sucuri – e opțiunea ei) și nu include costul pachetelor cu mâncare pe care le primim de la părinții noștri, mai ales pentru că mâncarea de la părinți e inestimabilă:). Asta-i tot. Voi cum stați?

Join the Conversation

  1. 461+780 salariul meu si al sotiei, imi e frica sa calculez „cosul zilnic”, cert e ca arunc destul de putin, dar nu mananc prea sanatos, as gati zilnic, da nu prea pot, fac mancare cu bataie lunga, economisesc cat se poate din frigider, ceea ce e cel mai pacat e ca mananc mult din congelator, congelate de mine, nu la congelare rapida, cam asta sunt eu. Astept sa vad altii.

  2. adihadean Author says:

    Mulțumesc, Ionel.

  3. De cateva luni am observat si noi ca obiceiul de a cumpara mai multe alimente decat ai consuma in urmatoarele 2-3 zile creste cantitatea de mancare aruncata la gunoi, asa ca si noi acum cumparam mai putin si mai des. Insa un calcul lunar a costului mancarii inca nu am facut

    1. Si eu prefer sa iau anume alimente de la magazinul din colt, sunt un pic mai scumpe dar macar ma asigur ca nu le arunc apoi. Nu are sens sa iau 10 iaurturi si sa arunc jumatate fiidnca nu a mancat copilul.
      In plus ma feresc de promotiile proaste, de genul 1kg de branza care expira in 2 zile.

  4. mi-e și frică să calculez, sincer. am văzut și eu de-o vreme că nu apreciez prea bine nevoile noastre (două persoane +pești, dar aceștia nu se pun :D) și ajunge mîncare la gunoi, așa că pot spune cîteva dintre ideile noastre ca să mai oprim din risipă:
    – listă cu mîncarea din frigider și alimentele din congelator, prinsă pe frigider – așa nu poți „uita” de mîncare și nici nu stai cu frigiderul deschis să te gîndești oare ce vrei să iei;
    – gătim cînd apucăm și de obicei iese mai mult decît pentru o masă – de aceea, nu mai mult de trei „felul doi” odată (maxim două de persoană);
    – folosirea cu prioritate a alimentelor la care termenul de expirare se apropie;
    – vizite mai rare la supermarket și mai des la magazinele din apropiere (este inclusiv unul de legume și fructe) – de la acestea din urmă tendința e să cumperi mai puține produse, plus că nu ai rafturi printre care să te plimbi și să fii tentat de tot felul;
    – reducerea la minim a junk food-ului – dacă n-ai în casă, ți-e lene să mergi la magazin și atunci încropești ceva din ce găsești prin cămară ori frigider.
    cam astea ar fi cîteva idei și pot spune că de cînd încercăm să ne ținem de ele a scăzut semnificativ cantitatea de mîncare aruncată. mi-ar plăcea să mai aflu și alte sugestii de la comentariile celorlalți.

  5. Servus Adi, la mine e mai simplu: gătesc rar şi atunci puţin ca să se mânânce tot. Având în vedere că nu prea stau pe acasă gătitul nu e o necesitate. În schimb ştiu persoane care nu au timp să stea la cratiţă tot timpul şi atunci sunt nevoiţi, din lipsă de timp, să mânânce mai mult în oraş (fast-food-urile sunt cele mai apreciate se pare). În cazul ăsta costurile pe mâncare sunt destul de mari dar încă nu mă plâng.
    Spor la gătit

  6. Eu de doua luni am inceput sa pun intr-un plic toate bonurile de la alimente, ca sa fac un calcul aproximativ. Care calcul ar fi eronat oricum pentru ca plicurile nu includ si mesele pe care le mai comand la serviciu, legumele/fructele din piata si ce mai cumpar de la magazinul din colt unde nu imi da bon. Insa anul trecut am facut un efort deosebit sa nu mai arunc mancare sau sa arunc cat mai putina posibil si pot spune ca am reusit. Sper ca anul asta sa reusesc sa reduc la zero risipa de alimente.

  7. Am perioade în care cheltuiesc foarte mult pe mâncare (spre deosebire de tine, eu îmi permit „luxul” de a găti când mi se pune pata, nu tot timpul :D ).

    Overall, facem o vizită la carfur sau real o dată pe săptămână (sau chiar mai rar) și lăsăm acolo în jur de 100 lei (+/- 50).

    De aruncat se aruncă foarte puțin, chiar dacă sunt foarte pretențios (nu îmi place să mănânc mâncare mai veche de una-două zile). Ieri am aruncat prima dată mâncare pe anul ăsta și a constat în vreo 3-4 linguri de icre vechi de vreo 4-5 zile și două roșii.

    În schimb, mi se întâmplă să arunc verdeață (rozmarin, de exemplu). Am nevoie de 1-2-3 crenguțe și restul putrezesc prin frigider. Vreun hint despre cum aș putea să-l păstrez fresh?

    1. Baga-l intr`o punguta si pune-l la congelat! La mine merge:)) ! cand ai nevoie scoti de la congelator si GATA!:))0

    2. cred ca ar fi bine sa iti cumperi ghivece cu mirodenii cimbru, rozmarin, busuioc, etc si le ai proaspete mereu

    3. pune l naibi la uscat, nu l tine in frigider! Il folosesti uscat!:)))))

  8. adihadean Author says:

    Vasi, fă un calcul, o să te ajute:)
    Raluca, mulțumesc frumos pentru ideile împărțite, chiar sunt de folos:)
    injineru, asta-i o poveste pentru alt articol, vine în curând:)

  9. Noi nu mai suntem in Romania(adica eu si sotul) am plecat de langa parinti si am invatat ce inseamna sa economisesti.Acu pentru ca nu lucrez cam de 2 luni,gatesc zilnic si doar pentru noi doi.Nu stiu cum,dar aici chletui mult mai putin decat acasa,fac cumparaturile pentru o saptamana,fac lista de acasa si ma gandesc cam ce as manca saptamana care vine.Pe bonurile de la magazin nu scrie niciodata mai mult de 25 de euro(asta insemnand,carne,legume,fructe,apa,bere si tot felul de prostioare gen alune sau conserve).Si recunosc ca nu aruncam,poate un fruct care nu l-am ales bine sau o leguma:)Am invatat de la voi:) sa fac retele minunate „tot ce ai in frigider si e pe cale sa se strice” Multumesc pentru retele minunate:)…sper ca am fost de ajutor:)

    1. adihadean Author says:

      Rodica, din păcate, prețul alimetelor în România e destul de mare comparativ cu ceelelate țări europene și mai ales în raport cu puterea noastră de cumpărare. Sigur că ai fost de folos, orice experiență ajută, mulțumesc.

  10. Eu de exemplu,merg dimineata la market si stiu exact ce trebuie sa cumpar…astazi am cumparat ingredientele pt.o musaca,niste fructe(zilnic portia pt.2-3 zile),cateva legume pt.o salata,stiu,maine voi gati normal altceva,merg iarasi cu lista si iau exact ce-mi trebuie,astfel nu voi risipi mancarea.Mereu se gaseste ceva si in congelator,pentru solutii in caz de urgenta…Sambata,duminica e lege,carne la carbuni cu multe salate…in concluzie cheltui cam 60-70 euro/saptamana.
    AN NOU FERICIT ITI DORESC ADI!!!ASTEPTAM RETETE NOI!MULT SUCCES!!!

    1. adihadean Author says:

      Mirela, mulțumim frumos:)

  11. adihadean Author says:

    Ionuț, dacă învelești ierburile (rozmarin, busuioc, arpagic, pătrunjel și altele) în șervețele din hârtie, țin mai mult. PS: unele mâncăruri sunt mai bune după două-trei zile, altele după o zi :) (exemple sunt multe – gulașuri, tocănițe, fripturi reci, tiramisu și alte prăjituri făcute în casă, sarmale, unele ciorbe).

  12. Pai sa vedem: Anul trecut se intampla de multe ori sa gatesc eu (pt vreo 3-4 zile), in acelasi timp sa primim mancare de la mama mea si mama dragului meu.Noi fiind 2, cu program de lucru 9-20, nu apucam sa mai mancam. Mai ales eu care am un fix cu mancatul mancarii gatite la birou (yak, din motive pur subiective). Deci faceti si voi calculul. Mancare buna, de casa, multa mergea la gunoi pt ca nu aveam timp si cine sa o manance.
    Anul acesta gatesc mai putin (adica vreo maxim 4 portii/fel de mancare ) si cumpar mai putin, mai mult legume pe care le mancam repede pt ca ne plac si pe care incerc sa le combin in tot felul de moduri (part of them thx to you).Nu stiu cat cheltui pe mancare, dar saptamana aceasta am cheltuit in jur de 100 de lei deja. Si nu am cumparat chestii deosebite, decat obisnuita paine, legume, fructe, niste faina, ulei, unt, zahar,lapte ….
    Dar o sa incerc sa arunc mai putin si sa folosesc tot la maxim.:)

  13. Cel putin genial articolul. Eu sunt inca la mama, deci nu prea ma ocup de cumparaturi. Nu mi se intampla sa merg la cumparaturi fara lista. E adevarat insa ca mai adaug produse, din afara listei, in cos. Si la noi se intampla sa aruncam mancare, dar incercam sa nu cumparam mai mult decat mancam. Cea mai mare „problema” e cand il trimitem pe tata la cumparaturi. El sigur cumpara paine alba de 1500 g si nu reusim sa o mancam toata. Mama cumpara neagra, de 700 g. Acesta e primul aspect de risipa la noi in familie, ceea ce e foarte trist. In rest, cand avem mai multa mancare o chemam pe sora mea in vizita sau pe bunici. Si problema s-a rezolvat + happy big family :D

  14. adihadean Author says:

    strumfa, sunt alături de tine! :)

  15. Din noiembrie m-am apucat să-mi tin evidenţa cheltuielilor (folosind un serviciu free de pe web) şi pot să îţi zic cât am cheltuit în noiembrie şi decembrie.

    2 persoane şi o pisică de 3 kile am halit în felul următor:
    – Noiembrie: 950 lei, din care 550 lei materii prime supermarket şi 400 halit în oraş.
    – Decembrie: 1300 lei, din care 750 lei aprovizionarea de la supermarket şi 550 haleală în oraş (restaurante, kebab-uri, covrigi etc)

    Gătim destul demult, dar multe mese de prânz le mănânc în oraş.
    Adevăru-i că nu prea arunc mâncarea şi pt că nu vreau să irosesc când alţi nu au ce mânca.

  16. adihadean Author says:

    Anca, mulțumesc. Și noi aveam o problemă cu pâinea pentru că mâncăm destul de puțină. Din acest motiv, o parte din ea se uscă mai mereu, însă o reconvertesc în frigănele:). Nu le prăjesc în ulei ci le coc în cuptor, sunt la fel de gustoase (ori poate mai gustoase) și infinit mai sănătoase.

  17. adihadean Author says:

    Horațiu, îmi place de tine:).

  18. Adi… nu m-am gandit… trebuie sa-i zic lui tata. E singurul fel de mancare gatit de el. Clar asta mananc dimineata! ;)) ms

  19. hmmmm….. noi suntem 3 persoane, avem un bebe de 1 an. cheltuim zilnic peste 50 de lei, uneori 100, iar sa zic ca de 2 ori pe luna mai mergem in carrefour si luam mai multe si mai dam 2-3 milioane. sa zic in medie cam 25 de milioane pe mancare, sau oare sa fie mai mult, nu stiu ce sa zic. gatim o zi da, una nu, nu prea aruncam, daca ne ramane ceva dam bonei sau soacrei. mai primim de la tara carnita pentru bebe, deci un capitol e acoperit.
    uitandu-ma mai sus, cred ca facem risipa, am putea cred sa mai economisim.

    1. adihadean Author says:

      Cris, aici voi știți mai bine:)

  20. adihadean Author says:

    Laura, bravo! :). Mă bucur să văd că mai sunt și alți oameni care țin socoteli de felul ăsta.)

  21. Cosul saptamanal (nu pot sa il calculez pe cel zilnic) e de cam 150 RON… mai mult sau mai putin. Iar la servici imi iau mancare de acasa, fie gatita fie din produsele cumparate. Mai rar imi cumpar si daca imi cumpar incerc sa nu dau mai mult de 10 RON, prin urmare de aici nu prea am ce risipi.
    Cel mai des arunc la gunoi painea, fie pentru ca se intareste sau strica… Si unele fructe pentru ca, recunosc, nu imi place sa mananc fructe zbarcite. Mai arunc jumatati (de ceapa, lamaie stoarsa, borcane cu zacusca care nu au avut succes). In general nu prea arunc mancare pentru ca am grija sa cumpar mai putin decat am nevoie si sa inventez mancaruri cu resturi. :D
    Sunt zgarcita!

  22. schumitza says:

    mi-e frica sa ma gandesc realistic la asta. cred ca ceva am economisit in ultima vreme ca ne plimbam cam rar la supermarket si mergem numai cu lista. Si eu gatesc zilnic dar numai seara ca ziua sunt la bureau si gatesc pentru 3 persoane. in weekend mai alcatuiesc ciorbe si alte feluri care sa ma tina macar 2 zile. mancare gatita nu prea arunc insa recunosc ca mai arunc mezeluri si chestii de genu pe care oricum le cumpar pentru fratemio si nu pentru mine. daca ar fi dupa mine in afara de branza si unt n-ar fi altceva in frigider da nah…alegerea lui n-am ce sa fac. recunosc ca parintii ma ajuta destul de mult si ca mai avem alte surse de carne care e cam cea mai scumpa din buget, altele decat cele din supermarket.
    nu stiu, cred ca ar fi in jur de 1000 de lei pe luna pentru 3 persoane? o sa ma „cronometrez” luna viitoare ca luna asta am dat chix cu scrisul cheltuielilor

  23. am inclus acolo banii de lapte si apa plata pt bebe, biscuitii speciali, cerealele. toate la noi sunt foooooarte scumpe, cine are copii stie. pestele, ouale eco, branzica proaspata zilnica, iaurturile, fructele etc. pentru copil cred ca facem jumatate din cumparaturi. nu vreau sa se inteleaga ca facem risipa, dar nu stiu cum se aduna, as prefera sa mai fac economie.

    1. adihadean Author says:

      Cris, doar dacă le pui pe hârtie (mă rog, dacă ții socoteala) o să poți face economii:).

  24. pai noua cel mai bine ne iese atunci cand fac eu de cu vinerea meniul pe toata saptamana care urmeaza. in felul asta, cumparam fix, dar fix, doar ce ne trebuie. economii facem daca ne producem in casa painea. sucuri cumparam rar, mai ma prostesc eu acum cu de-alea de fructe naturale, de cand is insarcinata.

    funny e ca si la noi, doi oameni, amandoi gurmanzi, unu’ cu blog culinar, (plus prietenii pe care-i avem la masa, plus mesele cu familia), cam tot atat se cheltuieste in medie pe luna – 1200 -1500 de lei la supermarket. din care insa nu-i totul de mancare, mai scapa un dero, un ajax sau mai stiu e ce de-astea.

    noi cumparam toata apa de baut.

  25. 2 adulti si un copil, cam 80-100 euro pe saptamana, nefiind nici zgarcitim dar nici extravaganti sau pretentiosi. Traim in Germania.
    In congelator nu am aproape niciodata carne pentru ca o iau proaspata.
    Carnea si mezelurile la alimentarele gen Lidl, Aldi se vand in general ambalate in portii mici, deci nu sunt asa eficiente la pret.
    Cam asta-mi trece prin cap acum.
    Am zis sa contribui si eu la investigatia ta.

  26. Ciudat, la noi in familie (suntem 5) nu se arunca deloc mancarea. Doar in cazurile exagerate, de maxim 3-4 ori pe an. Oare, cu cat creste numarul de persoane se arunca mai multa mancare, sau invers?

    Mamei nu-i prea place sa faca in fiecare zi mancare – eu sunt foarte pretentios, si majoritatea mancarii, nu o mananc daca e mai veche de 3-4 zile – si face pentru mai mult timp.

  27. In Romania, in perioadele „proaste” cheltuiam 50 de lei/saptamana, iar in cele „bogate” pana la 100 de euro/saptamana. Exagerat! Adevarul este undeva la mijloc… Imi place sa merg la supermarket si de obicei cumpar multe prostii de care nu am nevoie. Insa cel mai mult imi place sa merg la piata, sa cumpar multe fructe si legume proaspete, care de multe ori se strica… Suntem 4 oameni mari in casa si consumam mancare de aproape 2000 ron/luna (inclusiv berea, vinul, sucurile), insa se arunca destul de multa.

    In Spania (am locuit 6 luni in Tenerife, doar cu iubitul meu) cheltuiam 25 euro/saptamana in supermarket. Cea mai „scumpa” perioada a fost Craciun – Revelion, cand pentru 3 saptamani am cheltuit 60 de euro pe mancare. Enorm, am si aruncat!

    Imi doresc f tare sa locuiesc singura (doar cu El) si sa imi fac eu cumparaturile, si mai ales sa gatesc zilnic. Sunt convinsa ca as face economie:)

  28. Bunica mea mi-a spus, demult tare, ca e pacat sa arunci mancarea, astfel ca…am incercat sa nu mai pacatuiesc :)
    Am patit o chestie simpatica intr-un restaurant chinezesc „all you can eat”, unde o chinezoaica mica si artagoasa ne-a trimis din start la o masa anume, desi localul era gol, si ne-a spus clar, mai bine ne umplem farfuria de 10 ori decat sa ramana ceva resturi.
    Cred ca aici as putea da 1000 de exemple de ce sistemul all inclusive nu e bun pentru romani, dar asta e alt subiect!

  29. :) Pe mine cand trebuie sa arunc mancarea (se intampla foarte rar , dar se mai intampla ) ma doare inima , la propriu.
    Au fost perioade in existenta mea cand n-am stat chiar pe roze cu banii, si a trebuit sa invat sa ma descurc cu cat mai putin. A fost o lectie dura de viata.
    Acum , desi veniturile sunt constante( nu mari, dar , slava Domnului , suficiente) ne straduim ca familie sa risipim cat mai putin, traind dupa acelasi principiu ca pe vremea cand aveam mai putin bani.
    In primul rand rar cumpar mai mult decat am nevoie. Fac aproape de fiecare data cumparaturile dupa o lista intocmita cu stomacul plin si mintea limpede.
    Am un principiu la care nu pot renunta : „nimic nu se arunca totul se transforma”, in consecinta, sunt multe zile cand ramasitele de ieri devin masa de azi in cu totul alta forma.
    Pentru asta insa e nevoie de exercitiu :). Noua, bucatarilor cu destula experienta, ne vine mai usor sa incropim un meniu ad-hoc decat celor mai putin experimentati- avantajul nostru :)
    Un alt atu e si faptul ca am un sot bun matematician, caruia ii plac cifrele si calculele :)). Lunar calculeaza toate cheltuielile , fie ele cat de mici, contorizandu-le cu stictete.
    Asta e lucru bun, deaorece stiind ce venituri ai, poti sa ai un control al cheltuielilor si vei stii cand trebuie sa te opresti din achizitii.
    A, sa nu uit, de obicei nu cumpar ce nu cred ca voi manca vreodata, pe principiul „lasa ca vad eu ce fac si cu asta „.
    Si inca un lucru important : in ultima vreme am inceput sa fiu atenta si la unele promotii. Este un magazin care seara face reduceri substantiale la fructe si legume. Daca sunt de calitate ( si de cele mai multe ori sunt ) cumpar la promotie si folosesc cat mai repede cu putinta.
    Nu merg la restaurant decat daca sunt invitata. Imi prepar singura absolut totul …de la cafea, torturi, prajituri pana la dulceturi (app , pe astea le fac atunci cand vad ca fructele cumparate nu se mananca, decat sa le arunc , mai bine le transform :) )…si orice fel de mancare ne dorim. Aici iar intervine avantajul bucatarului si al experientei.:)
    Desi pare ca avem o viata de avari, va spun cu mana pe inima ca traim in huzur:)…insa cu cheltuieli rezonabile :).
    Asta numai datorita faptului ca am invatat sa fim putin mai atenti :).
    Bafta tuturor in gestionarea veniturilor :)

    PS. Cateodata cand merg la cumparaturi, mai arunc cate un ochi in cosul vecinului de la casa. Uneori ma ingrozeste ce vad. Sunt unele persoane care habar nu au ce sa cumpere. Ca bucatar ii evaluez rapid continutul cosului, ii fac meniul pe o saptamana in curs :))… si cu toate astea inca imi raman ingrediente cu care as gati mult, bun si bine pentru un batalion :)) pe o perioada buna de timp :)

  30. Nu mi-am pus intrebarea despre cat se cheltuie pe mancare pana acum cateva luni. Se faceau cam 17 mln.

    Sunt printre cei care tin la casa iPhone. Am dat bani pentru o aplicatie care ma ajuta sa urmaresc banii care-mi trec prin buzunar.(pe care v-o recomoand cu tot dragul daca sunteti interesati).

    Ce se intampla:
    – de multe ori mancarea gatita acasa nu se manca toata (o parte din ea ajungea la gunoi, cu parere de rau)
    – cu siguranta se facea abuz de junk food

    Ce a inceput sa se intample:
    – am redus cantitatea de mancare pe care o gatim. Facem atat cat stim ca mancam (dupa cateva incercari am adaptat cantitatile)
    – un sandvis facut acasa este mai ieftin, mai gustos si are cele mai multe sanse sa fie mai sanatos decat cel cumparat de la fast-food.

    Rezultatul este ca de cateva luni in coace nu lasam la supermarket mai mult de 800 – 900 de lei pe luna.

    Unul din pasii urmatori ar fi sa cumparam un storcator de fructe si sa renuntam la sucurile din tetrapac – deci vom bea mai sanatos si mai ieftin (in timp aparatul se rascumpara). Alt pas va fi sa coc painea acasa – ce ziceti de asta! :)

  31. O dată sau de două ori pe lună, sîmbătă, cumpăr de la Kaufland sau Billa (rareori mă aventurez pînă la Carrefour). O cumpărătură mă costă cam 300 de lei, dar include şi cafea, apă plată, detergenţi. Iar cînd am nevoie de ceva în timpul săptămînii, cobor la magazinul din spatele blocului. În ultima vreme nu arunc mare lucru, doar cînd mă pomenesc invitată la masă două-trei zile la rînd (se întîmplă!) şi nu apuc să mănînc ce am în frigider.

  32. Anca Trif says:

    Eu gătesc pt 2 persoane, și deși îmi place, recunosc că nu am timp să o fac în fiecare zi. Nu am mai făcut de curând calculul pt câți bani cheltuim pe mâncare dar nici nouă nu ne place să aruncăm recunosc că se mai întâmplă, de obicei cu supele pt că obișnuim să mâncăm doar în weekend supă. Pâine consumăm mai puțină dar ne place să fie bună, și dacă e de 2 zile o prăjim și e foarte gustoasă, și nu o ținem niciodată în plastic că prinde gust. Există și câteva feluri de pâine care au termen de valabilitate mai mare: ciabatta, unele pâini negre și mai ales Paillasse de la panemar. Noi avem regula să mâncăm mâncare gătită la amiază la lucru, și de obicei gătesc pt 2 zile maxim. Ne place mâncarea bună așa că încercăm să gătim tot să nu aruncăm și să cheltuim mai bine acei bani de alimente mai calitative. Cred că mai ales în cazul mâncărurilor calitatea bate cantitatea. Cu cât mai bun cu atât mai mari șanse să se mănânce tot. Apreciez sfaturile voastre, majoritatea chiar merită.

  33. Painea uscata sau veche (atentie, nu cea mucegaita) se poate praji in cuprot si se folosi drept crutoane pentru diferite supe si ciorbe sau se poate transforma in pesmet. Noi asa facem acasa.

    Cat despre mancarea irosita, cred ca in fiecare gospodarie se intampla acest lucru. Secretul e sa nu cumperi foarte multe alimente odata, sa gatesti in mod corect, in functie de cate persoane sunt in familie sau invitate la masa. Mai trebuie, pe langa precizie in bucatarie, si inovatie. De exemplu, din trei cartofi mari, putin praz, ardei macinat (pus pe iarna, in congelator), o lingura de ulei si condimente – boia, sare, piper si o frunza de dafin – am facut in 40 de minute patru portii de cartofi natur. :)

  34. Si eu am fost obisnuita de mica sa nu risipesc mancarea. Cat am crescut la bunici la tara, orice rest era reciclabil, devenind masa variilor necuvantatoare din ograda. La bloc mai greu, dar tot mai am cate trei-cinci-zece mitze de pripas si cativa porumbei gata sa ma ajute cu reciclarea resturilor. De aruncat, arunc putin, de obicei – exceptie a facut perioada de dupa Revelion, cand prietenii pentru care am gatit fusesera (si ei ca si mine) musafiri pe la parinti de Craciun, asa ca de Revelion ne-a interesat mai mult zbenguiala pe muzici decat mancarea.
    De cheltuit, cheltui mai putin decat ar trebui, pentru ca si la mine mai vin bunatatile de la mama.

  35. Adi, e destul de usturator subiectul, cel putin in perioada asta de criza e binevenit. Nici eu nu stau bine cu finantele, sunt bugetar si eu si prietena mea, din blog nu am reusit sa castig bani inca, si fiind economist de profesie cam am in sange economia si la propriu si la figurat. Deci nu prea arunc mancare, iar cand se intampla, cam am remuscari.
    Eu as propune ca noi, blogerii de profil (pentru ca suntem cativa), sa facem o campanie pe aceasta tema, sa ne gandim la un slogan, un logo(precum cel al reciclarii) si sa facem o revolutie pe net. Sa tina de la alimentatia proasta pana la irosirea mancarii. Ce zici? Tu ai relatii si in mass-media si ai reusi sa strecori ideea…

  36. nu stiu exact,criza,intelepciunea varstei,credinta m-au invatat (ce-i drept cam tarziu),sa invat sa eficientizez costul cu calitatea si cantitatea. Ma laud ca mereu am stiut sa gatesc acum in plus am reusit sa fac si eu ce mereu o intrebam pe bunica „cum reusesti din mai nimic (vorba vine ),chestii atat de gustoase?”
    am constatat ca este mai ieftin si mai sanatos sa consumi mancare gatita .e nevoie de mai putini bani dar de mai mult timp si evident dispozitie :)
    rezumand….la 3, cati suntem, costurile se ridica pana in 1500 lei pe luna cu mici variatii. eu consider ca e mult, avand in vedere ca mancam variat si nu ne rupem in figuri ,dar cand ma gandesc ca unii sunt nevoiti sa traiasca cu toate costurile, din mult mai putini bani…..nu reusesc decat sa ma intristez.
    pe final ….auzita de la o inteleapta…””..Romanul…daca nu arunca…nu-i ajunge””…..apropo la risipa de care toti suntem responsabili….
    Seara placuta tuturor !

  37. adihadean Author says:

    Dragii mei, am citit toate comentariile voastre. Mă bucur mult că românii nu-s doar cei de la știri, cei care rup ușa supermarketurilor cu cărucioarele pline și care mai apoi rup coșul de gunoi cu resturile de la masă. Văd că metodele noastre seamănă destul de mult iar cele care nu seamănă, sunt apreciate și probabil vor fi adoptate și de alții.

    PS: Gabriel, eu asta fac în fiecare zi, prin exemplu personal. Cred că asta ar trebui să facă fiecare dar nu pot să dau lecții nimănui. Ce mă bucură e următorul fapt: tot mai mulți bloggeri de pe nișa asta, culinară, capătă responsabilitate și tratează mâncarea așa cum ar trebui să o facem cu toții, adică normal.

  38. Eu si cu sotul meu traim in Italia si mancarea ne costa cam 300 de euro pe luna.Aici preturile sunt mult mai mici si cu 30 de euro umpli un carucior de supermarket.
    Fac o lista de acasa cu alimentele de baza asta insemnand legume,fructe ,lactate ,carne, apa, vin,bere, etc. Evitam pe cat posibil produsele procesate adica salamuri,branzeturi sofisticate,dulciuri si prajituri.Cumparam si din acestea dar cu ocazii mai speciale. Gatesc o data la doua zile mancaruri simple traditionale romanesti, cateodata piza sau paste,dulciuri mai putin elaborate,cum ar fi checuri, gogosi, clatite. Branza nu lipseste din frigider pentru mine asta e felul de baza vara impreuna cu rosiile. Nu imi place deloc sa arunc mancarea, foarte rar se intampla. sanatate multa va urez!

  39. Eu sunt student la Cluj si nu arunc mancarea, pentru ca nu-mi permit sa fac asa ceva, deoarece mancarea la noi in Romania costa foarte mult, iar banii sunt o problema… In medie pe luna pe mancare cheltuiesc cam 120 de lei, plus ca imi mai trimit de acasa ai mei mancare.Acuma nu stiu e mult e putin ….

  40. Eu cheltuiam ( zic la modul trecut ca am devenit mai chibzuita totusi ) foarte mult pe mancare , locuiesc in Franta si costurile sunt totusi altele asa ca nu dau cifre exacte :). Avand in vedere ca noi suntem 3 din care 2 sotul si piticul mai platesc si o masa la cantina care insumeaza 10 euro pe zi plus ca vin acasa morti de foame si servesc un pranz tarziu….sincer la sfarsitul lunii ma minunam si eu la ce sume ajungem . Cu aruncatul mancarii nu ma laud ca nu prea o pateam, in general iau in amabalaje mici care se pot conserva mult timp asa ca nu „aruncam” dar consumam si cumparam mai mult decat e cazul. Ma uit atent si la etichete si incercand sa iau cat mai mult Bio si fara aditivi platesc in plus. Cu ce ma pot lauda in ultimele luni este ca am cumparat cantitati mai mici, sa nu burdusesc frigiderul de branzeturi, sunci si altele …mai inlocuiesc cate o masa cu o salata cu proteine si asta face bine pentru sanate in primul rand. Mai gatesc il plus si pentru blog :) …lucruri care probabil sunt mai costisitoare financiar. Am vazut aici o emisiune care m-a impresionat o familie de 3 persoane aveau buget de 7 euro pe zi pentru macare ( aici e cam putin ) si culmea reuseau sa manance excelent , ma gandeam ca ar fi o provocarre ( in contextul in care cred ca eu cheltuiesc triplu ) sa incerc o saptamana :)))) sa respect acest buget. Cred ca ar fi interesant sa ne stabilim un buget ” de criza” si apoi sa ne batem capul cu ce meniuri deosebite se pot face totusi, daca ma angajez la asa ceva va anunt. Super interesant subiect.

  41. adihadean Author says:

    Andrei, câte kilograme ai:). Glumesc. E puțin (acum, depinde și câtă mâncare primești de acasă).

    Iulia, mulțumim, să fii sănătoasă și iubită.

    Sylvia, cu 7 euro pot mânca bine 3 persoane, în România, cu condiția să cumpere din piață pe cât posibil și să gătească acasă.

  42. No, io nu cred ca e corect calculul tau! Pai unde-s afumăturile primite de la părinţi?… Acu, io mai am am şi 16 iepuri în curte şi 25 de gaini în ograda… Cocorada o fac în cuptor ( http://dobricel.wordpress.com/2010/11/15/cocorada-cu-branza-si-pita-in-cuptor/ …) În rest… numa’ de bine!!

  43. 66 de kg am :)) de acasa cate un pachet o data la 2 saptamani

  44. adihadean Author says:

    delavad, dacă tot vii aci numa’ să-ți faci reclamă, barem citește articolele până la capăt. în rest, să auzim de bine.

  45. Seattle – 2 oameni – 360-400USD/luna cheltuiti pe mancare [ suma aproximativ constanta in ultimii 6 ani ]- nu aruncam nimic pentru ca suntem atenti ca nimic sa nu se strice din cauza noastra sau din cauze naturale.

  46. Numa’ numa’ o să te pomenesc, pe duminică, la călători ( adică … la duşi cu pluta!… ) ca să-ţi meargă bine în 2011!!! Te astept la curtea boierească……

  47. O persoana. 200 lei pe luna, 50 lei pe sapt. Arunc fffff rar mancare si numai cate o leguma sau fruct stricat. Mananc putin. Dimineata- cereale, sana, briosa, cafea. La pranz un singur fel. Seara un fruct , intotdeauna mananc din cele specifice anotimpului, nu capsuni iarna, nici portocale la 40 grade. In fiecare saptamana fac tort/prajituri , pe care le mananc singura in vreo 4-5 zile, daca am musafiri, mai putin.

  48. hei adi ia fii atent aci. Cat te costa mancarea daca locuiesti la tara adica intr-un sat undeva in ro. Unde nu mananci decat sanatos. Am bunici care traiesc au 96 ani noi nu cred ca ajungem pe acolo. ii greu acolo dar ii fain tare.(cred ca un calcul nu mai e necesar) sanatate multa.

    1. eu vreau sa ma intorc in tara si cum ma apropii de pensie as vrea sa traiesc intr_unul din aceste sate, cu oameni harnici , pe o raza de 100 km de bucuresti,intr_o zona de coline, intr_o casuta simpla, pentru o viata sanatoasa la tara! ce mi_ati recomanda?

    2. Adi Hădean Author says:

      nu cred că-s persoana potrivită să dau recoamandări:)

  49. Noi cheltuim destul de mult pe alimente (aproximativ 1500 lei pe luna), cumparam in principal lactate, peste, legume, fructe, apa minerala, alimente de baza (zahar, faina, orez, paste, cafea, etc). Din cand in cand luam cate un muschi de vita argentinian pe care il impartim in mai multe portii si ne-ajunge 2-3 luni sau cativa pui/curcani crescuti la tara (care ne ajung tot asa, pe cateva luni). Nu dam banii pe mezeluri.
    Avem 3 pisici si 2 caini asa ca e imposibil sa aruncam ceva :)).
    Am observat ca cel mai bine e sa ne facem cumparaturile dupa ce suntem cu burtile pline, in felul asta reusim sa ne tinem perfect de lista de cumparaturi pregatita dinainte.
    Sanatate!

  50. In ultimele luni ma duc cu lista de acasa la cumparaturi. Nu am timp sa merg in fiecare zi sa cumpar pentru ziua respectiva, ca as face-o.
    Gatesc foarte des, cel putin de 4 ori pe saptamana si mancare imi iau de obiciei de acasa.
    Un calcul estimativ ar ajunge probabil pe la 1000 de lei pe luna, pentru 3 persoane si un pisic.
    Mie nu-mi place sa arunc mancare, dar uneori se intampla, mai ales lapte, ca primim in fiecare saptamana si uneori nici nu ajungem sa ne atingem de el.
    De-aia incerc sa gatesc in cantitati mici, de obicei cat sa mancam seara si sa am si eu a doua zi la lucru.
    Cand fac cumparaturi mari, din Auchan sau Real, incerc sa cumpar pe cat posibil chestii ce dureaza mai mult (ex: legume congelate sau la borcan, carne congelata, etc) pentru ca astea imi permit sa le gatesc si peste cateva zile, nu se strica.
    Dar fac ce fac si verdeturile tot ajung sa le arunc, ca nu-mi plac dupa ce incep sa se ingalbeneasca.

  51. @Horatiu C. : ziceai mai sus ca folosesti un serviciu free de pe web pentru cheltuielile lunare…un hint, un link…ceva?!unii dintre noi au ramas la old excel:)

  52. Sunt destule lore, da „free budget” pe Goagal si ai sa gasesti n. Uite aici unul la intamplare http://www.ducksoftware.com/budgettracker.html

  53. Toronto,Canada – 3 pers – 600 CAD/luna
    Nu aruncam nimic, dar accidente se intampla e drept dar foarte rar si numai cu cate vre-un fruct sau leguma ce s-au stricat.

  54. Foarte bun ce-ai scris!!! Asa gatesc si io aproape zilnic, ce-mi place, si e mult mai sanatos. Noi locuim in Germania(eu si sotul), mancarea e ieftina, in schimb e chiria ff scumpa. Cu suc, apa plata(o folosesc si la mancare) si mancare aproximativ 50 euro pe sapt sau chiar si mai putin, + si o naveta bere (10 euro).

  55. nu am facut pana acum un astfel de calcul, dar pe luna aproximez undeva la 1200 lei pentru 2 persoane care nu sunt gurmande, care stau in Bucuresti si care au obiceiul de a nu manca seara (seara doar suc de portocale, lapte, chestii nesemnificative)
    nu aruncam mancare, pentru ca gatesc portii putine, maxim 4, retete foarte simple si rapid de realizat, avand in vedere ca muncim „zi lumina”, iar in weekend nu gatim, ci ne plimbam.
    ceea ce poate ramane in plus sau daca primim ceva ce nu vrem sa mancam se congeleaza imediat si la un moment dat ii vine randul automat (inclusiv crengute de rozmarim am avut in congelator si s-au pastrat in conditii excelente)
    gatesc in casa si aleg cu grija ingredientele, gen oua de la tara, branza de la sibieni, lapte de la automat cu 4% grasime, orez Basmati, zahar brun, etc.

    chiar o sa incerc sa fac un astfel de calcul, desi nu sunt adepta acestor calcule, din fericire Dumnezeu m-a ajutat sa pot avea aceasta abordare

  56. M-ai lovit. Si mie imi place sa gatesc, sa experimentez dar dupa ce e gata, nu mai vreau sa mananc. Nu imi place sa mananc din aceeasi mancare mai mult de 2-3 zile maxim asa ca daca cumva apuc sa fac mai multa mancare, e clar unde va ajunge. Din pacate chiar arunc multa mancare :( si ma enerveaza dar postarea ta mi-a readus in minte acest aspect si o sa incerc sa minimizez portiile de mancare. E un pic aiurea pentru mine pentru ca trebuie sa gatesc daca nu zilnic, tot a doua zi ceva nou, rapid, usor si sanatos si cel mai important pe placul fiicei mele de 2 ani dar asta e sacrificiul daca am pretentii :))

    In general ma ajuta foarte mult blogurile asa ca nu ma plang foarte tare de lipsa de idei. Problema ca e in general oferta pe bloguri este pentru preparate din carne si noi am hotarat sa consumam mai rar si atunci la gratar cu salata sau in alte combinatii usoare pe care le facem rapid. Mi-ar placea sa gasesc mai multe preparate din legume.

    Cat cheltuim pentru mancare, nu stiu dar e clar ca am putea economisi daca as depunde putin efort.

  57. 1.200 lei/luna e mai mult decat tot salariul meu, deci pentru mine e ceva de domeniul fantasticului. As fi nespus de fericita si multumita daca as avea de unde sa aloc atatia bani numai pentru mancare.
    Cam de doua ori pe luna facem o vizita pe la real/kaufland, in rest strictul necesar (paine, lapte, apa) de la magazin din zona si in plus mai primim de 2-3 ori pe luna cate ceva de la parinti. Tin evidenta cheltuielilor, dar n-am facut un calcul stric pentru mancare.
    Foarte rar aruncam mancare, eventual paine care in mod ciudat mucegaieste cam repede. In rest, daca ramane mancare gatita de care maine nu mai avem pofta, bag in congelator. Lasa ca o fi buna o portie raspoimaine sau peste o saptamana cand habar n-am ce sa gatesc sau vin de la servici prea obosita.

  58. Am lucrat intr-un restaurant American, mancarea neatinsa de la banchete se arunca pentru ca, prin lege, Nu era permis Sa se doneze la saraci, Asa ca se arunca

  59. Nu cheltui foarte mult din urmatoarele motive:
    – eu am fost mereu copilul ala ciudat care manca extrem de putin (si asta se refera atat la cantitate, ceva de genul maxim de doua ori pe zi, maxim cat ambii pumni, cat si la varietate – peste, fructe, unele soiuri de dulciuri, ceai, lapte, oua si atat);
    – ai mei au fost si inca sunt disperati de cat de putin mananc, asa ca inca imi trimit regulat multa mancare (o data, de doua ori, chiar si de trei ori pe luna uneori);

    Cheltuielile mele proprii cu mancarea nu tind insa nici la zero pentru ca, asa cum am zis mai sus, sunt foarte pretentioasa. Carnea mea preferata e aia de somon, care a devenit al dracului de scump in ultimul an (>50lei/kg). La capitolul fructe prefer strugurii, care sunt iar scumpi in draci in perioada asta a anului (>12lei kg). Dintre ciocolatele care se gasesc usor, imi place Lindt (>7lei/100g). In ultima vreme am „scapat” si la cioco Leonidas sau Rausch, care-s chiar mai scumpe. E adevarat ca intotdeauna cumpar in cele mai mici cantitati posibile, dar tot am „spart” pe mancare… hmmm… aproape 200-43.8-32-14-0.5~ aproape 110lei de la Craciun si pana acum. Adica in trei saptamani.

    Arunc mancare? Da! Rar din cea cumparata de mine. Doar daca am picat de fraiera si e ceva in neregula cu mancarea aia. Insa… Ai mei mai incearca si unele chestii care nu imi plac, dar pe care totusi le pot tolera. Cum ar fi chestii din carne de porc. Sau chiftele. Doar ca alea ajung sa faca par albastru-verzui aici la mine. Mai e si o alta chestie care ma dispera in primavara trecuta – imi trimit si fructe, iar unele fructe se strica extrem de repede. Si din cauza asta chiar mi-am facut draci, ca sincer nu prea ma doare ca arunc o friptura pe care le-am zis sa nu mi-o trimita, dar cand ajung sa arunc ceva ce chiar mi-ar fi placut sa mananc… :(

  60. Ai pus mana pe o rana. Nu stiu sa fac mancare putina, iar acum, de cand sunt divortata, asta-i o problema serioasa. Recunosc ca n-am calculat cat cheltuiesc pe luna pe mancare, poate si fiindca nu mananc identic in fiecare luna. Daca sugul gastric mi- e focusat pe creveti, atunci ii cumpar si se schimba scorul. Daca n-am apetit, nu mananc mai nimic cu zilele( copilul mananca la cantina scolii, asta ca sa n-am reclamatii la protectia copilului =)) ). Am si eu noroc cu Cuba, care a mancat de Craciun o jumatate de castron de salata boeuf. Si inca ceva: mi-am descoperit in frigider o conserva de ananas deschisa cam de un an x_x.

  61. Ai pus mana pe o rana. Nu stiu sa fac mancare putina, iar acum, de cand sunt divortata, asta-i o problema serioasa. Recunosc ca n-am calculat cat cheltuiesc pe luna pe mancare, poate si fiindca nu mananc identic in fiecare luna. Daca sugul gastric mi- e focusat pe creveti, atunci ii cumpar si se schimba scorul. Daca n-am apetit, nu mananc mai nimic cu zilele( copilul mananca la cantina scolii, asta ca sa n-am reclamatii la protectia copilului =)) ). Am si eu noroc cu Cuba, care a mancat de Craciun o jumatate de castron de salata boeuf. Si inca ceva: mi-am descoperit in frigider o conserva de ananas deschisa cam de un an x_x.

  62. adihadean Author says:

    Ica, e o lege proastă care funcționează și în Europa.

    Cici, scsapă de conserva aia. De fapt, dacă o mai lași puțin, pleacă singură:)).

    Ana, nu cred că ți-e ușor în lume dar poate o să ai noroc și n-o să trebuiască să-ți bați capul cu chiftelele din porc toată viața:).

    Daiana, am avut o perioadă din viață în care am trăit amândoi cu 4 milioane și 20 de bonuri de masă. Nu-i ușor dar poți să supraviețuiești până te pui pe picioare. Ce înseamnă să te pui pe picioare- cred că diferă de la om la om. Am mai spus și-n altă parte, dacă nu aș avea un blog culinar, probabil aș cheltui mai puțin de jumătate din suma asta.

    Flori, succes:).

    Mira, cum spuneam, în general, să mănânci în restul țărilor europene e mai ieftin decât la noi.

    Ren, oricare ar fi situația contului tău, tot e bine să ții o socolteală:). Părerea mea.

  63. 2 persoane plus o pisica aproximativ 700-900 ron pe luna.eu lucrez 10 zile din luna 12 ore/zi deci nu se pune problema sa gatesc in zilele alea iar el incropeste ceva comestibil din ce gaseste pe acasa. pisica mananca bobite speciale, nu primeste resturi, dar asta fiindca nici nu ramane ceva de aruncat. gatim in portii mici si foooarte rar aruncam o felie de paine mucegaita.

    daca stau sa ma gandesc bine, cheltuim destul de mult pe mancare (dat fiind faptul ca oua, faina, carne, zahar, ceapa, usturoi, cartofi primim de la parinti) fiindca amandurora ne place sa gatim si incercam tot felul de retete din zecile de carti de bucate si bloguri culinare.
    mai mancam si in oras dar foarte rar si pe bonuri cat se poate.
    ieri dupa ce am citit postul mi-am instalat si un program de budget tracking in speranta ca o sa reusim la un moment dat sa reducem din cheltuieli si sa punem ceva in contul de economii:)

    citind cometariile celorlalti am prins si ceva idei foarte bune cum ar fi cea cu
    meniul pe toata saptamana, faci lista de ingrediente si nu mai ai nevoie sa fugi ca descreierata la real seara la 22:30 cand pleci de la munca si sa o rogi pe tanti de la casa sa te primeasca.

    o idee foarte buna postarea asta, Adi!:)

  64. Eu tin evidenta stricta a tuturor cheltuelilor si facand un calcul am vazut ca noi (2 pers) cheltuim cam 150 lei pe saptamana (cu apa, bere) deci 600 pe luna. Cand avem evenimente speciale (zile de nastere, musafiri) suma evident creste. Plus primim pachete de acasa. Nu cumpar carne aproape niciodata(primim de la parinti), rar cumpar legume (cartofi, ceapa, morcovi) rar branza, smantana. Nu gatesc zilnic pentru ca nu am timp, desi imi place sa gastesc. Din pacate se mai intampla sa aruncam mancare, cand primim prea multa de acasa, dar asta rar. Nu ne place sa risipim mancarea.

  65. adihadean Author says:

    lore, mă bucur că blogul ăsta-i un loc folositor:)

    Adriana, avem noroc cu părinții:). De multe ori mă întreb, ei cu cine au noroc:) ?

  66. Tudorbuda says:

    Parintii au noroc cu noi, ca nu arunca mancarea :)
    Stau singur si imi fac saptamanal cumparaturi de 150-200 ron din supermarketuri (multe lactate, multe legume si fructe pentru fresh-uri+gatit, desi sunt extrem de nemultumit de calitatea celor din Carrefour) Carne nu cumpar decat extrem de rar, pentru ca-mi trimit ai mei porc, vitel, pui de casa, carnati afumati de la Baia Sprie (am sa fac un brand de renume mondial, dupa ce-ti trimit si tie cativa, sa-mi dai binecuvantarea :) )
    Mi-e greu sa fac un calcul, fie el si aproximativ. Gatesc mult, dar mananc des si in oras (la asta mai lucrez. vreau sa renunt, in mare masura, la mancatul in oras, din cauza calitatii mancarii).
    Mie greu sa fac acel calcul si pentru ca imi cumpar multe mancaruri non-perisabile din Germania. Cereale, anumite conserve, vinuri, paste. De exemplu, pastele Barilla mi-au iesit la putin peste 3 lei/cutie. Ultima data mi-am luat vreo 20 pachete.

  67. Noi, 2 adulti, un bebelus si o pisca cheltuim aprox 500RON pe alimente, dar carne de porc, pui, branza si oua primim de la parinti, de accea suma pe luna este mica… Sotul manaca n zile aceiasi mancare as long as is still good, eu mai greu… Si la noi ramne mancare uitata prin frigider, dar in loc sa o arunc hranesc cu ea cainii vagabonzi de la serviciul sotului. Lucreaza la o unitate militara si au o gramada de animalute aciuate pe acolo… Am tot auzit ca vor sa introduca amenzi pt hranirea cainilor comunitari dar mi se pare o prostie pentru ca nu cred ca vom scapa de problema daca ii lasam sa moara de foame…

  68. Heey Adi, foarte fain articolul si comentariile oamenilor asemenea. Din ce am citit aici si am vazut/cercetat in ultimii ani, as extrage cateva concluzii, cu permisiunea ta, evident:

    – majoritatea romanilor nu stiu cat cheltuie pe mancare pentru ca nu tin aceste socoteli, noi facem mai bine „estimari”
    – economia de prosum (prooductie pentru consum propriu, cu ajutorul parintilor, evident) este foarte mare in Romania si reprezinta probabil peste 30-40% din totalul costurilor
    – aproape toti cei care ti-au raspuns din diaspora, stiu foarte exact cat cheltuie pe mancare si pe ce anume

    In final vreau sa-i felicit si eu pe toti cei care cred in echilibru si cumpatare si tin calcule clare legate de banii lor.
    Ca un fapt divers in cei peste 11 ani de cand tin si eu aceste socoteli am observat ca cheltuielile cu mancarea stau constant in jurul procentului de 20% din veniturile lunare ale familiei. La voi cat este procentul?

    Spor la bani!

  69. isabella sinan says:

    de cand a aparut copilul se cheltuie mai mult,pentru simplul fapt ca desi mananca la scoala ii trebuie un pachetel cu o gustare si un suc de fructe.desi la pranz nu suntem acasa,mancam impreuna doar micul dejun si cina,iar mancare nu prea aruncam,cheltuim cam 70-80 de euro pe saptamana.

    1. adihadean Author says:

      Isa, cu copiii e mereu mai scump:).

  70. Ai pus degetul pe rana… chiar incepusem sa incerc sa tin un soi de socoteala… concluziile sunt ca se duc pe luna in jur de 1.300 – 1.500 ron care includ cumpararea tuturor celor necesare (noi nu primim nimic, din contra, mai cumparam cate juma de curcan sau vitel si dam si la parinti, ca lor chiar nu le ajunge pensia).
    De aruncat, aruncam chiar mult mai putin decat acum cativa ani, dar este loc de mai bine.

  71. acum 3 ani, 2 persoane, cheltuiam 1.700 / luna pe produsele cumparate din hypermarket (mancare, cafea, bere, detergenti, consumabile, etc). la vreo 6 luni am scazut brusc la o treime din suma din cauze care tin de roata vietii :)
    acum cred la se duc 5-600 lei / pers / luna
    destul de rar mai arunc mancare

  72. Of, de cand ma roade si pe mine chestiunea asta. Nu stiu cata mancare se arunca la restaurantele din Romania, insa in SUA e clar ca se face multa risipa. Portiile sunt mult mai mari, plus multe restaurante ‘all you can eat’, unde iti pui de toate in farfurie si realizezi ca nu poti manca nici jumate. De multe ori am mustrari de constiinta in astfel de locuri… Mare pacat ca nu se da la saraci.

    Nu stiu cat cheltui aici pe mancare, ca inca nu reusesc sa tin socoteala. Mancarea obisnuita e relativ ieftina. Cea organica ceva mai scumpa, dar daca inveti sa urmaresti ofertele si magazinele, poti scapa si mai ieftin.

    Cand eram acasa si imi ramanea mancare, o dadeam la cainii vagabonzi de la serviciu. Multi caini am hranit in cativa ani de zile si imi pare rau ca pe-aici nu gasesc niciun caine sa-l hranesc :)

    Si la ai mei acasa era aceeasi problema. Fiecare avea alte preferinte, mama gatea cate 3 feluri de mancare si bineinteles ca intotdeauna aruncam. Sper sa invat candva sa fiu mai organizata la capitolul asta.

  73. Citindu-ti articolul, am stat si mi-am analizat un pic bugetul si am constatat ca dau pe mancare (pt o singura persoana aka eu) vreo 600-700 ron/luna. Mi se cam intampla sa mai arunc cate ceva, fiindca nu am timp sa gatesc, pt ca la pranz mananc mereu la serviciu (de obicei gatit, no junk food, dar tot nu mi se pare ca e foarte sanatos), iar in weekend sunt prea obosita ca sa mai stau in bucatarie sau am altele de rezolvat.
    O sa trebuiasca sa revizuiesc modul in care imi fac cumparaturile si sa fiu mai atenta. Ai atras atentia asupra unei probleme foarte importante.

  74. Pitea Ancuta says:

    Buna Adi, in primul rand vreau sa te felicit, imi place blogul tau. Sunt unul din cititorii tai fideli din umbra, nu ti-am mai scris niciodata dar te urmaresc cel putin de 1 an si ceva.
    Daca nu ai fi postat chestia asta cu bani probabil nu as fi scris niciodata. Si poate de aceea iti scriu si asa tarziu (postarea cred ca ai facut-o acum vre 2 sapt)…… Daca tot ai pomenit de asa ceva, incerca sa gatesti cel putin o data sau la 2 satamani mancare care e ieftina. Eu nu ma plang de bani, dar ce am eu in frigider este cam ce am obervat ca au cam toti la care am avut ocazia sa ma invite la masa (si sunt destui). Condimente simple: sare, piper, vegeta (?poate nu esti deacord cu ea), oregano, busuioc dar uscate, proaspete sunt fff scumpe, frunze de patranjel (si ala e 1 leu legatura), carne de porc, pui, vitel, curcan, branza (cascaval, telemea,sau alte sormimente dar ieftine, nicidecum cu muegai), ulei de floarea soarelui (cu toate ca si asta cel mai ieftin e 5 lei/litru), nicidecum mustar dijonez, iaurturi simple, si altele care nu ii vin in minte acum, dar snt sigura ca stii despre ce vorbesc.
    Iti doresc mult succes in toate ce faci! Si sanatate…

    1. adihadean Author says:

      Anca, mulțumesc.

  75. Buna seara

    NU stiu cu va descurcati, unii 2 persoane cu 600 pe luna, dar doar eu si un copil de 5 ani, cheltuim pe mancare cam 1000 ron, si fara mofturi mari, si tot nu imi ajunge spre sfarsit de saptamana mancarea, cumparata in week-end-ul precedent- doar o data pe saptamana imi permite timpul sa fac piata . De aruncat nici nu se pune problema, si de mancat in oras nici atat.
    Sugestie :poate detaliati si lista de cumparaturi.

    Numai bine.

    1. adihadean Author says:

      simi, când ai doar 6oo de lei, te descurci cu ei:)

  76. meshuga says:

    @ simi
    lista de cumparaturi difera mult de la stilul de viata si preferintele fiecaruia.
    eu cheltui 600-700 ron/ luna pe mancare, 1 persoana,25 ani.
    fac cumparaturi din supermarket de 2 ori pe luna si din piata din 3 in 3 zile.
    apa, legume,fructe, cereale, lactate,inghetata, alune,fistic,stafide, vin, condimente, carne,orez,paste, peste si iar legume.
    nu as putea trai fara ciuperci,peste,vin si inghetata, struguri

  77. Andrei Stefan says:

    Nu stiu cum reusiti sa cheltuiti atat de putin pe mancare. Vam citit toate comentariile.eu dau singur o persoana 2500 lei pe luna. Arunc si multa mancare pt ca imi cumpar si apoi mananc prin oras pe unde ma apuca foamea.am patit sa ies la cumparaturi sa dau 220 de lei si peste 2 zile sa nu mai am nimic din ceam cumparat.4 kg portocale facute suc si baut in loc de apa, alte 4 kg suc prigat, creveti congelati, iaurturi cu fructe, apa plata, salam sibiu, pastrama, conserva gulas, mazare, paine, oua, etc dupa 2 zile mai aveam cateva oua, conserva, mazarea si cam atat. A ajuns sa ma ingrijoreze si pe mine sumele pe care le dau pe mancare dar nu cred ca m-as abtine vreodata de la ceva..

  78. In familia mea niciodata nu s-a aruncat mancare. Daca am luat mai multa paine, am bagat-o de proaspata in congelator. Mancare, e adevarat (poate nu este bine), gatesc pentru 2-3 zile cel mult. Nu zilnic, pentru ca nu am timp. Si pe langa aceasta mancare gatita(de obicei un singur fel, ca nu pot manca 2 la o masa), manac dimineata fructe , lactate , salate, oua, si rar, f. rar salamuri …
    Rar mi se intampla sa mai uit de cate o jumatate de varza in frigider, sau sa mi se strice cate un ardei, ceva de genul acesta. Cred ca asa m-a invatat comunismul: sa nu arunc mancare. Si cred ca este un lucru bun, pentru ca sunt altii care nici paine nu au. Si mi se pare o prostie sa arunci tone de mancare pe motiv ca nu are forma buna, apropos de Japonia. Mi se pare trist, pentru ca sunt tari unde copiii mor de foame. E o aberatie! Multumesc pentru articol!

  79. Eu din pacate fac parte din cei care din pacate arunca extrem de multa mancare. Nu ma laud si mereu ma enervez cand trebuie sa fac acest lucru.

    De la parinti nu mai luam mancare aproape deloc cand revenim in Bucuresti pt ca mi-e mila de ea si stiu ca o sa ajunga la gunoi. Nu ca nu e buna, ci pentru ca nu avem cand sa o mancam :(

    La super-market cumparam mereu prea mult si de obicei ajunge la gunoi. Incerc tot felul de chestii sa nu se mai intample lucrul asta, dar din pacate programul meu si al sotiei este ca naiba.

    Nici macar weekendurile nu sunt sincronizate, ba lucrez eu, ba ea :(

    O gramada de bani aruncati si mai presus de toate o risipa enorma de alimente. Inca incercam sa gasim o solutie.

  80. Enacachi Daniela says:

    Locuies cu iubitul si pot spune ca gatim constant.mancam odata pe saptamana in oras si intotdeauna incercam sa mancam sanatos
    Inafara de banii cheltuiti in oras cheltuim 100/70de euro pe saptamana in marketuri si magazine alimentare.cred ca e mult…si cred ca aruncam deasemenea multa mancare.ar trebuii sa invatam sa facem economie.poate din acest motiv nu reusim sa punem nimic in pusculita…tineretul asta!!

  81. Am crescut cu mancarea „de aruncat” a altora. N-am avut ambii parinti, doar pe mama… care avea salariu de bugetar.
    Multi fac nazuri… nu mananca mancarea a doua zi, a treia zi. Ori gatesc in cantitati mari si se plictisesc de mancarea respectiva.
    Matusa mea si prietenele mamei o chemau pe mama, sa ii dea mancarea, ca altfel o duceau la gunoi.
    Este alegerea voastra, dar decat sa aruncati mancarea… mai bine ii dati unui om amarat sau unor animale fara stapan.
    Eu am dormit zile intregi cu stomacul gol, ziceam bogda proste si pentru mancarea stricata.
    Animalele strazii inghit pietre, iarba de foame. Nu mai aveam putin si ajungeam si noi asa.
    Fiti oameni. Ganditi-va si la altii!

  82. Anastasia says:

    Buna, Adi!

    Te urmaresc de ceva vreme si te admir pentru felul frumos in care ai crescut, profesional vorbind. Este atat de frumos cand vad oameni realizati dar cu picioarele bine infipte in pamant, cu mult bun simt si cu un talent minunat ce ni-l impartasesti cu drag si noua. Foarte interesant blogul tau, usor de urmarit si de inteles, foarte personal. Felicitari! Iti scriu doar ca sa iti spun cat apreciez daruirea cu care iti faci treaba in mediul online. Tine-o tot asa!

    Succes!

  83. Buna Adi! Fac si eu parte din categoria celor care au crescut invatati de bunici ca este mare pacat sa arunci mancarea. Si respect asta. In special painea, pentru care am un respect deosebit (foarte foarte rar arunc, daca s-a stricat o usuc si o adun intr-o punga si o duc la tara la parinti pentru animale). Nici mancare nu arunc, decat rar, in general imi alcatuiesc un meniu in minte si cumpar ingredientele necesare pentru el, si cumpar mereu atat cat am nevoie, si cat mai mult proaspat. Fac piata odata pe saptamana cand reusesc, aprovizionare de la supermarket cam odata pe luna si la 2-3 zile de la magazinul de la colt. Cam 450-600 lei/luna o singura persoana fara nimic de la parinti. PS mi-a placut mult subiectul :).

  84. Eu la munca sunt nevoit sa mananc la cantina, nu pot lua pachet. Seara degeaba gasesc mancare gatita, daca este vara nu prea mai pot manca decat o gustare. Am inceput sa gatim mai des fiindca avem un copil si oricum stam ceva timp in bucatarie pentru ea.
    500 lei cantina munca
    1200 cumparaturi din supermarket
    ~300 cumparaturi de la magazinul din colt
    Incercam sa nu aruncam mancare, nu cumparam multa si ieftina sa fie acolo, dar aruncam la saptamana cateva alimente.
    Pachetul de la parinti a cam disparut, maxim 1 data pe luna daca mai apare :)

  85. Nira shalom says:

    El mi-a spus doar că am ajuns la locul potrivit dacă îmi voi primi dorința inimii fără nici un efect secundar. Mi-a spus ce trebuie sa fac, Dupa ce a fost facut, In urmatoarele 2 zile, Dragostea mea ma sunat la telefon si imi pare rau ca ma traiesc inainte si in urmatoarea saptamana dupa ce dragostea mea ma chemat sa Să pledăm pentru iertare, am fost chemat la interviu în compania mea dorită, dacă aveam nevoie să lucrez ca supraveghetor. Sunt atât de fericit și copleșit că trebuie să le spun întregii lumi despre cum Baba Wale mă ajută să-mi dau dorința inimii. Baba Wale este un specialist în tot felul de vrăji și magie bună. Dacă aveți nevoie de orice fel de ajutor, contactați Baba Wale la următoarea adresă de e-mail: babawalewiseman01@gmail.com
    Whatsapp: +2348129806153

    Mulțumește-mi mai târziu.

  86. Eu prefer sa fac cumparaturile importante in weekend: carne, branza, adica mancarea „serioasa”, iar maruntisurile de la magazinele de proximitate. Ieri de exemplu am ramas fara pasta de tomate si am luat de la magazinul de unde imi iau de obicei fructe si legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close