Pizza de casă cu blat subțire și aromat

5.5K

Aseară a fost Emil pe la mine. Pretextul: pizza cu blat aromat, un blat pe care l-am vândut cu succes în Baia Mare în vremea în care conduceam restaurantul Graffiti (faină experiență a fost aceea, oi povesti-o cândva). Nu am mai făcut blatul ăsta de câțiva ani și m-a bucurat „revederea”, mi-a trezit amintiri, mi-a bucurat simțul gustului. Vreți rețeta? Știu că o vreți. La trei căni de făină am pus o cană și jumătate de apă (măsurate cu aceeași cană), o nucă de drojdie (cam zece grame) înmuiată-ntr-o lingură de lapte cu o pișcătură de zahăr. Am mai pus în aluat un vârf de linguriță de sare și unul de zahăr, o linguriță de oregano uscat, una de busuioc uscat și trei linguri de ulei de măsline extravirgin. Am frământat aluatul un sfert de ceas, cu mâna, să intre aer în el. E gata când e fin, se desprinde ușor de pe mână și e ușor elastic (am folosit făină albă tip 650).

După un ceas de crescut sub ștergar, aluatul a fost gata de lucru.

Un alt lucru important: sosul. Poate fi simplu, din roșii zdrobite – perfect, între noi fie vorba. Dar poate fi și altfel, tot perfect (perfecțiunea are multe fețe): o cutie mare de roșii fără pieliță, o cană de apă, doi căței de usturoi, câteva frunze verzi de busuioc, o lingură de oregano, o lingură de chimen, enibahar și coriandru (împreună cu toatele) zdrobite în mojar și apoi puse în oală, o linguriță de sare și una de zahăr. Se fierbe sosul pe foc mic o jumătate de ceas și se lasă la răcit. Apoi se întinde peste blat. Partea faină e că poate fi pus peste pizza după ce aceasta e scoasă din cuptor. Cu puțin ardei iute, obțineți o alternativă sănătoasă la ketch-up-ul picant. A, da, sosol care rămâne mai poate fi fiert o dată (cinci-șase minute) apoi poate fi păstrat în frigider, sub capac, două-trei săptămâni. Sau poate fi pus a doua zi pe paste.

Nu știu ce am fost în altă viață, că tare-mi place brânza. Am mereu în frigider mai multe feluri. Cu mucegai ori fără, mai tareori mai moale, caș de vacă și brâză de burduf, mozzarella și parmezan. Nu deodată mereu, de cele mai multe ori pe rând, dar dacă deschid acum frigiderul, găsesc măcar trei feluri.

Am întins aluatul în tavă, subțire. Peste el, sos, brânzeturi, ciuperci champignon (folosesc mereu proaspete, cele din conservă mi se par oribile) tăiate în lamele subțiri și bacon feliat subțire. Am mai pus și un simulacru de prosciutto crudo, cumpărat din Kaufland (e criză, în puii mei) cu 9 lei zece felii subțiri. M-am orientat totuși spre cel cu mai puține substanțe pe lângă carne.

Am încins cuptorul (grill-ul cu capac în cazul de față) la 250 de grade Celsius. Am ars prima pizza pe fund pentru că am lăsat-o nesupravegheată. Am mâncat-o și așa, cărbunele face bine la digestie. Celelalte au ieșit ok. O să-mi fac rost de o placă de marmură, să pot face pizza direct pe vatră. Puteți face asta și voi, punând o bucată de marmură în cuptorul aragazului.

Din 750 de grame de făină am obținut 5 pizza.

La un calcul sumar, fiecare pizza m-a costat 2 lei și 50 de bani. Cu tot cu gaz. Hmm. Cam mari adaosurile prin pizzeriile din oraș. Cam puține locuri în Cluj în care să mânânc o pizza comparabilă cu aceea pe care o fac acasă.

Pizza asta a mers perfect cu o sticlă de Fetească Neagră.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Chiar ieri am comandat (ehh, comoditatea asta) pizza. A ta arata mult mai bine cu mentiunea ca pt mine as renunta la branza ca mugegai albastru si as pune altceva, brie de exemplu si as pune mai multe ciuperci. pfff, chiar tre sa fie buuuuna. :)

  2. pentru ideea cu bucata de marmura ai de la mine inca o feteasca neagra :)
    de cand ma tot chinui sa aflu cum sa fac pizza sa fie mai crocanta pe fund fara sa trebuiasca sa o ung

  3. Am deja placa de marmura in cuptor de ani de zile. Fac pe ea pizza si paine si de cand o am, nu mi se mai ard prajiturile ;)) Am dat si eu ideea mai departe multora care mi-au multumit dupa prima utilizare :)) De fapt, a fost ideea mamei, nu a mea, recunosc :) O sa incerc si acest tip de aluat pt pizza pt doamna marmura, suna bine!

    1. Salut Merat, eu am înțeles că unele dintre aceste pietre(marmura, granit…) sunt tratate chimic.De unde sa cumpăr o astfel de piatra???

  4. incearca odata la aluatul de pizza sa pui in loc de ulei de masline sa pui untura de porc, ai sa simti diferenta, eu am luat pontul asta de la un napoletan

  5. Maria Suson says:

    Adi, slabiciunea pentru branza cred ca ni se trage de la bunicu’ :)

  6. Faine poze…frumoasa ispita….
    Ca de obicei voi si anume presta asa ceva de numa numa…..
    :)
    Apropo draga Adi….
    Rupt de realitatea cotidiana si tot pe fuga ma preumblu prin tari si ma gandeam sa cunosc la fata locului si bucatarul si artistul si bucataria ta….
    Mi-ar fi de mare ajutor sa stiu unde anume vei mai gati in timpul ce urmeaza…..
    :)

  7. adihadean Author says:

    Mari, cred că ai dreptate:))
    Gabriel, e și asta o idee
    Merat, o să-ți placă.
    Alex, vrei adresa mea? :))
    Paula, poți să pui ce topping vrei, doar să nu exagerezi cu cantitățile. Multe ciuperci înseamnă și multă zeamă, adică blat umed și necopt:)

    1. Adi, apa pe care o pun, o cana si jumatate, este rece sau calda?

    2. Adi Hădean Author says:

      rece e bine:)

  8. adihadean Author says:

    Jenică, mă bucur să te revăd:). N-am idee unde voi găti în perioada următoare. Deocamdată, doar acasă, n-am evenimente în plan. Dacă apare ceva, scriu pe blog:).

  9. Mersi mult…eu inca sper ca in luna asta sa mai trec inca macar de doua ori prin Cluj, Timisoara, Baia Mare si Satu Mare respectiv Oradea…asa ca daca e , am sa fiu cu ochii in patru pe blogul matale…
    Sa fiti sanatosi si dragi si iubiti…
    La buna vedere

  10. Arata intr-un mareee fel,eu ador pizza si o fac cel putin de 2 ori pe saptamana,nu stiu daca a ramas vreun fel pe care sa nu il fi incercat.A ta mi-a facut pofta din nou.Stasera pizzaaa !!!

  11. Excelent arata pizza! Si eu sunt un pasionat al facutului de pizza acasa, dar nu reusesc nicicum sa fac aluatul sa fie la fel de moale ca cel al unei pizze comandate din oras. Care e secretul? :-)

    1. adihadean Author says:

      Andrei, e o școală întreagă:). Nu trebuie să frămânți prea mult, nu trebuie să faci un aaluat tare din start (adică să pui câtă apă trebuie, chiar dacă la începutul fărmântării pare moale), iar la urmă, după ce scoți pizza din cuptor, să o lași două minute pe o suprafață rece, stropită cu puțină apă.

  12. adihadean Author says:

    Ana Maria, baftă!:)

    1. Eu, cand am timp sa il fac, pun lapte in loc de apa si iese o super pufoasa coca…mmm

      in rest…cand nu am timp, iau coca de la Belforno…Dintr-o bucata de 3 lei imi ies 2 pizza in tava rotunda de pizza sau una mare in tava de la aragaz.

  13. Adi, eu cred că în altă viaţă ai fost francez :)) Mă refer la pasiunea pentru brînzeturi. Iar pizza asta mi-a adus aminte de o altă pizza cu blat crocant, pe care am mîncat-o la Capri, în Piazzetta. Buonissima!
    Nu sunt mare specialistă în pizza, dar am fost în multe restaurante italieneşti din Franţa, Germania şi chiar Italia. Am observat că, înainte de a pune sosul, ungeau cu ulei blatul. Am văzut asta şi într-o emisiune culinară italienească.

  14. Laura-Monica says:

    Mai Adi! Ai un stil de-a scrieee, de-a povesti ce si cum pui tu acolo in minunatele retete…de numa-numa!:))Adica foarte fain!Totul e facut cu talent si (sunt convinsa) din inima (asta e de fapt marele secret, cred!). Retete super, normale, fara fitze, la indemana tuturor, explicatii cu amanunte picante, poze si culori de mare arta!Multumim!Felicitari pt.toata munca ta!

  15. adihadean Author says:

    Lucia, eu l-am uns doar pe margini, să se „crocănțească”:)
    Laura, mulțumesc.

  16. Si mie imi plac retetele tale care sunt mai traditionale si fara „fite”.Dar am o nedumerire: nu-ti place pestele (toata lumea gateste acum peste !)sau nu am vazut eu postari cu astfel de retete ? Si eu pun untura in aluatul de pizza- si imi place.

  17. ADRI !….cat e de crocant aluatul asta ?…..nu nimeresc nici la D-zeu un aluat nici crocant, nici chiar ca painea…..ma descurci ? :))))….sunt sigura de asta….spor la trebi :p

  18. adihadean Author says:

    Nicoleta, nu prea găsesc pește proaspăt. Cel congelat nu mă încântă prea tare.

    Rodica, fix cât trebuie! Dacă-l faci așa cum povestesc eu aici, trebuie să ias:)

  19. verific :)) multumesc mult .

  20. Aluatul nu mi se pare iesit din comun, e ceva obisnuit. In schimb, esti singurul care stie sa faca sos de pizza adevarat (mai putin coriandru). Vreau sa spun ca am lucrat intr-o pizzerie de pizzerie la Milano si acolo exact asa faceam sosul numai ca il preparam in oale de 40 de litri, cate 3-4 pe zi. Si mai ceva, italienii nu folosesc branza cu mucegai la pizza. Dar cum totul este una din improvizatiile tale maiestre, merge.
    Cu respect Uica Mihai

  21. adihadean Author says:

    Corect, Mihai, aluatu-i fix obișnuit, cu diferența (față de pizzeriile pe care le-am văzut eu până acum în România) că are în el oregano și busuioc :) (sosul rămas de ieri capătă o nouă viață imediat, chiar acum fierb pastele) :).

  22. Buna, e primul comentariu pe care-l las aici :)
    Imi ploua in gura, dar 5 pizza n-o sa reusim sa mancam, eu si prietenul meu, asa ca voiam sa intreb (sper ca n-o sa razi daca intreb o prostie) daca se poate congela aluatul sau macar tine la frigider cateva zile pana facem o alta pizza?
    Si inca ceva, pui drojdie uscata sau normala?
    Mersi si spor la gatit!

    1. adihadean Author says:

      Miruna, aluatul stă 3-4 zile la rece (4 grade Celsius) și luni de zile congelat. Prefer drojdia crudă pentru că nu are E-uri.

  23. Tot timpu cand fac pizza intru la tine sa caut reteta pentru aluat :))

  24. Asa e, pizza de cumparat nu se compara cu cea de casa. Ideea cu placa de marmura e simpla, ca toate ideile geniale :)

  25. lavinia rezmerita says:

    adi azi o fac..mi-e o pofta de imi vine sa mananc ecranul:))..sper sa iasa

  26. Mmm, cred ca incerc azi aluatul, pizza e preferata mea,
    o sa elimin branza cu mucegai, ehh, nu reuseste sa se duca elegant si rafina pe gatlejul meu de moldoveanca!
    Felicitari inca o data si succes, asa bine ma simt cand rasfoiesc „bucarul maniac”!!!

    1. adihadean Author says:

      Oana, comentariul ăsta nu-i pentru mine, așa-i? ):

  27. Vai m-am imbatat cu ceai Adi, scuza-ma ca am scris alt blog mai sus, nu a fost cu intentie….mii de scuze!

  28. Excelenta ideea cu ierburile din aluat trebuie sa o testez si la noi in casa se face pizza macar o data pe saptamana si din cate variante am incercat tot cea facuta acasa ( de mine :) ) e cea mai buna. O sa fac data viitoare asa aluatul. Eu daca am ocazia dupa ce dospeste aluatul il tin 30 minute la frigider, ii da o elasticitate aparte. In fine variante infinite cu pizza asta :)

  29. Mno, mie nu mi-a iesit blatul. :( A iesit prea tare. Nu stiu exact unde am gresit.
    Faina am folosit 000, din asta aveam acasa. Cuptorul e model vechi , fara termostat. Am incins cuptorul si am lasat pizza ~20min. Am tot supravegeat-o: sa nu se arda (cuptorul nostru cam arde; trebuie sa fac rost si eu de o placa de marmura), sa nu ramana nefacuta la mijloc…:|
    Am sa mai incerc, nu ma las pagubasa atat de usor. :)

  30. Toata familia adora pizza… si asa ca sunt nevoita sa fac destul de des… dar reteta asta de aluat arata ademenitor, asa ca am s-o experimentez cat de repede pot… Iar referitor la branzeturi, cred ca am fost intr-o viata anterioara de pe undeva din Franta pt. ca tot timpul am cel putin 2-3 sortimente in frigider (una de obicei cu ceva albastru sau verde pe ea :)) …

    1. adihadean Author says:

      Ela, succes:)

  31. Adi,
    Multam pentru cele cateva tipsuri invatate din experienta ta de pizza (nu-mi trecuse prin cap sa pun oregano si coriandru/enibahar/chimen in aluat). Nu inteleg insa cum ai facut calculul la costuri.
    Zici ca ai facut 5 pizza cu 2,5 lei/buc. Asta inseamna 12,5 lei total. Din care doar prosciutto zici ca a fost 9 lei… Pai daca pui si niste branzeturi la calcul, ai spart plafonul.
    Oricum, sunt de acord cu tine ca pretul/buc este surprinzator in comparatie cu restaurantele, dar cred totusi ca o pizza decenta iese la mai mult de 2,5 lei/buc. Hai macar un 5 lei…
    Geo

    1. adihadean Author says:

      Geo, e simplu, nu am folosit toată cantitatea de prosciutto:) după cum nu am folosit nici brânzeturi cu kilogramele. Hai să o luăm așa: pe o pizza decentă (de fapt, super bună) folosești cam 20 de grame de prosciutto crudo (90 de bani), 60 ml sos (18 bani), 70 gr mozzarella (70 bani), 20 gr ciuperci (15 bani) și 250 gr aluat ( 25 de bani), adică 2 lei și 18 bani. Poți să mai pui cheltuieli cu gazul și tot nu ajungi la 2 lei 50. Deci am fost generos cu suma:). Sigur, poți să găsești ingrediente mai scumpe dar nu-i musai. Poți să folosești cantități mai mari dar nu-i musai (aici e o chestiune de gust, mie îmi place pizza cât mai ușoară, altora le place foarte încărcată). Da, în cazul de față, dacă folosești brânzeturi scumpe (mă refer la cele cu mucegai, de exemplu), poți să ajungi la 3 lei/pizza dar nu sari de suma asta.

  32. Adi, ai dreptate. Eu imi facusem calculul cu niste variante mai incarcate, cu toate din belsug (probabil din frustrarea acumulata pe la diverse pizzerii, unde toppingurile erau cam rarute…). Dar la o incarcare normala, pretul corect e acolo: 2,5 – 3 lei.
    Traiasca pizza facuta acasa!

  33. Adi, felicitarile mele! Voi incerca si eu reteta ta.
    De cativa ani traiesc printre colegii mei italieni (la Praga). Am invatat multe despre bucataria italiana si imi palce mult. In fiecare zi fac piata si pregatesc pranzul pt toti cei din birou, si nu numai. ( dispun de o bucatarie mica dar „echipata” cu tot ce trebuie!!)
    Am citit despre ” marmura din cuptor”. Imi poti da mai multe informatii.
    Multumesc mult!
    O zi frumoasa din minunata Praga!

    1. adihadean Author says:

      Habana, cu marmura e simplu: măsori cuptorul pe lungime și lățime, mergi la un pietrar și-i ceri o bucată de marmură groasă de uncentimetru și jumătate-doi, care să încapă în cuptorul tău. Mai exist și varianta de a căuta asta în magazinele specializate pe echipamente profesionale pentru bucătării dar e varianta mai scumpă.

  34. adi,ne ai terminat…suntem la birou,fie ti mila de noi….cum poate sa arate si ce foame ne esteeeeeeee.multumim oricum :)

  35. …am folosit aluatul…excelent…a iesit o pizza ca la mama ei acasa…data viitoare am sa pun si poze…urmatorul aluat este cel cu trei parti faina si o parte griss…multumesc de masa, ca a fost multa si gustoasa…

    1. adihadean Author says:

      gigi, să-ți fie de bine
      florina:))

  36. mone andreea says:

    super ideea cu aromele; io de multa vreme pun pe pizza branza framantata de acasa, usor iute, nu se compara gustul:) . ms pt reteta, o sa o incerc cat de repede!!

  37. am facut si eu si a iesit f buna

  38. Tocmai am terminat de copt 8 pizza pentru familie si prieteni. Au iesit fenomenale, cu exceptia primei :) ca am fost la prima incercare de pizza si nu stiam prea bine cum sa o intind, dar am prins ideea repede si urmatoarele au stat ca unse :). Am folosit 800 gr faina de grau si 200 gr gris (am tras cu ochiul si la o reteta de la Jamie), iar sosul e cel mai bun, incomparabil cu cele vandute in comert. Multumim de reteta si sfaturi.

  39. Florin says:

    La 3 cani de faina si una jumate de apa ,nu prea iese deloc . Deci ?

    1. adihadean Author says:

      Florin, deci… Ce nu iese?

    2. Nici mie nu mi-a ieșit. A ieșit un fel de mlaștină. După ce știu că mai aveam în punga de faină, alea 3 căni au fost cam 400-450grame. La care s-au adaugat 350-375 ml de apă (o cană – aceeași cană- și jumate). A trebuit să adaug faină destulă ca să nu arunc aluatul, și desigur nu a mai fost suficentă drojdie. Ceva nu se leagă, totuși…

  40. MIhaela says:

    Super pizza ! sunt incantata pentru tot ce ne oferi , multumim !
    si acum sa iti spun ca si eu fac un aluat la fel ..in plus mai pun cam 3 linguri rase de gris ….asa am aflat reteta de la o colega care a muncit intr-o pizzerie in Italia !!! va asigur ca este super blatul !!! merita incercat

  41. Salut.
    Am retinut ideea ta cu placa de marmura pentru pizza si in sfarsit mi-am facut rost de una. Inevitabil au aparut si presiunile: da’ o pizza cand faci si tu, sa „botezi” placa aia? Intrebarea mea e: incing in prealabil placa in cuptor si pun pizza pe placa incinsa, sau o fac direct pe placa rece, si apoi le bag impreuna la cuptor? Si-nca una: placa o ung cu ulei, sau doar presar niscaiva faina pe ea?

    1. adihadean Author says:

      dan, pui placa in cuptor, astepti sa se incinga, pui pizza pe ea.

  42. Foarte tare ideea aia cu placa de marmura.

  43. adi, m-ai innebunit mental ! daca erai femeie te luam de nevasta indiferent de statutul tau social ! hai ca ma pun pe treaba si revin…

  44. Adi, eu sunt de-asta asa, mai incepatoare in ale gatitului si eu am masurat 3 cani de faina ca fiind 500 gr faina? tu vad ca ai dat masura de 750 la 3 cani, ai sa razi poate dar eu inca-s la faza de masurat:)

    1. Adi Hădean Author says:

      poate avem căni de mărimi diferite. ca să nu te încurci, cantitatea de apă trebuie să fie aproximativ jumătate din cantitatea de făină.

  45. Mersi Adi, ft bun trucul; s-ar putea folosi si n cazul placintelor sau clatitelor? ce zici?

    1. Adi Hădean Author says:

      nu știu ca care truc te referi, nu intru pe postare pentru a vedea comentariile iar asta-i destul de veche, nu mai țin minte ce am scris:).

    2. Uite aici: poate avem căni de mărimi diferite. ca să nu te încurci, cantitatea de apă trebuie să fie aproximativ jumătate din cantitatea de făină.
      Si acum eu te ntrebam asa: Mersi Adi, ft bun trucul; s-ar putea folosi si n cazul placintelor sau clatitelor? ce zici?

    3. Adi Hădean Author says:

      nu. vorbim despre lucruri diferite, texturi diferite, tipuri diferite de aluat. recomand respectarea retetelor:)

  46. Multumesc pentru reteta. Si mie imi ploua in gura:)) Am o intrebare: pentru numai 2 pizza ce cantitati recomanzi pentru blat?

  47. Multumesc pentru reteta. Am o intrebare: pentru numai 2 pizza ce cantitati recomanzi pentru blat?

  48. Multumim pentru cea mai buna reteta de pizza ever ever. Blatul iese superb, la fel este si sosul perfect, si sugestia pentru topping e bun. Pentru cine incearca doar 4 pizza eu am pus 400g faina, o cana si inca un pic apa, 15 grame drojdie si a iesit un blat foarte bun, subtire sub topping si pufos pe margine;)In rest am urmat reteta de mai sus. Multumim, maestre.

    1. Adi Hădean Author says:

      mă bucur:)

  49. elisa ciuleac says:

    Numai ce am bagat-o la cuptor arata ft bine si cruda.Sper sa arate si mai bine facuta yummy yummy !!!

  50. Mariana says:

    Buna reteta pentru blat, insa am o singura intrebare, nu il coci putin inainte (la orice tip de blat pe care l-am incercat nu se coace nici de nebun daca nu il tin 10-15 min inainte la cuptor)

    1. Adi Hădean Author says:

      ai un cuptor prost, în cazul ăsta:)

    2. Si eu aveam aceeasi problema cu aluatul de pizza, chiar daca era foarte crocant in partea de jos, din cauza uleiului cu care am uns tava, la mijloc mereu ramanea crud. De data asta l-am pre-copt 15 minute, pana cand s-a umflat si s-a intarit putin, apoi l-am scos, am pus sosul si topingul si a iesit perfect! probabil e vorba de cuptoare, al meu stiu sigur ca are tendinta sa arda preparatele, desi uneori nu sunt facute la mijloc.

  51. Mariana says:

    Este un cuptor incorporabil de la Franke (pe gaz), prea modern as zice eu :))

    1. Adi Hădean Author says:

      atunci greșești undeva. în 15 minute ar trebui să fie coaptă pizza cu totul. la 250 de grade celsius, e coaptă în 8 minute.

  52. Mariana says:

    Acum ca mi-ai zis cred ca temperatura este de vina, eu il setam pe 150-180 de grade :)

  53. M-ai convins sa imi iau si eu placa de marmura. Am citit toate comentariile si mi-am lamurit toate intrebarile in afara de una. Placa asta se pune direct pe baza cuptorului sau se pune pe grilajul cuptorului pe care stau de ex si tavile pentru chec?

    Poate imi fac si eu curaj sa incerc. Am mai avut experiente cu alte retete si nu au iesit prea bune.

    1. Adi Hădean Author says:

      pe gratar. sau jos. unde vrei.

  54. am facut ieri aceasta reteta , este fenomenala , Am cumparat ieri din Selgros o tigaie rotunda pentru pizza ( 19 lei ) e foarte buna tigaia si am trecut la treaba ,e prima pizza pe care o fac in acest mod ,a iesit super aluatul si totul , am descoperit cat de buna poate fi branza cu mucegai. Singura chestie e ca am fiert sosul de rosii ( am oparit un pic rosiile si am luat jos pielita si le-am dat prin blender) am fiert sosul 30 minute , Adi spune-mi te rog trebuia sa se ingroase sosul ca la mine nu sa ingrosat numai un pic.A fost de 100000000 de ori mai buna decat cele din comert.

  55. bine v-am gasit!
    este prima oara cand intru aici…
    pe mine ma intereseaza blatul, ca ce pui pe el conteaza mai mult sau mai putin; din cate observ ar trebui ca acesta sa fie blatul perfect! :)
    chiar acum am pus ingredientele in masina de paine (stiu, nu sunt un mare bucatar), am respectat cantitatile si acum astept minunea!
    dupa ce va fi gata, il voi pune la frigider pana maine seata; sper sa isi pastreze calitatile… tot maine va voi povesti cum a iesit.
    sunt convins ca pizza pe care o voi face maine va fi una extraordinara, avand in vedere ca aluatul va imprumuta din aromele de busuioc si oregano.

    multumim Adi pentru secretul impartasit cu fanii pizza! :)

    numai bine iti doresc.

    1. Adi Hădean Author says:

      u drag. și succes!

  56. buna dimineata,Adi!
    Sunt mamica a doi feciori minunati,de 2ani si 10 luni,respectiv 5 luni jumate!Oradea.
    Cel mare este la gradinita de 2 zile si am constatat cu dezamagire ca in aceste zile a mancat mai multa carne de porc decat in 2 ani si zece luni.
    Am fost si sunt foarte atenta la alimentatia mea si a familiei mele!
    Am intrat pe -viata la gradi-si am ramas surprinsa de o asa initiativa sanatoasa.
    Vrem si noi pentru copiii nostri o alimentatie echilibrata si sanatoasa la gradi.
    Asta presupune o schimbare majora si nu stiu care sunt pasii si de unde sa incep?
    Ai putea sa-mi dai cateva sfaturi?
    Multumesc pentru ca existi!
    Cu respect si admiratie,Ioana.Oradea

    1. Adi Hădean Author says:

      bună dimineața
      primul lucru pe care-l poți face e să ceri schimbarea meniului la grădiniță.

  57. Iti multumesc pt raspuns!asa voi face!

  58. O intrebare: dupa ce las aluatul sa creasca, pot sa intind blaturile si sa le pun la frigider intre folii de plastic pana a doua zi?
    Mi-ar fi comod pentru situatiile cand am musafiri. Ma gandeam sa fac blatul cu o zi inainte, si cu 30 de minute inainte de masa sa scot blaturile de la rece,sa pun ingredientele si direct la cuptor?

    1. Adi Hădean Author says:

      nu întinde blaturile, fă bile de 250 de grame și pune-le în frigider.

  59. Am incercat si eu reteta asta, acum am aluatul la dospit. Totui, cred ca undeva am gresit, pentru ca aluatul meu e destul de lipicios, este elastic, dar nu se desprinde usor de pe maini. Am folosit faina 650 si drojdie proaspata dizolvata in putin lapte caldut cu zahar. Am respectat cantitatile, singura mea dilema este – apa care se pune peste faina trebuie sa fie rece sau calduta? A mea a fost usor calduta, poate aici e hiba. Nu stiu ce altceva ar putea fi.

    1. Adi Hădean Author says:

      Apa e ok oricum. Mai pune o lingura de făină și mai frământă câteva minute.

  60. Un lucru m-a ajutat enorm pe mine, avand in vedere ca al meu cuptor e vechi de cand lumea si nu cred ca se inchide perfect si de fiecare data pizza avea cate un o problema. Am incercat insa sa fac un sos (ceapa calita cu sos de rosii si ceva busuioc) pe care l-am pus la URMA(cum ai spus), dupa ce se cam facuse pizza (~12min apoi 5 min dupa sos) si vreau sa spun ca in sfarsit s-a facut cum trebuie.

    ingredientele se prinsesera de blat datorita cascavalului ras blatul crescuse pt ca era mai putina umezeala iar sosul de rosii numa bine ca se ingrosase pe pizza devenind ca un ketchup mai gros si gustos :)
    A, si in blat am pus chimen e genial (cui place)

  61. GRAUR GABRIELA says:

    Te rog mult , mult , mult de tot !!! Ce inseamna in gramaj o cutie mare de rosii !!??? Si o alta intrebare (POTI SA RAZI ) : sosul ar putea fi facut si din bulion facut in casa !!!???

    1. Adi Hădean Author says:

      800-1000 de grame. da, poți și cu bulion.

  62. GRAUR GABRIELA says:

    MULTUMESC , multumesc !!! Pt cel din bulion care ar fi gramajul, cata pasta si cata apa ?? Felicitari din tot sufletul, pt proiectul cu gradinita !!!

  63. Adi astazi am facut primul blat de pizza… nu ai sughitat? Am respectat intocmai intructiunile tale… si a iesit o mare cantitate de lipici :))) la o cana si jumatate de apa am ajuns sa pun 4 cani si jumatate de faina, ca in sfarsit sa fie buna. Multumesc pentru reteta, este un blat foarte gustos.

  64. dementiala pizzza.exact cum imi doream.un super blat.ms de reteta.

  65. Adriana Les says:

    Adi, eu am niste tavi foarte bune, le-am luat de pe un site. Iese pizza super si tava nu are pereti deloc, de fapt este ceva de genul unei plase :) O sa-ti fac si tie una cadou :) O sa o las la parintii tai :)

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc:)

  66. In sfarsit, un reteta de blat care te face sa te simti ca la pizzerie, dar cu confortul psihic de a sti ce ingrediente s-au folosit si cu buzunarul … mai plin.
    Nu sunt un talent la gastromonie (nici pe departe), dar astfel de reteta ma fac fericita ca pot sa gatesc ceva minunat pentru cei dragi.
    Multumesc!

  67. Am si eu o intrebare Pizza o pui direct pe marmura sau intr-o tava ? Thx

    1. Adi Hădean Author says:

      direct pe marmură

  68. aluatul e la crescut , ingredientele taiate asteapta nerabdatoare !!!! sper sa-mi iasa aluatul ca e prima data cand fac ..sunt si gravida ..ar fi nasol sa nu imi iasa ca mor de pofta !!! o sa vin si cu feedback-ul dupa ce e totul gata ;)

  69. azi am incercat si eu reteta de aluat – mai mult ca perfect a iesit, delicios !!!

    multumesc Adi

  70. chiar acum a iesit de la cuptor. din pacate nu am gasit ciuperci. in toata piatza nici urma, dar am compensat prin masline kalamata. minunata. sa fii sanatos, frate

  71. am uitat sa zic ca am baut o bere romaneasca la halba. nebunie curata. astept si alte retete, paste , ceva

  72. Buna,
    Am si eu o intrebare. La ce as mai putea folosi aluatul care a ramas, ce as putea face cu el?

    1. Adi Hădean Author says:

      fă o pâine. găsești câteva rețete aici, pe blog.

  73. Adi, ai un stil de scrie… extraordinar. Poate ca in cealalta viata ai fost un scriitor (francez, ca sa explicam si placerea pentru branza cu mucegai)! Sincer, nu ma satur sa-ti citesc retetele!

  74. belea Adriane……..eu oricum sunt adepta pizzei de casa…..dar blatul tau e super….multumim ca existi…..pooopicei!!!

  75. A iesit ffffff buna (desi sosul de rosii a fost cirio). Multumesc pentru reteta de blat. Mi-au iesit 3 tavi mari de cuptor clasic (prima: toping sunca si ciuperci, a doua: ceapa, cipuerci, masline, porumb si putina sunca, a treia cu tot ce mai ramasese – am cam exagerat cu topingul si nu s-a mai copt blatul- vina mea). Pana seara nu mai era nici o bucatica oricum.
    Caut si eu placa marmura.

  76. cristescu says:

    Salut. Poate sunt cretine intrebarile mele dar n-am inteles cum se pune aluatul moale pe placa de marmura incinsa fara sa se rupa? Apoi se pun ingredientele pe aluat?

  77. Buna reteta…..dar cu pretul ai exagerat un pic,un 3-4 lei la o pizza e doar mozzarella

    1. Adi Hădean Author says:

      n-am exagerat. postarea e din 2010.

  78. o idee :
    Ca sa iasa crocanta si pe fund, eu o coc in cuporul electric direct pe gratarul cuptorului peste care pun o foaie de hartie de copt. tine cam la 4-5 pizza dupa care devine casanta si trebuie schimbata …. si tot pe la 250 gr. Ar trebui sa mearga si la cuptoarele cu gaz dar nu bag mana in foc!

  79. Geniala reteta. de obicei nu mananc marginea la pizza, dar acum am preferat-o.
    multumesc

  80. Andreea says:

    Iti cer un sfat – daca as vrea sa fac aluatul cu faina din grau dur, ce ar trebui schimbat in reteta? Cantitate faina, timp coacere?

  81. Buna ! Sosul se poate pune si pe iarna? Cum ? Pizza e genial !!!

  82. oanamaria says:

    Salut.
    Eu acum incerc pentru prima data reteta de pizza. Din pacate mi-a iesit prea moale….ce pot sa fac in cazul asta? Multumesc

    1. Adi Hădean Author says:

      i adaugi faină și mai frămânți puțin.

  83. Marius Ipate says:

    Frate …esti tare ….a doua oara am respectat intocmai reteta si pot sa zic ca e bestiala !!!!!
    Multumesc mult pentru ajutor !!!Respect !!!

  84. Adi, toti ai mei iti multumesc. De cand fac pizza dupa reteta ta…toti abia asteapta sa scot pizza din cuptor. Iese nemaipomenita! Si sosul e super bun si usor de facut. Aluatul nu mai spun…se topeste in gura! Iar sotul meu e topit dupa branza cu mucegai!

  85. E demential aluatul asta. Au mancat prietenii mei de au lesinat. Cea mai buna pizza din iasi e la mine acasa! Ms adi!!
    P.s. am intins aluatul pana l am facut cat foaia de hartie de subtire.! Amaaaziiinggg, deliciousssss si as mai scrie vreo 20 de adjective dar akum tre am o pizza de scos din cuptor ;-)

  86. Am incercat iarasi reteta ta de aluat si iese super, am facut la tava, mi-au iesit doua doze, mai pun de inca una maine. Sosul este aproximativ dupa reteta ta, aveam de la soacra-mea sos de gogosari cu rosii, un deliciu, i-am bagat niste condimente din cele precizate de tine, l-am fiert (dar mai putin, vreo 5 minute, ca era deja fiert si nici rabdare nu mai aveam), iar toppingul, o multime de feliute de masline, bacon, kaizer, ardei gras rosu, ceapa rosie ineluse si cascaval, si afumat si proaspat, ca sotiorul meu drag nu serveste branza ‘expirata’, cum ii zice el celei cu mucegai, care este disperarea ma, dar in fine.. Mai e nitel si trebuie sa o scot din cuptor. ABIA ASTEPT! Multam fain, esti o dulceata! Vreau sa incerc si o reteta de paine de a ta..

  87. Mie imi vine sa urlu… imi iese un aluat ca o smantana! Nu inteleg unde gresesc…

    1. E de la dimensiunea canii si de la faina. Asa am patit si eu, dar am rezolvat-o rapid. Ai vazut, Adi foloseste faina 650, eu am folosit 0000, ca si tine banuiesc, care este mai ‘moale’, e special pentru aluaturi moi (cornulete fragede, prajituri, cozonac, foietaje, etc.). pentru paine si aluat pizza trebuie faina mai ‘tare’ – 650 si 480. Ei, asta e, eu am gasit Boromir si zic ca tre’ sa iasa si iese, dar pui mai multa faina si mai putina apa. Poti sa pui 4 cani de faina si o cana apa. Repet, doiar pentru faina 0000. Daca e tot moale, mai adaugi faina pana se prinde aluatul si il poti desface usor de pe maini. Iar in ce priveste cana, canile sunt diferite ca dimensiuni si cel mai bine iei de baza o cana cat mai mare, a mea, una destul de mare, nu ‘prindea’ mai mult de 150 grame de faina.. Or, Adi, foloseste 750 grame de faina.. Deci, cana lui ‘prinde’ 250 grame. Dar, desigur, mai e si faina. 0000 este mai usoara.

  88. Si mie mi-a iesit aluatul ff subtire si lipicios dar am mai adaugat faina …cred ca undeva reteta cred ca e gresita …dar este delicioasa yummy. Multumesc Adi

    1. Adi Hădean Author says:

      rețeta nu-i greșită:).

  89. Iti multumesc pentru cea mai buna reteta de blat de pizza. Am preparat-o impreuna cu baietelul meu de 3 ani si a iesit chiar delicioasa! Nu comparabila cu cea mai buna pizza pe care am mancat-o vreodata, ci mai buna :)

    Am preluat-o cu mare drag si am recomandat-o si altor mamici, pe site-ul meu.

    Multumesc mult!

  90. Ștefan Rusu says:

    Mulțam pentru rețete. Aveam nevoie de o rețetă pentru aluat, după care din moment ce tot m-am apucat de treabă, am folosit-o și pe cea de sos.

    După vreun sfert de ceas de frământat adeziv, m-am prins că nu sunt toate tocmai oable. Mi-am rugat nevasta să mai toarne materie primă. Încă o cană de făină a rezolvat problema. O fi de la 000 pe care am folosit-o, dar până la a 4-a cană se lipea aluatul de tot ce apuca. Având în vedere că a fost primu aluat pe care l-am făcut vreodată, m-am scos. Și mi-am recuperat și degetele.

    În fine, rezultatul a fost cu mult peste așteptări. Pe partea de coacere: cuptor electric pus la 250 grade, cu ambele rezistențe și ventilație, tava pusă pe șina a 2-a din cele 4 (numărate de jos în sus). Coacerea a fost uniformă.

    1. o-ho, pacatoasa trei nule! Asa am patit si eu, am mai adaugat faina cat cuprinde pentru a ingrosa si dezlipi aluatul. Plus extra ulei. A iesit prima data un blat prea pufos, dar a treia zi, cu aluatul decongelat si portionat mai bine, am pre-copt aluatul 10-15 minute in cuptorul incins si am obtinut un super blat SUBTIRE si CROCANT numai bun. Data viitoare incerc si variatna fara gluten, sa vad daca imi iese :)

  91. Multumim pentru cea mai buna reteta de blat de pizza si pentru tot ceea ce faci! Esti o adevarata „sursa de inspiratie” pentru mancarurile din familia noastra.

  92. Adrian says:

    Excelenta reteta.

    Pentru mine aceasta reteta a fost un pas foarte important. A fost prima data cand am decis sa fac pizza pentru toata familia si stiind ca pretentiile sunt mari, am cautat sa ma ridic la nivelul lor (fetele mele sunt innebunite dupa pizza). Mereu am mancat pizza „de casa” facuta de altii care nu mi-a placut fie ca era blatul prea gros, fie ca ingredienele erau prost echilibrate, fie ca s-a folosit ketch-up in loc de sos de rosii, fie ca era cu parizer si ce resturi mai erau prin frigider. Mi-am dorit (desi credeam ca e foarte greu) sa ajung sa fac o pizza in casa ca in pizzerie. Cu ajutorul acestei retete am reusit si sunt bucuros ca a fost si prima pe care am incercat-o. Poate ca daca n-ar fi fost buna, acum nu scriam aici din postura omului care a inceput sa dea sotia la o parte de la cratita, sa faca el.

    Am facut pizza cu aluatul si sosul de rosii descrise aici de cel putin 10-15 ori si nici nu am mai mancat prin pizzerii de mai bine de jumatate de an. Au fost si ocazii in care am gatit pizza pentru prietenii in vizita si mereu am avut mare succes cu ea. Nu sunt bucatar (nici macar amator), dar am descoperit odata cu acest mic succes placerea de a gati pentru familie si de atunci mi-am extins „portofoliul” cu paste, lasagna, mancaruri chinezesti, fel de fel de preparate cu peste, deserturi samd.

    Prima data mi-a iesit aluatul cam moale, insa am ajustat reteta astfel incat sa-mi iasa perfect si acum o fac cu ochii inchisi (eu pun 300 ml de apa la 600 g de faina si imi place cum iese). Uneori pun si faina integrala in blat pentru o textura diferita.

    De asemenea, fac mereu sosul proaspat, fie din rosii proaspete, fie din rosii cherry la conserva pe care le dau prin blender.

    Am facut de multe ori reteta asta doar cu aluatul + sos de rosii si mozarella. In general prefer sa nu adaug sunca sau alte mezeluri ce contin fel de fel de conservanti si ma bucur mereu cand gatesc o reteta „curata”. Am zis mereu cand am experimentat cu restul de ingrediente: pizza buna inseamna aluat bun + sos de rosii bun si mozarella de calitate. Restul sunt asa, pentru diversitate.

  93. Tocmai am si eu aluatul la crescut si din .. greseala, am ajuns la 750 grame de faina, pentru ca a mea cana avea vreo 150 grame la adunat faina.. Dar in fine, tot adaugand faina, ca sa ajustez aluatul, (ca apa intra mai multa in cana, a naibii!!), am reusit sa fac un aluat exact cum zici tu, culmea. Si iese super.. La sosul de rosii, am de la soacra-mea sos de rosii facut in casa, din rosiile ei, fara conservanti si alte chestii, la care am adaugat oregano, busuioc, toate condimentele de la tine, plus vreo 2 linguri ulei de masline si juma’ de ardei iute, taiat rondele. L-am fiert doar vreo 5 minute si.. Iti vine sa il mananci gol, nu alta.. Abia astept sa asamblez minunea..

  94. Pentru o pizza buna cu un aluat usor digerabil ( pe care sa nu il simti ca un bolovan in stomac ) hidratarea trebuie sa fie 60-64%. Faina trebuie sa aiba o valoare W220-380.
    La un kilogram de faina se foloseste cam 2grame!!! de drojdie. Nu se foloseste nimic altceva, ulei sau ierburi aromate. Aroma vine din ingredientele ce se pun pe pizza si nu in aluat. Un aluat aromat poate fi la focaccia dar deja asta e altceva.
    Drojdia se amesteca cu apa rece sau cel mult 30grade apoi se adauga faina treptat pentru omogenizarea si hidratarea corecta a ei. Amestec cateva minute apoi dospire 4 ore la temperatura camerei. Portionarea in bile de 220-240grame si dospire la rece de minim 12 ore, eu prefer 20 ore dar se poate prelungi pana la 60 de ore.
    Aluatul se intinde exclusiv cu mana pe un pat de faina la un diametru de 30-33cm apoi cu sucul si pulpa de la rosii proaspete se unge blatul, se adauga busuioc proaspat si mozarela. Intr-un cuptor de 400 grade celsius se face pizza in aprox 60-90sec. Aluatul trebuie sa fie crocant in exterior si pufos si moale in interior, frumos crescut si elastic. Cand apesi marginea pizzei ea trebuie sa fie elastica si sa isi revina. Pizza trebuie sa aiba marginile frumos rumenite, nu albe si nici lasate ca la un blat prabusit.
    A, sa nu uit, pizza inainte de bagarea in cuptor trebuie sa aiba maxim juma de cm grosime.
    cele bune,
    Lucian

    1. Valentina says:

      Lucian am ras cu lacrimi de comenatriul tau. e bine sa mai inveselesti lumea pe aici, totusi e indicat sa pui si semnele de rigoare ca, este o gluma. altfel unii de buna credinta vor astepta 60 de ore sa dospeasca aluatul in frigider. iar pe cand coca va fi gata, nu vor mai avea la dispozitie cele „60-90 de secunde” sa coaca pizza pe vatra de la Colterm sau Radet la „400 de grade” pentru ca vor fi satui deja de tot procesul fabricatiei indicat de tine :))>

    2. @Valentina Lucian nu glumeste, asa se face o pizza de buna calitate si tot respectul ca a avut bunavointa sa scrie, multi stim dar ne vedem de treaba. La partea cu drojdia, eu pun cam 2 grame la 500 de faina plus ca fac si un starter parte faina, parte apa si o firmitura de drojdie care il las cam 18 ore la crescut pentru un gust putin mai acid.
      Pare incredibil 60-90 de secunde? Atunci nu ai folosit un cuptor adevarat pe lemne Valentina, mai bine te abtii de la comentarii de genu.

  95. In urma cu 2 ani cautam o reteta pt un blat de pizza.am gasit aceasta reteta si dupa ce am scos prima pizza din cuptor,fetita mea a zis ca e cea mai buna pizza pe care a mancat-o.(Anna are 5 ani).acu il vad pe Adrian la Master Chef…ma bucur tare si sa ai bafta multa!salutari de la Zalau.

  96. Oana Podaru says:

    Buna ziua,

    L-am facut intocmai si vreau sa va spun ca a iesit supeeer!!! Cu o singura mentiune…a trebuit sa mai adaug niste faina pentru ca aveam un aluat foaaarte moale care nu mi se lega. :)

    Va multumesc

  97. Buna ziua!

    Am vazut mai sus un subiect despre cuptoare proaste (mai exact pizza care ramane cruda…asta patesc si eu din pacate) :). Care e secretul ca pizza sa iasa coapta intr-un cuptor cu gaz normal? Eu am un zanussi. nu e nou, dar nici fosila. Nu am grade la el, dar pe orice temperatura as incerca sa fac pizza, aluatul de sub ingrediente ramane clicos iar jos se arde (se arde in cazul in care vreau sa las mai mult fiindca ma gandesc ca poate se face cel crud). Deci ca sa stiu pe viitor. Ce inseamna un cuptor cat de cat ok? Sau cum se face o pizza intr-unul pe gaz si fara temp., doar cu 8 trepte?

    Multumesc!

    p.s. Sunteti cel mai taree! Felicitari si pt. emisiune!

    1. Adi Hădean Author says:

      problema nu e doar cuptorul ci e undeva la produs. blatul poate conține prea multă apă, e prea gros. ingrdientele de deasupra pot să coțină și ele prea multă apă sau să fie în cantitate prea mare. altfel, un cuptor setat pe temperatură maximă (rar trec de 250 de grade celsius cupptoarele de uz casnic) trebuie să coacă o pizza în 6-8 miute.

  98. Alexis Boar says:

    Buna seara! Intr-adevar este fenomenala pizza aceasta :) insa as dori sa va intreb daca se poate intinde si cu sucitorul (m-am cam chinuit cu mana, eu fiind de fel neindemanatica cu aluaturile) :) Multumesc! :)

  99. Salut!

    Pe parcursul procesului de framantare a trebuit sa mai adaug ceva faina, pentru ca aluatul nu se desprindea inca total de pe maine. Care crezi ca ar fi problema?

    Multumesc!

  100. gabriela toma says:

    eu l-am incercat si a fost bestial blatul! de fapt a fost cel mai bun blat de pizza mancat vreodata.eu nu sunt o experta in ale bucataritului dar am inteles perfect indicatiile.chiar a fost delicios.

  101. Minunata reteta , dar eu am mai adaugat in aluat putin usturoi dat pe razatoarea fina. Mmmmm, a iesit o nebunie.
    Mii de multumiri pentru stimabilul Adi!

  102. andreea says:

    Excelenta rețeta! Sosul este grozav. Mulțumim pentru indicații și pt ca ne împărtășiți din micile dvs. secrete.

  103. Adriana says:

    Dumnezeule, asa bunatate de pizza n-am mancat nici macar in Italia, la mama ei. Blatul e excelent, sosul incredibil de bun… ce mai. Nota 1000!

  104. Nicu Gheara says:

    Eu faceam aluat italienesc de fel, care n-are nimic in comun cu aluaturile de pe la noi. Apoi am inceput sa-l fac ca la noi, apoi sa adaug oregano din belsug, dar si niste busuioc. Tot cautand pe google, am gasit si reteta asta si am adaugat si ierburile mentionate de tine, dar in cantitati foarte mici. Un lucru e cert, insa, masurile la faina/apa sunt gresite. Am pus cu cel putin 50% mai multa faina. Raportul faina/apa nu e ca cel dintre orez/apa, unde la orice cantitate de orez pui dublu apa :D. La un punct, fiind un raport progresiv, e posibil ca dublul sa fie valabil, dar in cazul asta nu. Mai ales ca sunt cani si cani normale, intre 170ml si 225 ml. Mai exact, daca am drept cana o galeata de 10 litri, asta nu inseamna ca la 2 galeti de faina pun una de apa, ca o sa fie o balta. Altfel, la o cana de 187 ml, cu 3 caini de faina si una jumate de apa mi-a iesit o mlastina lipicioasa.

    1. Lectia de matematica says:

      Indiferent de volumul canii, daca raportul apa/faina e 1/2, densitatea o sa fie aceeasi! Nu ma pricep la bucatarie, dar asta e matematica de clasa a 5-a. Raportul nu e progresiv, e acelasi indiferent de cantitate, doar folosesti aceeasi cana sa masori. Cheers!

  105. Buna. Merge sa tin acest aluat la frigider peste noapte? Vreau sa fac pizza pentru fetita mea si as facea aluatul de seara si dimineata doar sa-l intind in tava

    1. Adi Hădean Author says:

      da

  106. Adi, tot respectul pt retetele postate! Cat despre pizza, nu am cuvinte! Multumim!!

  107. Adrian, am incercat si eu aceasta pizza in seara asta. Am respectat cu sfintenie si ingredientele si cantitatile.
    Din pacate, coca pentru blat a iesit foarte apoasa, nicidecum ca o coca de pizza. Am crezut ca asa trebuie sa fie si am…turnat-o in tava.
    Sosul a iesit de mare exceptie, insa blatul nu, fiind asa de moale a intrat si sos in el si s-a facut mai greu.
    Unde am gresit????

    1. Adi Hădean Author says:

      nu cred că ai greșit undeva, cred că făina folosită era pre umedă și în consecință n-a mai absorbit destulă apă. din păcate, oricât de exacte ar fi rețetele, pentru ca ele să iasă bine e nevoie de o minimă experiență, în cazul acesta, cu aluaturile. soluția ar fi fost să mai adaugi puțină făină.

  108. Cat trebuie tinuta la cuptor?

  109. Danko Petruta says:

    Cautam un aluat de pizza cand am dat de aceasta reteta, deci nu cred ca exista pizza mai buna si mai simplu de facut, blatul efectiv se topeste in gura iar ketchup-ul de rosii este delicios. Multumesc din suflet Adi Hadean, nu ne mai saturam de facut pizza!

  110. Adi,as vrea sa ma consult cu tine intr-o problema.Peste cateva luni urmeaza sa deschid o pizzerie.Cea mai mare dilema pe care o am e ,in acest moment,alegerea cuptorului.Fiind o pizzerie relativ mica,intr-un orasel la fel de mic ,am fost sfatuit sa aleg intre unul pe gaz si unul electric.Parerile sunt impartite ,balanta ar inclina putin in favoarea celui pe gaz,dar imi doresc parerea unui profesionist ca tine..Multumesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      de 99 de ori dintr-o sută aș alege un cuptor cu lemn. gust, eficiență, costuri, toți acești parametri sunt mult mai buni decât în cazul cuptoarelor electrice sau pe gaz. dacă facem o comparație între electric și gaz, eu prefer electric.

  111. Multumesc..

  112. Buna Adi,

    Este a doua oara cand fac aluatul. Sa nu zic ca prima data am facut mare impresie cu el si toata lumea a fost uimita si i-am saturat pe toti. Dar ideea este ca mie nu mi se desprinde usor de mana aluatul si nu creste cum este in poza mai sus. Ramane la acelasi nivel. Spune-mi, te rog, unde gresesc.

    Multumesc !

    1. 1. Apa in care pui drojdia trebuie sa fie calda (nu clocotita ca o omori).
      2. Pune 2-3 lingurite de zahar in faina. Drojdia trebuie sa pape ceva sa creasca.
      3. Sarea se pune cat mai la final cand aproape e formata coca. Sarea e dusmanul drojdiei :)
      4. Ultimul ingredient e uleiul de masline. Ajuta la emolierea aluatului, daca e pus initial va opri hidratarea fainei si nu e bun.
      Sper sa fie de ajutor.

  113. Ati facut vre o data pizza la tigaie? Eu da,ptr ca inca nu am un cuptor si o fac in tigaie. O las 2 min pe o parte,dupa care o intorc si put toate pe partea coapta.pun capacul o las la foc mic 4 min,si gata pizza.ce spuneti??

  114. Buna, blatul a iesit genial! Doar ca am o tava care nu o pot folosi la temperatura mai mare de 220 de grade.
    Cate minute ar trebui sa tin pizza in ea la 220 de grade?

    1. Corina, conteaza cat de gros e blatul si cat preincalzesti cuptorul.
      La 220 de grade, preincalzit minim 30-40 de minute la un blat de 3-5 mm grosime zic sa interci 15 – 17 de minute. In momentul in care marginea e bruna pizza e gata.
      Recomand sa incepi cu tava pe nivelul cel mai de sus si dupa 7-8 minute sa o intorci si sa o pui pe nivelul cel mai de jos.

  115. Salut Adi, am o problema si sper sa ma poti ajuta.
    Folosesc o mozarella de buna calitate doar ca de cele mai multe ori branza incepe sa se arda cam in minutul 7-8 si blatul e gata abia in 11-12 min.

    Mentionez ca setez cuptorul electric la maxim (250) si-l las sa se incalzeasca cam o ora inainte sa bag prima pizza pe nivelul del mai de jos al cuptorului.

    Acum bag blatul cu sos si legume cam 7 minute, scot pizza si pun mozzarela pentru inca 6-7 minute. De functionat functioneaza, doar is curios daca se poate si mai „elegant”.

    P.S. Sper sa gasesc undeva pe net sa cumpar o placa de fonta sau fier pt gatit la cuptorul electric ceva mai ieftina.

  116. sosul de pizza pare are multa multa apa…nu este necesar sa pui apa in rosiile la conserva.
    Plus ca pleci departe cu gustul tau – adaugand chimen si coriandru…astea sunt inventii care duc lumea-n eroare.
    Vrei sa fii unicat dar citeste-l pe marele Gordon si ai sa-ti dai seama….ps. nu inadusi rosiile cu tot felul de parfumuri….lasa Cezarului ce-i al Cezarului!!!

  117. Valentina says:

    cel mai bestial blat de pizza :)) . mie imi place aluatul crocant si subtire la pizza nu ditamai cozonacul. totusi gustul de chimen nu m-a impresionat foarte tare poate pentru faptul ca nu e prietenul papilelor mele gustative, dar astea sunt detalii tehnice care pot fi scoase. :)). multumim chef Cadean

  118. Iti multumesc pentru aceasta reteta.

  119. sosul este foarte bun
    blatul este praf

  120. Pizza delicioasa de te lingi le degete.. insa la aluat ceva nu a mers… am facut ca in reteta aceeasi cana si la faina si la apa…dar a iesit o moliciune de aluat… acolo mai trebuie sa lucrez.. sau daca se poate sa ne dati reteta cu gramaj… x faina , y apa.. sa stim exact.
    Si am vazut abia acum in alte comentarii.. am folosit faina 000 .. insa nu cred ca asta e problema..pt ca paine mi a iesit cu aceeasi faina..trebuie sa fie de la cantitati…
    Oricum sarumana pt masa.. deliloala cum spune mica mea !!!!

  121. Buuuun bun aluatul! Iar pizza a iesit foarte buna!
    din aluatul ramas am facut painici….delicios
    ‍‍‍

  122. Aluatul acesta l-as putea face si la masina de paine? Daca da,se pastreaza cantitatile?
    Multumesc anticipat!

  123. Mihail George says:

    Bună ziua, am încercat rețeta dumneavoastră de blat însă, din nefericire, proporțiile făină/apă n-au funcționat pentru mine; am fost nevoit să adaug mult mai multă făină.

  124. a iesit delicioasa pizza, multumesc pt reteta!

  125. Buna ziua. Am incercat reteta. E pe departe cel mai bun blat pe care l-am incercat vreodata. Sotul meu nu mai mananca pizza din oras. Am insa o intrebare: desi am incercat cu diverse masuri, la final trebuie sa mai adaug faina si intrebarea era cum trebuie sa fie coca? Daca respect proportiile, e lipicioasa si nu poate fi framantata. Daca mai adaug, nu stiu pana la ce consistenta pot continua. Multumesc pt raspuns

  126. Mulțumesc foarte mult pentru rețetă!Te apreciez foarte mult pe tine și pe toată echipa cu care colaborezi!

  127. Din câte știu crudo se pune la sfârșit după ce pizza e scoasă din cuptor,crudo gătit neahhh …nu cred !stiu ca ai uitat sa specifici!

  128. ESTE MIIINUUUNAAATAA. DE CAND AM DESCOPERIT-O O PREPAR…..NU FRECVENT.. CAND VINE POFTA DE PIZZA
    SANATATE SI NUMAI BINE
    E LA CRESCUT BLATUL IN ACEST MOMENT.

  129. Pentru cei care ezita sa foloseasca marmura/granit pentru ca nu au garantia ca placa nu a fost tratata chimic, recomand Piatra de copt. La noi se gasesc putine si sunt cam scumpe. Cel mai bun pret l-am gasit aici http://pietredecopt.blogspot.ro/2017/
    Nu este blogul meu! Proprietarul blogului le comanda de pe Amazon. Aduna mai multi doritori si face o singura comanda, ca sa fie pretul mai mic la transport. Eu acolo am facut comanda. Ce-i drept, dureaza pana se aduna mai multi doritori!

  130. Excelenta ideea cu ierburile din aluat trebuie sa o testez si la noi in casa se face pizza macar o data pe saptamana si din cate variante am incercat tot cea facuta acasa ( de mine :) ) e cea mai buna. O sa fac data viitoare asa aluatul. Eu daca am ocazia dupa ce dospeste aluatul il tin 30 minute la frigider, ii da o elasticitate aparte. In fine variante infinite cu pizza asta :)

  131. Buna ziua!
    Chiar daca comentariile sunt mai vechi sper sa primesc un raspuns. Mi-a atras atentia in mod pozitiv blatul. Am folosit faina luata de la moara de la parinti. Am respectat cu exactitate proportiile dar nu mi-a iesit aluatul,a iesit un aluat destul de lipicios. Ulterior am adaugat mai multa faina (aproximativ inca o cana) dar tot lipicios este. Cred ca problema este la tipul fainei. Totusi cu faina de casa se poate face reteta,imi puteti da alte proportii sau gramaje?
    Va multumesc anticipat.

  132. „La fel ca ieri, ca și azi, ca și mâine mereu…”
    E genială! Nu fac des dar e cea mai bună pizza pe care o savurăm acasă împreună cu cei ce vin pe la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close