Tortillas – cum să le faci acasă.

2.1K

Tortillas sunt (cele la care mă refer aici) niște lipii simple, pe care mexicanii în special și sud americanii în general, le fac din făină de porumb, de grâu ori alte soiuri de făină. Și le fac cu zecile pentru fiecare masă în familie. Le folosesc pe post de pâine. Mie mi se pare că-s destul de practice și de aceea le folosesc și eu uneori. Baiu-i că în supermarket, 8 tortillas costă 12 lei. Cam mult. folosind puțina aritmetică pe care o știu, am ajuns la concluzia că 8 tortillas făcute acasă, costă cel mult 1 leu și 50 de bani. Motiv pentru care m-am apucat de treabă.

Am pus într-un bol: 2 căni de făină, o ceașcă de apă, două linguri de ulei, două pișcături de sare și un plic de praf de copt.

Am frământat aluatul cam 3 minute. Dacă e frământat prea mult, devine prea elastic. Nu vrem asta. În fine, după ce l-am frământat, la-am acoeprit cu un prospop și l-am lăsat să stea 15 minute.

Am împărțit apoi aluatul în părți egale, din care am modelat câteva bile.

Am întins fiecare bilă cu sucitorul.

Am copt fiecare tortilla în tigaia grill încinsă bine, pe foc mare. Am lăsat tortillas pe o parte doar până când au început să facă bășicuțe, apoi le-am întors și le-am mai lăsat 35-40 de secunde pe partea cealaltă. După coacere, le-am pus pe o farfurie și le-am acoperit cu un prosop, să nu se întărească.

În tortillas puteți pune fășii de carne friptă, salată, legume la grill, brânză, legume proaspete, sosuri.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Arata super! Incearca sa folosesti grasime animala in loc de ulei, nu mai iese ca un biscuit, asa am facut si io cu ulei dar se intaresc si devin casante cand le indoi.
    O zi buna!

  2. adihadean Author says:

    eu le-am mâncat pe ultimele la 7-8 ore după ce le-am făcut și erau ok, adică nu s-au întărit. e important să nu ajungă aer la ele.

  3. adihadean Author says:

    cele din poză, care-s rupte pe la muchii, sunt așa pentru că după ce le-am umplut, le-am mai pus pe grill puțin.

    1. Domnu Hadean, vreau sa va spun oful meu, am fost foarte bolnav si sunt singur si trebuie sa imi schimb felul de manca,pentru a face fata hipertensiunii, nevoia m-a invatat sa gatesc si gatesc fara sare, si pe cat se poate fără grasime. Am decis sa fac mai multe preparate din peste, desi cel mai bun peste este porcu. Am luat fileu de cod congelat la minus 20 C, l-am descogelat l-am dat prin faina si ou si l-am pus la prajit si spre disperarea mea s-a desfacut in mii de bucati, si nu a iesit asa cum am vazut eu, niste bucati compacte de peste pane. Sunt foarte necajit si nimeni nu m-a lamurit cum sda fac,ma puteti ajuta cu sfatul dvs. profesional?

  4. excelent! multumim frumos, Adi, ne-ai scutit de un drum inutil pana la bacanie.
    si pentru ca tot mai am un rest de camembert in frigider, cred ca o sa execut o tortilla frantuzita :P

    o zi frumoasa

  5. Vai, ce fain arata si ce bine miros :) (hehe, da, eu am un calculator care transmite si mirosuri).
    Ce ai facut tu acolo se numeste Fajitas. Stiu pt. ca doar ce am descoperit un (fel) de fast-food mexicanesc si ne place tare mult. Incearca si Burrito :)
    Recunosc ca mi-ai facut foame (sau poate e mai mult pofta), dar aici ii 2 am si in nici un caz nu pot sa mananc la ora asta :)

  6. adihadean Author says:

    Andreea, lasă că răsare soarele și la tine:)
    Monica, o zi faină să ai și tu:)

    1. Sunt 14 ani de când ai postat această rețetă.Si tot atât,de când un amarat(Sergiu) a postat un comentariu,e adevărat,fără legătură cu subiectul,prin care îți cerea un sfat.Te-a durut in basca,continuand sa răspunzi altora.Ma întreb dacă în acest interval,Universul ți-a întors „amabilitatea”Nu e greu sa fii bărbat,e greu sa fii OM
      Evident că nu va apărea acest comentariu.

  7. cand facea Buna paine, ne punea niste placintele din astea turtite pe soba incinsa; doar ca le lasa pana se faceau crocante. o minunatie!

  8. Ce bine arată! Îmi amintește că trebuie să fac iar quesadilla :-)

  9. si cum ma inspiri tu zilnic:D jos palaria pentru tot ce faci:)

  10. Minunat arata, o sa testez reteta, chiar sunt curioasa. Eu cumpar din magazin foile de tortillas si as vrea sa le fac si pe acestea de casa sa fie mai naturale.

    1. adihadean Author says:

      Sylvia, n-ai cum să greșești. Succes!

  11. si daca n-am tigaie grill,ce ma fac?oare in tava pentru pizza,aia cu gauri,merge?

    1. adihadean Author says:

      Geta, e bună orice plită ori tigaie antiaderentă, doar să fie bine încinsă.

    2. Am fost în Mexic in vacanță. Foarte multe femei folosesc doar făină si apă în cantități egale (o cană de făină + o cana de apă).

  12. Salutari.
    Pomeneam candva, aici, de o reteta deosebita ce se face in cateva sate de la poalele Tiblesului. Am pus-o pe un blog sa o incercati de vreti :
    http://dobricel.wordpress.com
    Cu felicitari pentru tot ce se publica aici…

    1. adihadean Author says:

      Delavad, tare, mulțam fain:)

  13. Felicitari pentru reusita retetei. Pentru ca eu locuiesc in Oklahoma si la mine aici sunt destul de populare, a trebuit sa la fac si eu acum ceva vreme, nu pentru ca ar fi scumpe la magazin, ci pentru ca e bine sa stii sa faci mai de toate in casa. Ca o buna gospodina.
    La tortilla cand vine vorba de grasime, in general ai cam 4 sau 5 variante: ulei cum ai spus tu, apoi este untura de porc (care pare a fi foarte populara aici), untul care mie imi place in mod deosebit si apoi margarina.
    In loc de apa se poate folosi si lapte si tortilla e bine de intins intre 2 foi de copt sau si mai bine – intre 2 foi de pergament, asa incat sa nu se lipeasca.
    Si se poate coace perfect intr-o tigaie de teflon.
    Am AICI (http://catalinakolker.blogspot.com/2009/09/flour-tortillashomemade.html) un link catre postarea mea cu tortilla, pentru cine ar fi interesat.
    Multumim pentru reteta :)

    1. adihadean Author says:

      Catalina, mulțumesc. Și pentru link:-).

  14. 2 Tortillas, va rog! Numai putin, vor si colegii mei. Deci sa fie 10! Multumim!

    1. adihadean Author says:

      Strumfa, o să dureze puțin, mai am 400 în fața voastră:))

  15. M-am gandit si eu sa fac, insa as vrea din cele de porumb, mi se par foarte gustoase.

  16. Buna idee , merci de reteta ! Toate cele bune si voua care ati venit cu adaugiri . Asta numesc eu un blog interesant si de bunsimt. Adi , intr-un coment mai vechi te rugasem si eu pentru o reteta de glazura pentru amandine (nu prea imi iese !!!).Reinnoiesc cererea (fara dop), multumesc oricum !

  17. adihadean Author says:

    Nicoleta, de obicei nu fac asta, adică nu dau alte rețete decât cele aflate deja pe blog. Asta pentru că primesc zilnic foarte multe cereri de felul acesta și să răspund la toate ar însemna să nu fac altceva preț de câteva ore pe zi iar să răspund doar la unele ar fi necinstit față de cei care nu primesc răspuns. Totuși, voi face o excepție: poți face o glazură bună din 150 de grame de ciocolată amăruie (70 % cacao), 200 ml smântână dulce și 50 de grame de unt. Pui pe foc ciocolata tăiată-n bucăți mici împreună cu untul, într-o cratiță cu fund gros. Pe foc mic. Odată topită ciocolata, torni smântâna dulce și amesteci. Nu lași smântâna să dea în clocot, de fapt e destul dacă lași cratița pe foc doar 20-30 de secunde după ce ai adăugat smântâna. Șiuite așa, ai glazura. Dacă o vrei mai dulce, pui ciocolată cu lapte în loc de ciocolată neagră.

  18. adihadean Author says:

    Lady Io, nu văd cine te-ar pute opri :-)

  19. hai ca le-am incercat si eu, au iesit mai bine decat ma asteptam si gustoase.

    totusi observ si eu ca sunt cam la fel cu niste turte ce ni le facea bunica pe cand eram copil doar ca nu le stiam numele :)) si cum zicea si Marius, le facea mai crocante.

    in orice caz sunt foarte bune in loc de paine, eu le-am combinat cu traditionalele „ciuperci cu maioneza”

  20. varianta Tortillas : fiindca traiesc de 2 ani in mexic va sugerez o varianta de tortiglias care se numeste PANUCHO si este tipica statului Yucatan: acelasi aluat ca si tortillas normale dar in loc sa le incalziti pe gril sau in tigaie le frigeti ( nu e foarte dietetic :-)) pana se rumenesc si devin crocante. Le scoateti din tigaie si le puneti sa se curga uleiul in exces pe servetele. Cand sunt reci „las tortillas” se ung cu un strat de fasole frecata ( da da … chiar asa) iar peste ele se adauga salata taiata marunt marunt,bucatele de piept de pui in prealabil fiert si desosat, taiat in bucatele mici sau chiar despicat cu degetele, feliute de rosii, avocado e de rigoare si in final o lingurita de smantana, sare si piper. Va sugerez ca dimensiunea tortillei sa nu fie prea mare, astfel incat sa nu aveti dificulate in a le manca, vazand ca nu veti folosi furculita nici cutit :-)!!!Incercati daca aveti vreme… e fantastica.

    1. adihadean Author says:

      Nicole, mulțumim:)
      Rox, ale mele a ieșit elastice și moi pentru că le-am ținut sub prosop, altfel se întăreau.

  21. Ce-mi place ca ne-am adunat aici din atatea tari si fiecare ne impartaseste din „traditiile locului”. Frumos asa, ca la o sezatoare. Si mie imi amintesc lipiile de cele facute de mama, coapte pe o tabla incinsa, numai ca mai groase. Si eu le fac, dar nu ies elastice, ci crocante pe dinafara, pufoase la mijloc si daca le indoi crapa. Eu le despic pe lungime si le umplu cu branza apoi le dau iar la cuptor.

    Nu reusesc sa-mi dau seama daca ale tale sunt elastice pentru a fi umplute cu de-ale mexicanilor. Astea din restaurantele mexicane sunt foarte subtiri si elastice, dar sincer, la gust sunt cam naspa. Cele de casa, cum e si reteta ta, sunt de o mie de ori mai bune.

    Multumesc si eu pt reteta de glazura. Chiar o sa-mi ajute.

  22. Multumesc mult , dar chiar nu-mi ieseau glazurile ( nu ca altele mi-ar iesi perfect !).

  23. sunt curioasa ce ar iesi dacaas amesteca niste malai in aluat … hmm, ia sa incercam noi azi :)

  24. Madeline Aldea says:

    Multumim mult, Adi pentru reteta de tortillas homemade, ca sa nu mai apelez la cele din supermarketuri care par sa se usuce chiar mai repede. Fiind tot din Cluj, imi permit sa te intreb unde pot gasi o tigaie de tip grill eficienta, ca la un wok nu ma incumet – aragazul de acasa nu scoate asemenea flacari incat sa se cuprinda.

  25. adihadean Author says:

    Madeline, eu am luat-o pe a mea din Selgros, Oradea, acum 2 ani și un pic. Sunt mulțumit de ea. E grea, masivă, se încinge relativ repede și uniform.

  26. Daa nice, salivez deja:X Eu le cumpar insa..dar trebuie sa incerc si reteta asta clar, pare super simplu si e si mult mai ieftin clar. Eu de exemplu pentru ele uneori fac un sos de carne tocata pe care o calesc cu sare piper si o jumatate de ceapa pentru gust si dupa ce a fiert 15-20 de minute pun o conserva mica de fasole rosie boabe si 1-2 linguri de sos de rosii si las sa scada. E important sa nu aiba sos.

    Alaturi se prepara o salata clasica de rosii cu ceapa sare si ulei, insa rosiile trebuie tocate marunt, cubulete. Apoi pe tortilla pui un strat din sosul de carne si unul de rosii si rulezi. Ies ff gustoase:D

  27. Executa! Multam, Adi! :)
    Mi-nu-na-te!

  28. Eu am mancat tortillas facute de o spanioloaica, minunate la gust si moi. Am inteles ca a folosit ca materie de baza nu faina, ci cartofi fierti bine sfaramati.

    1. adihadean Author says:

      Zina, tortillas spaniole sunt altfel și altceva decât tortillas mexicane. Nu știu dacă vorbim acum despre același lucru. Erau tot așa, foi subțiri?

  29. Buna! In primul rand, felicitari pentru inca o reteta super!
    Si in al doilea rand, indraznesc sa intreb, incepatoare fiind in ale bucataritului, cam ce fel de cana/ceasca ar trebui sa folosesc pentru masurat? Multumesc anticipat!

    1. adihadean Author says:

      Cristina, o cană normală, de 250 ml.

  30. Luca Cristian says:

    Salve Adi!

    aici invatacelul!

    mi- au iesit tortillas propuse de tine!

    intrebari :
    1. semana cumva cu ”lipiile” pentru shaorma, ceea ce in comertul nostru este ”paine libaneza”?

    2. ai timp sa ne propui o shaorma?!

    Multam fain!

    Toate cele bune!

    1. adihadean Author says:

      cristian, am ceva povești despre shaorma pe blog:). și da, seamănă puțin.

  31. Lucian Francean says:

    Salut,

    Eu am incercat cu faina de porumb, nu malai. Faina la fel de fina ca si faina de grau. Am mai folosit lapte de nuca de cocos si niste oua sa faca priza. le-am fript ca pe clatite pe ambele parti in tigaia de teflon.
    Am mai incercat in aparatul de facut gauffre, la fel de bune.
    Le-am umplut cu guacamole.
    lui fi-miu ii plac cu tzatziki.

  32. Cate lipii ti-au iesit din compozitia aceasta????

  33. Am facut si eu ieri… au fost atat de bune lipiile si inauntru am bagat cartofi, castraveti/ardei murati, am prajit carne de porc si am taiat-o bucatele+ bulion facut de mine si de mami! Plus ca la cateva ore dupa ce facusem lipiile, le-am imbracat in staniol si le-am bagat la cuptor! O bunatate, as mai manca si acum.

  34. Super. Ne dai si reteta cu malai?

  35. Buna,eu stiam ca pt tortilla se foloseste un timp anume de faina (masa harina).Ai folosit asa ceva sau din cea obisnuita? daca ai folosit masa harina,te rog,spune.mi si mie de unde ai cumparat.o:D

    1. Adi Hădean Author says:

      Se cam folosește ce făină ai:)

    2. Iudita Pelea says:

      Eu le fac din masa harina pe care o cumpăr de pe mexican.ro

  36. Multumim mult de reteta, chiar aveam nevoie de ea. In weekend-ul asta fac niste mancare mexicana. Am o intrebare, totusi: se poate inlocui o cana de faina cu faina de malai? Mersi mult :)

    1. Adi Hădean Author says:

      sigur că da

  37. buna, m-i sa facut pofta de o quesadilla, cum nu aveam aceste lipii m-am apucat sa le fac in casa dupa reteta ta ser sa iasa bune…

  38. sună foarte bine.
    tot caut de câteva zile reţete de tortilla (chipsuri). gaseşti destule, nu e vorba, dar sunt cam ambiguu.
    după ce se frig puţin pe tigaie, se pot tăia triunghiuri şi băga o ţâră la cuptor. astfel ar trebui sa iasă chipsuri, nu? :D

  39. tocmai am pregatit aluatul de tortillas. Abea astet sa fie gata. Am pregatit si un sos guacomole. revin cu impresii.

  40. Le-am facut! Sunt extraordinare, au gust de casa si nu de oparit ca cele din supermarket.Clar ca n-o sa mai cumpar in veci.As fi curioasa cum se fac cele din porumb pentru ca am incercat mai demult si nu am putut nicicum sa le iau de pe blat sa le pun pe grill.Mersi!

  41. ffff bune.felicitari.sunt excelente

  42. sa fii si tu sanatos si ms.

  43. Adi de mult caut o reteta de tortillas..Multumesc !! O sa fie incantate fetele mele!

  44. Multumim pentru reteta, Adi! O cautam de mult ;) Salutari si o zi buna iti doresc!

  45. Salutare Adi,

    Se mananca tortillas si la Baia Mare, am modificat putin reteta, am folosit faina de malai extra fina, cumparata din piata. Prefer sa le las peste noapte acoperite cu folie si sunt excelente ! o idee interesanta pentru tortilla chips ?

    Voie buna !

  46. ok si mi s-a intarit paine..ce e de facut ? ca de aruncat am aruncat-o…nu pot sa o rulez nu pot sa fac nimic cu ea …e casanta si s-a sfarmat toata…nu ti-am ascultat sfatul si anume in cel care ziceai sa pun un prosop…ce pot sa fac cu ea inafara de sa o arunc ..pot sa o recuperez cumva?

  47. Laura Holom says:

    Na, foarte fain, foarte bun, forte usor, foarte repede si foarte ieftin. Deci, FOARTE MULTUMESC!

  48. MIE NU MIAM IESIT TORTILLA CA A TALE PENTRU CA EU AM FOLOSIT O TIGAIE DE TEFLON PE VIITOR O SA-MI CUMPAR UNA DE GRILL IN REST AU IESIT BINE SUNT FOARTE BUNE ACASA FACEAM TORTILLA PE PLITA

  49. Silvia says:

    Excelenta pagina, comentariile sunt foarte utile pentru ca aduc variatii. Mi-a placut si motivul meu era ca cele din comert sunt foarte scumpe si au E uri. Multumesc!!!!!

  50. Deja le fac de cateva saptamani si imi ies super. La ultima transa am folosit ulei de cocos si au iesit exceptionale, sunt flexibile si gustoase. Multumesc inca o data pentru ca tot ce faceti voi este util, practic si sanatos.

  51. Salut,o intrebare! Cat inseamna o ceasca de apa? 50/100ml?
    Multumesc!

  52. Acolo scrie ca doar o ceasca de apa ????,in imagine pare mai multa apa???

  53. Buna Adi,
    Am facut tortilla in aceasta seara dupa reteta ta.
    Au iesit foarte bune insa au gust cam pronuntat de praf de copt. Ma gandesc daca se poate sa nu pun un plic intreg. Poate ma ajuti cu un raspuns.
    Iti multumesc frumos si mult succes in tot ceea ce faci.
    Mihaela.

  54. Cat inseamna o ceasca de apa ???se poate folosi si faina integrala???

  55. renate says:

    as dori sa stiu daca aceste tortillas de casa se pot depozita p o perioada mai luna(de exemplu daca vreau sa fac mai multe) si daca da,cum? se congeleaza sau se pot pastra in camara sau ceva de genu?

  56. Acum ceva timp am incercat blatul de pizza si sosul tau si…nebunie de arome ce am putut degusta , iar zilele trecute,cautand cu prietenul nostru Google retete de tortillas , te-am zarit si mi-am spus : e clar , am terminat cautarea!Atat eu cat si mesenii mei am fost incantati de aceasta reteta , nu se compara cu cea cumparata . Odata cu reteta asta de tortillas , mi-am adus aminte de cocoacea cu branza facuta pe plita de bunica( caci noi in Dambovita numim aceasta coca la grill drept cocoace),si ma bucur ca am regasit gustul fin al amintirilor in aceasta reteta! O zi buna!

  57. Le-am incercat astazi pentru a 2-a oara.
    Fiind deja „experta” mi-am permis sa inlocuiesc uleiul de floarea soarelui cu ulei de masline, iar in compozitie am adaugat si rozmarin uscat. Asta ca sa semene cu cele din comert pe care le consumam eu. Si au iesit muult mai bune.

    Multumim pentru reteta!

  58. Vreau sa intreb cum se procedeaza daca vreau sa-mi pun tortillas la congelator… se mai prajesc sau nu?

  59. Salut. M-ar interesa sa imi fac propriile tortilla pentru magazinul meu de fast-food. As vrea sa fie molcute,nicidecum tip „biscuite” si desigur sa nu mi se intareasca timp de 1 saptamana de exemplu. Le pun un pungi ca sa nu prinda aer. Cum ar trebui sa le fac

  60. Raluca A. says:

    Buna seara, Adi! Trebuie sa iti spun ca mi-ai salvat o masa pe care trebuie sa o pregatesc, cu aceasta postare despre tortillas. Se poate considera un fel principal 3 tipuri diferite de tortillas(calde) cu cartofi prajiti? Ma gandeam la pui cu ardei si susan, vita cu vin si … (?) si creveti cu (?). Pe scurt, i need help for this saturday! O seara placuta!

  61. a fost uimitor sa va spun cinstit super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  62. Buna seara!
    Din cate stiam eu cele mexicane nu se fac din faina din porumb ci prin tratarea boabelor de porumb cu o solutie alcalina (eng. nixtamalization), apoi indepartata coaja iar la final uscate si facute faina sau lasate umede si facute piure.
    Aici mai detaliat: http://kitchengardenfarm.com/kitchen-garden-journal/73-cook/280-Making-Nixtamal-and-Masa-at-Home#.VO4X63yUd10

  63. Ovidiu Bolocan says:

    Salut Adi :D Am impresia ca esti oradean ca mime :D In ce magazin as putea sa gasesc tortillas? am facut in casa dar nu mi-au iesit :)))) Sunt foarte curios unde as putea gasi eu tortillas in Oradea :D

  64. Arata super,o sa-mi pregatesc si eu.

  65. Sunt gustoase si usor de facut! Merita sa incercati!

  66. In varianta pentru dieta Montignac, se pot folosi tot 2 cani de faina integrala la aceasta reteta?

  67. excelente. merci.

  68. Excelentă reţeta! Cum nu am avut tigaie ca a ta, le-am copt în sandwich grill (în medie, un minut pentru fiecare tortilla), la temperatură medie. Nu s-au rupt şi s-au păstrat maleabile peste zi, acoperite.

  69. bine,shaorma e mai buna ,dar poti face si cu turta asta si iese ,,tortorma„ sau ,,shaormilla„,pe care v-o recomand cu caldura sa o faceti…

  70. Tocmai am făcut tacos cu tortilla după rețeta de mai sus…Supeeeerrrr!iamyyy

  71. Am cautat pe net cu ce putem inlocui painea. Intr-un articol se mentiona ca alternativa aceste tortilla. Nu inteleg, Este tot paine, doar ca mai subtire. Inlocuim painea cu paine????

  72. Nistor Ciprian says:

    Daca dorit cu adevarat aceea tortilla autentica trebuie sa aveti faina MASA dar care se gaseste greu si destul de scumpa. Cea ma ieftina solutie este sa o faci in casa. Un kil;ogram de porumb boabe bine spalate, puse la fiert cu apa cat sa le acopere de 2-3 degete apoi adugati cam 2-3 linguri de var(DA VAR) si fierbeti 20-30 min , este destul si sa aduceti apa la clocot 5 min dar parca aluatul iese mai bine daca il fierbeti 20-30 min . Lasati asa sa stea in apa cu var minim 6 ore daca l-ati fiert 30 min si minim 24 ore daca nu a fost fiert. Apoi se spala foarte bine si se macina amestecand cu putina apa pana devine un aluat care se formeaza in lipie. Aceasta dragilor este adevarata tortilla.

  73. Buna,

    O sa le incerc si eu, multumim pentru ca ai impartasit cu noi aceste informatii pretioase.
    As dori sa stiu totusi si unde pot sa gasesc si niste retete de sosuri pentru aceste tortillas ca sa stiu cu ce ar merge sa incerc. :)

    Multumesc!

  74. Buna ziua, mie mi-ar fi fost mai usor daca imi dadeati cantitatile in grame, cat e ceasca cat e cana, ca nu prea ma prind. Multumesc.

  75. Vreau si eu sa stiu marimea pentru ceasca. La cana am inteles ca e 250 ml
    Multumesc

  76. Bună! Cat de groase trebuie sa fie foile?
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close