Satay

305

Frigărui de origine indoneziană, satay au pătruns în toată Asia de sud est și pot fi mâncate în food-court-urile din Singapore, în piețele de seară ale musulmanilor din Malaezia ori pe Khao San Road, în plin Bangkok. Pot fi făcute din carne de pui, porc, vită, miel ori pește. Pot fi făcute din bucăți de carne ori din carne tocată. Le-am mâncat în multe feluri și le-am făcut deja în două-trei versiuni. În seara asta-i voi servi pe cei care și-au făcut rezervare pentru evenimentul pe care-l găzduiește CasaBio. Sigur, nu-i decernarea primiilor Oscar, e doar o întâlnire în care povestesc despre expediția Muson, ne uităm la poze și mâncăm satay de pui cu sos de arahide și ananas. Aici vedeți cum am făcut satay. Și sosul.

Într-un mojar am zdrobit trei căței de usturoi, două lingurițe de boabe de coriandru, coajă de lime proaspăt rasă și fulgi de ardei iute.

Am pus amestecul într-un vas cu zeamă de lime, sos de stridii, busuioc verde, frunze de lămâi, galangal praf, pastă de curry verde și curry praf. Am turnat peste ele o ceașcă de suc de ananas și am pasat toate astea cu blenderul.

Am tăiat puiul în fâșii subțiri și l-am amestecat cu marinada de mai sus. L-am lăsat la rece o oră.

Am pus apoi carnea pe țepușe. Bucata de carne și țepușa, să fie de doar cât o îmbucătură.

Tot cu blenderul am făcut și piureul de ananas (trei cutii de compot de ananas) în care am pus zahăr de palmier (puteți folosi zahăr brun sau miere), ghimbir proaspăt, dat prin răzătoare, frunze de busuioc, puțin ardei iute și praf de ghimbir dulce. Am pus apoi piureul pe foc mic.

Am zdrobit arahidele prăjite și sărate apoi le-am amestecat în piureul de ananas. Tot cu blenderul, să se facă mii fărâme, ca-n povești. După două-trei clocote, am trecut sosul printr-o strecurătoare fină.

Am pus apoi câteva frigărui în tigaia grill. Deasupra cărbunilor ar fi fost mai bine, dar afară plouă și-n casă nu mă lasă cu grătarul cu cărbuni.

Contrastul dintre carnea picantă și aromată și sosul dulce-acrișor, cu gust pronunțat de arahide, e foarte plăcut.

Frigăruile sunt atât de mici tocmai pentru a putea fi plimbate prin sos și apoi mâncate dintr-una.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Abia astept sa le gust!

  2. imi amintesc !…
    exceptional ! ;)

  3. adihadean Author says:

    mulțumesc:-)

  4. Pui picant si sos de arahide? Nu cred ca exista ceva mai bun.

  5. Sosul a fost fabulos, de poveste. Merge de minune cu frigaruile putin picante. Nu cred ca a fost cineva in Casa Bio ieri sa nu fi apreciat combinatia.

    Garantat va trebui sa incerc sa imi surprind si eu musafirii cu proxima ocazie. O intrebare totusi: de unde putea gasi galngal (radacina sau praf) prin Cluj?

  6. adihadean Author says:

    Luci, găsești praf la CasaBio:-)

  7. Pfff, imi recitesc mesajul si imi dau seama cat de nearticulat am putut sa fiu :-). „Galngal”, „de unde putea gasi” … de foame am halit cateva cuvinte/litere.

    Gata, azi cand ies de la lucru, primul stop va fi Casa Bio. Cu listuta frumos, sa nu cumva sa ratez vreun ingredient. Ca pe weekend am planificate niste intalniri cu prietenii si cu siguranta un morman de satay ar fi piesa de rezistenta.

    Cum zice un om intelept, „Sa fiti sanatosi.”

  8. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm ce bunatate putea sa fie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close