Razalăi - paste de casă

Sunt niște paste de casă de mici dimensiuni, cu formă oarecum incertă, obținute prin trecerea aluatului printr-o strecurătoare.

Crap la jar

E ușor de făcut, fără pretenții, nu te obligă să ai o tehnică foarte bună, trebuie doar să ai un cuțit de filetat bun și puțină atenție.

O nouă eră

N-am rețetă azi, am vrut neapărat să împart cu voi vestea asta. Revin cu rețete începând de mâine. Să fiți sănătoși

Topală de pui

Acum ceva vreme, în Franța fiind, am făcut mâncarea asta pentru o adunare de buni francezi. Le-a plăcut.

Friptură de porc pe pâine

Dacă e ca pâinea să fie cu ceva, prefer să fie ori cu vinete, ori cu carne. Mai rar, cu zacuscă. Foarte, foarte rar, cu untură, sare și roșii, să-mi amintesc de copilărie.

Cum pun ghebe pe iarnă?

no entries found

Mi s-a pus des întrebarea asta în ultimele zile. Poate pentru că-i sezon de ghebe și pentru că e abundență în unele zone. Răspund imediat însă înainte de asta vă spun atât: nimic nu se compară cu bucuria de a le găsi tu cu ochii tăi și de a le culege tu cu mâinile tale. Desigur, nici dacă le primești nu-i rău. Rău e dacă le cumperi din supermarket, că-s scumpe ca sărăcia. Eu am și cules și am și primit, deci s-au stabilit termenii unei ședințe de pus pe iarnă. Ghebele pot fi murate, puse la conservat în ulei, congelate ori asociate cu carne friptă și puse la păstrare în grăsime. Sau pot fi făcute zacuscă. Eu am ales varianta cea mai simplă și cea mai rapidă. Să vă arăt:

Mai întâi le-am văzut. În Codru, Maramureș, pe granița cu Satu Mare și Sălaj. Ciopoare-ciopoare, mai tinere ori mai bătrâne, mirosind a frunze moarte și pământ roditor.

Le-am cules, am evaluat recolta și am început să le sortez.

Cele mai mici și mai crude și-au putut păstra codițele. Sunt destul de fragede.

Cele mai vârstnice și-au pierdut codițele, care-s destul de lemnoase.

Le-am spălat bine de tot, în apă multă.

Am tocat două cepe și câțiva căței de usturoi. Le-am amestecat cu ciupercile. Am adăugat o lingură de sare grunjoasă. Poate e important: după curățare aveam 5 kilograme de ciuperci. Nu am pus nici multă sare nici multă ceapă, nici mult usturoi. Vreau să păstrez gustul de ciuperci iar celelate elemente au doar rol de a-l potența.

Am pus ghebele pe foc mic și le-am înăbușit în suc propriu preț de 25 de minute. Am pus la urmă în cratiță și câteva frunze de pătrunjel, tot pentru aromă.

Am pus ghebele într-o strecurătoare, să se scurgă lichidul de pe ele. Am rămas cu aproape 3 kilograme și jumătate de ciuperci.

Le-am pus în pungi cu “fermoar”. După ce s-au răcit le-am pus la congelat. Asta a fost tot. Să fiți sănătoși.

34 Responses to Cum pun ghebe pe iarnă?

  1. Pingback: Twitted by ancabundaru

  2. Ari

    In Oradea o singura data am gasit ghebe in piata, care le-am conservat in sos de rosii. In rest se gasesc doar ciuperci de campie care nu-mi plac :(.

    Foarte faina ideea de conservare,notez pentru anul viitor daca voi gasi mai multe ciuperci :(

  3. pe care le-am conservat!,domnisoara.
    in rest, am adus si noi niste “creasta cocosului”, tot de la Salaj. Si le-am mincat. Sa fim sanatosi, multumim.

  4. daniela

    Super! La noi, in Moldova, e plin sezon la ghebe=opintici; prin padurile de la Gorovei, BT, vezi zeci de persoane care le cauta. Printre ele si mama mea. Le prepara in vreo trei feluri: simple (fierte), pt congelare, salata cu gogosari in sos si ghebe, salata de ceapa cu ghebe. Pe cele congelate le fac salata cu maioneza si ceapa, date la blender, prajite cu ustoroi sau cu smantana si mamaliga.
    Oricum le-ai prepara, raman la fel de bune.

  5. noi anul asta am pus la congelat doar hribi, cu sare o parte din ghebe – alea palarii si facute acritura cu un pic de usturoi, piper, foi de dafin otet si coriandru pe alea tinerele si abia desfacute….demential de bune!

  6. Pingback: Tweets that mention Adi Hădean | Cum pun ghebe pe iarnă? -- Topsy.com

  7. hammer

    noi am cules de pe versantul nordic al Gutinului, o recolta chiar faina, daca au mai scapat cateva de la zacusca poate incerc si reteta de aici, multumesc:-)

  8. adihadean

    ann, ce vrei sa spui cu asta?

  9. adihadean

    Ari, poti să o aplici la orice tip de ciuperci.
    dush, hribi am si eu în congelator, primiți de la mame:-)
    hammer, în felul ăsta-s practice și-ți oferă posibilitatea de a alege cum le prepari. cu zacusca, treburile-s ireversibile:-).
    corina, să fim, dară:-).
    daniela, maioneză+ceapă+ghebe=love:-).

  10. La ciuperci nu ma incumet ca nu stiu sa le aleg. :(
    De obicei iau numai de crescatorie.

    • adihadean

      vertange, e calea cea mai sigură. poți cumpăra ciupercile sau le poți duce pe cele culese la analize dacă ai vreme și dispoziția necesară. există un risc, e adevărat, dar dacă ții pe foc ciupercile de pădure destul de mult timp, eventualele toxine se distrug (există chiar tipuri de ciuperci care-s toxice în stare crudă dar perfect sigure dacă au fost gătite).

  11. gabriela cristea

    4 saci a cules si al meu tata, nu exagerez cu nimic….mi-a spus ca nu s-a putut indura sa le lase!!!a spalat si a curatat la ele de i-a venit rau dar are ghebe sa dea si la dusmani!!!

    • cosnita bita

      la noi la galati n-am mai vazut ghebe de multi ani,tot ma uit prin piuta dar degeba ,mai trimite si tu la cei care nu au de unde sa cumpere,contracost bineinteles.nu cred ca este ceva sa-mi placa mai mult….

  12. Ari

    corina, probabil tu nu faci nici o greseala ..respect tie!

  13. si eu sunt dintre astia fricosii, care nu cumpara decat ciuperci stampilate. am descoperit de curand, la carrefour, hribi si ghebe congelate, precum si un amestec de toate cele ciuperci. in plus, imi plac la nebunie champignon-ele brune, sunt delicioase. ma rezum la astea, desi reteta e simpla si , evident, delicioasa :)

  14. a, nu, fac o gramada de greseli, doar asta cu pe care ma enerveaza

  15. Ari

    atunci imi pare rau :) .. scuze pt devierea de la subiect adi

  16. richiu

    Indirect de la mine a venit intrebarea(nu vreau sa ma laud :) ) cum se pot conserva ciupercile de sezon. eu am intrebat pe cineva care il stie pe Adi. Ai putea sa-mi spui si o alta metode de pastrare a hribelor peste iarna, adica uscare? Nu vrea sa am foarte mult de lucru cu ele. daca ai vreai propunere sau idee este binevenita. As vrea sa pot gasi o metoda de uscare ca mai apoi sa le pot folosi doar asa ca gust, sau condiment pentru alte preparate(pilaf, carne de pui, etc). Nici celelalte idei nus rele care s-au scris mai sus, dar mi se pare cam mult de lucru. Multam fain di la Cluj. Sa fii sanatos si sa fiti sanatosi!!!

  17. harry

    le pui la congelator ?
    nu se fac fleasca cand le decongelezi ?

  18. Rox

    Mie-mi plac de nu mai pot, dar tare mi-e frica sa mananc ca in fiecare an mor oameni de la ele. Fiecare se da mare expert in ciuperci, spune ca stie sa le recunoasca, dar degeaba daca ele sunt contaminate cu spori de la cele otravitoare…. Nu sunt sigure decat daca le fierbi in mai multe ape si ultima data in lapte… Altfel, eu una nu m-as incumeta :(

  19. adihadean

    Harry, depinde cum le congelezi. Dacă ai norocul să le poți congela în strat subțire, la -35, -40 de grade, sunt ca vii când le dezgheți. Sigur, nu toți avem norocul ăsta așa că ne străduim să le scurgem bine de lichid, să nu facă bloc de gheață și, mai ales, să nu le fierbem prea mult înainte de a le pune la congelat.

  20. adihadean

    richiu, cu 2-3 milioane îți cumperi o mașină de deshidratat legume, merge și la ciuperci, am folosit și eu una. se utilizează simplu cu rezultate spectaculoase.

  21. Adi, te rog mult de tot sa-mi spui de unde se poate lua masina de deshidratat legume si daca merge si la fructe mai zemoase. Multu’ si asteptrsp.

    • adihadean

      Meda, în orice supermarket ar trebui să aibă ori măcar să știe când o să aibă. Merge la orice are apă:-).

  22. Camelia

    Anul asta a fost foarte bogat in ciuperci fel de fel.
    Eu am in congelator: hribi nefierti dar si fierti, galbiori nefierti, vinetele fierte. La borcan am: salata de ghebe cu ceapa si gogosari in marinata, rascovi cu ceapa in marinata, zacusca de ghebe.

    Eu si fica-mea de 4 ani mancam palariile de la vinetele si rascovi asa, doar oparite….atat de mult ne plac.
    Vinetelele merg super cu branza framantata in palarie si “aruncate” pe gratar.
    Ghebele pasate cu maioneza si usturoi.
    Ghebele pasate si puse (alaturi de carne) in piftelute sau sarmale.
    Creasta cocosului, pasat, frecat cu ulei si pus pe pizza, pe blat dupa sosul de rosii.
    Galbiorii trasi la tigaie in ulei apoi un clocot cu o marinata mai aromata si dupa ce se raceste se pastreaza in borcan la frigider si se mananca in loc de muratura.
    Hribii cu smantana si facuti tocanita.
    Si sunt multe feluri in care folosim minunatiile astea, dar parca in nici un an nu am strans atat de multi, am plin congelatorul.

  23. Multu’ vreau sa stafidesc strugurii, merele &perele din curte:).
    Va astept la lansarea cartii, daca nu acum in 22, atunci cand vii la BM si ai timp suna sa-ti dau o carte cu autograf.

  24. Dora

    Interesanta reteta!

    Fiind ciupercareasa impatimita ciulesc urechile la tot felul de sfaturi.

    In privinta ghebelor stiu ceva sigur:trebuie fierte 20′ mai ales cand se congeleaza.In stare cruda sunt toxice,iar congelate toxinele se potenteaza.

    Chiar azi am cules 3kg. in fagetul Clujului.Mie imi plac mult in ulei si felii de lamaie+ ierburi aromatice. Mai pun cu usturoi pisat si o saramura din apa/otet,sare,piper si dafin.

    Dar imi place si cu hrean ras,acoperite cu apa si otet si marinate 24 de ore.

  25. ana

    Si la noi, in vecini de dvs, pe la Bistrita, se gasesc fel de fel de ciuperci. Ghebele le conserv in multe feluri: congelate, la borcan, zacusca, dar, ,,minunea” de care nu se satura nici un prieten sau coleg este o muratura delicioasa. Imi lasa gura apa de pofta ! :)

  26. danut

    Mi-a placut articolul.

  27. cofi

    As fi curioasa cum e muratura delicioasa, ca ma uit cu drag la niste ghebe!!

  28. Pingback: Ghebe și metode de conservare - KissTheCook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>