Hai să vă influențez

650

Ziua bună, dragii mei. De două zile citesc pe net o mulÈ›ime de linii/rânduri/tweet-uri È™i postări pe tema „topul celor mai influente persoane din social media”. Atât de multe încât au devenit uÈ™or zgomotoase. ÃŽn dimineaÈ›a asta am văzut È™i topul. ÃŽl găsiÈ›i aici, la Manafu.

Poza n-are legătură cu articolul, doar că nu-mi place să scriu pe inima goală.

Recunosc, numele meu se găseÈ™te în acest top. Recunosc, habar n-am cum a ajuns acolo. Recunosc, nu pricep mecanismele după care se alcătuieÈ™te un clasament de felul ăsta, pentru că am È™i eu limitele mele. Nu vreau să contest topul, Doamne fereÈ™te! Mi-ar plăcea însă să-mi explice cineva pe înÈ›elesul meu în ce fel influenÈ›ez eu lucrurile în social media. Sigur că, măcar filosofic È™i ezoteric vorbind (scuze, domnu’ Oreste), orice acÈ›iune a unui om influenÈ›ează mediul înconjurător È™i soarta omului care a făcut acÈ›iunea, dar, filosofic È™i exoteric vorbind, influenÈ›a acÈ›iunilor mele asupra viitorului planetei, de exemplu, e vag măsurabilă spre deloc. Bine, nu-s chiar bătut în cap È™i mai citesc È™i eu din când în când aÈ™a că È™tiu că pentru întocmirea clasamentului s-au luat în calcul parametri măsurabili.

Probabil contează numărul de linkuri spre blogul meu, faptul că pe Twitter mă urmăresc peste 2300 depersoane și că unele dintre ele mă ajută să-mi transmit mesajele prin RT, contează de bună seamă numărul de persoane care m-au adăugat în listele lor pe Facebook și poziția în Zelist. Aș putea să accept clasamentul și prezența mea în el ca pe un fapt, așa cum accept că poți mânca o ciorbă de fasole direct din pâine.

Totuși, n-am destule date, nu mă pot bucura liniștit de prezența mea acolo pentru că pur și simplu nu știu, nu văd cum reușesc să te influențez pe tine, cititorule (deși, sincer, sper că are rost ce fac și-mi doresc să conteze lucrurile pe care le postez/spun/fac). Să nu fiu înțeles greșit, nu protestez, nu pun la îndoială clasamentul ori pe cei ce l-au făcut, nu am un acces de falsă modestie ba chiar cred că prezența acolo o să-mi facă bine în viitorul apropiat. Îmi doresc însă să știu dacă și în ce fel îi influențez pe cei care-mi citesc blogul, pe cei care-mi văd postările pe Facebook ori pe cei ce mă urmăresc pe Twitter. Cu riscul ca răspunsurile să nu-mi placă, vă întreb acum pe voi: cu ce rămâneți după ce intrați în contact cu activitatea mea de pe internet? Pentru osteneală, vă ofer o prăjitură. Să fiți sănătoși.

PS: a doua cană de cafea m-a mai luminat. Cred că problema mea nu-i „în ce fel influenÈ›ez social media È™i online-ul” ci „în ce fel munca mea din online influenÈ›ează offline-ul”. Poate pentru că eu unul am înÈ›eles că numărul de RT-uri al unui mesaj umanitar (de exemplu) e mult mai puÈ›in important decât banii pe care i-aÈ›i depus voi în contul bolnavului după ce am prezentat cazul.

Join the Conversation

  1. Pe langa ideile si retetele interesante? Cu multa apa in gura. Recunosti sau nu, influentezi oameni.

  2. Salutare ,

    Despre top , las pe altii sa scrie . Eu nu prea ma pricep si nu ma bag .
    Intr-o buna zi pina cand nu dai cadou albumul foto, daca ma anunti cand esti prin cj , si ai 10 min , doresc sa trec sa-l vad viu , la mine in poala !
    Multu !

  3. Eu te-am vazut prima data pe la Euforia Cuisine, iar apoi ti-am gasit site-ul pe net. Mi-a placut modul in care gatesti si-ti prezinti „lucrarile” si in mare masura mi-ai dat o oarecare incredere sa imi deschid si eu un blog culinar. In plus ca prietenii imi spuneau demult ca am un oarecare talent in ale gatitului si iprobabil ca asa e. Imi face placere sa gatesc si mai ales sa vad oameni multumiti dupa consumarea „creatiilor” mele.
    Imi place modul profi cu care lucrezi si incerc sa ma inspir de la tine, nu stiu in ce masura imi iese, dar eu ma stradui si cred ca asta conteaza.
    Deci ca si concluzie: da, m-ai influientat intr-un mod pozitiv zic eu si iti urez sanatate si la mai mare, sa ne inspiri in continuare, pentru ca, cred ca sunt mai multi ca mine.

  4. draga adi,
    e un lucru tare fain ca intre toate acele bloguri pe care indraznesc sa le numesc maintream s-a strecurat si un blog culinar, un blog de nisa, care n-are treaba cu politica, mondenul, publicitatea sau whatever else is hot zilele astea. eu ma bucur tare si te felicit! si ca sa-ti raspund la intrebare: apreciez si invidiez (in a good way!:) vointa ta de a posta in fiecare zi ceva ce ne face viata „frumos”, pe mine ma influentezi sa poftesc la porc, sa ma gandesc serios la o zi cand o sa fac ce-mi place si sa cred ca e posibil sa fii un om de treaba, curat si frumos, si sa ai succes. pam pam

  5. adihadean Author says:

    Dan, nu recunosc nimic:))
    Dorin, „mai m-am gândit”, nu-l dăruiesc nimănui. Nu pe acesta, e primul È™i e primit în dar, dacă mi-oi lua inima-n dinÈ›i să cer altele, da. Deci poÈ›i să-l vezi oricând, rămâne în casă:-).

    Gabriel, încurajez pe oricine vrea să-și facă un blog culinar, pe oricine vrea să gătească. Dacă mi se cer păreri, le și ofer. Mă bucur că ți-ai luat inima-n dinți, un început trebuie să fie undeva pentru oricne:-).

    Cookie, mă înduioșezi:-).

  6. Draga Adi, pe mine mă influenţezi în modul cel mai direct: multe din reţetele tale s-au concretizat în bucătăria mea, spre deliciul celor care au avut norocul să se afle în preajmă.

  7. adihadean Author says:

    Lucia, mă onorează asta, mulțumesc frumos:-).

  8. pai io zic in felul urmator: mi-ai imbunatatit retetarul cu niste mancaruri savuroase, mi-ai demonstrat ca esti om, nu doar un blog interactionand cu mine si cititorii tai aici, mi-ai aratat ca se poate trai curat si corect. Asa ca daca ai sau nu influenta in social media sau nu…cert e ca esti model de om frumos. pentru mine cel putin.

  9. adihadean Author says:

    dush, mulțumesc frumos. apropode curat și corect, ca toată lumea, greșesc și eu uneori (poate prea des). totuși, mă străduiesc să fac în așa fel încât greșelile să fie excepții, nu mod de viață:-).

  10. Ne oferi puţină normalitate, un pic de aer curat şi nişte savoir vivre :)

  11. Printre primele 5 lucruri pe care le fac dimineata este sa deschid blogul tau. Ma relaxeaza felul in care-ti prezinti retetele si ai un umor si un bun simt de calitate. Si mai si raspunzi la intrebari…. Si nici nu respingi criticile….
    Ce sa mai, esti un om placut si faci oamenii sa se simta bine cu prezenta ta virtuala.
    Liana

  12. Influentezi din Ardeal tocmai la Craiova si pe o incepatoare pofticioasa in ale bucatariei. Me :D Am facut multe din retetele tale, am invatat despre condimente si ma delectez in fiecare zi cu felul in care preizinti retetele si cu bunul simt de pe acest blog, bun simt atat de rar in ziua de azi. Influentezi, da, aduci arome si voie buna oricarui cititor :)
    Poate-s cuvinte mari, dar zau ca-s adevarate :))

    ps – si ma amuza comentariile de pe twitter cu privire la reclame :)

  13. @Dorin Noge: las’ ca poate il aduce diseara la Wok’N Roll si-l vedem tot. Asta dacă, Adi vrea sa-l „ÅŸeruiască” unor degete înfometate de poveste despre Muson ÅŸi nu numai.
    Cât despre subiectul de azi, ce să zic: emani tu aşa un quelque chose care ne face pe noi să revenim pe blogul tău cu o foame tot mai mare pe zi ce trece, şi nu vorbesc doar despre cea biologică. Iar mie personal îmi place spiritul tău de maramureşan: vesel şi deschis la toată lumea.

  14. Eu te vizitez fiindca imi aduci informatie utila. Nu cancan, bascalie, scandal sau vorbe frumos asezate dar care sa ma lase exact de unde am plecat. Imbini aromele cu experiente de viata. Te vizitez pentru ca imi folosesti.

  15. chestia cu influentatul e cu dus si intors, da poate exista influentare, dar nimeni din audienta nu foloseste doar o sursa de informare. Astfel este influentat din mai multe surse…si nu mai este atat de relevanta chestia cu influentatul. Singura chestie este cand esti original si tratezi subiectele care altii nu le-au tratat, nemaiexistand multe surse de informare pe aceasta tema automat cititorul ia varianta ta drept buna.

  16. Pentru că nu mai stau de ceva vreme prin bucătărie din lipsă de timp intru de fiecare dată la tine pe blog să văd ce mai povesteÅŸti… de la o vreme nu mai contează ce găteÅŸti ci cum o faci… aventurile tale recent încheiate m-au impresionat de fotografii nici nu mai zic. Un exemplu care-mi vine acum în minte e post-ul despre zâmbetele din Asia.
    Succes în continuare şi aştept cu interes reţete de iarnă (atunci am mai mult timp să stau în bucătărie:). Zi frumoasă Adi!

  17. Hehe…mie-mi place sa ma las influentata de tine :))

  18. datorita tie am descoperit si cumparat pui fericit. il am de vreo cateva zile la gheata, dar chiar azi l-am lasat sa se pregateasca prihologic pentru cuptorul ce il asteapta. Am luat si tranbita piticului, asa cum am vazut la tine, dar ca o completare vreau sa umplu puiul cu un maglavais invatat de la bunica: franzela, ficat de pui, ceapa, oua, patrunjel…o nebunie !
    deci, mi-ai influentat meniul si lista de cumparaturi…tot e ceva, asa ca te-am pus la blogurile pe care le urmaresc !

  19. Eu n-am inÅ£eles cum au făcut topul, ceva nu e în regulă cu el , dar, în mod sigur tu influenÅ£ezi oamenii în bine, că offline prin online, că altfel …
    Eu te citesc din Grecia pentru că
    1. ştii să găteşti în primul rând româneşte şi nu te ruşinezi de asta, ci te bucuri şi împarţi şi cu noi
    2. faci poze cu mâncare din ce în ce mai sugestive
    2. nu dai doar reţete, ştii să spui de fiecare dată povestea gătitului, eşti un fel de Ion Creangă al bucătăriei
    3. felul cum e făcut site-ul tău e armonios, nu mă oboseşte, nu mă deranjează nimic vizual, aşa că pot citi cu plăcere
    4. când vorbeşti şi despre altceva decât despre gătit, o faci cu un mare bun simţ şi se vede că filtrezi totul prin sufletul tău, nu doar publici un anunţ sau povestea unei călătorii
    Adică te citesc nu doar pentru reţete, ci şi pentru că mă bindespune CUM şi CE alegi să scrii. Şi când cineva vine şi te citeşte constant pentru că binedispui e clar influenţare, în bine zic eu!

  20. Cand stau sa ma intreb: Ce sa mai mananc eu azi? primul lucru care imi vine in minte este: Hai sa ma mai uit pe blogul lui Adi Hadean!

    Iac-asa ma influentezi tu pe mine: indirect, imi „spui” ce sa mai gatesc si eu, atunci cand ma apuca cheful si foamea.

    As vrea totusi sa pot cumva sa te influentez si eu sa pui cat mai multe retete simple, asa ca pt oameni care gatesc rar :)

  21. Adi,

    uite punctul meu de vedere: de cand ne-am vazut ai capatat un loc al tau in lumea mea. Chiar daca interactiunile sunt rare, in fiecare dimineata imi deschizi ziua in mod frumos. Te-am pomenit prietenilor mei ca arhetip de Om Bun – si asta ti se citeste printre randuri, curatenia sufletului. Si – evident – talentul de povestitor.

    De gatit nu gatesc; dar citesc (stii ca sunt muuult mai bun teoretician decat practician). Iar Lectura Mea, in bucatareala si nu numai, esti tu.

    Apropo, pe cand o serie despre cum se bea si cum se potriveste bautura la masa?

  22. adihadean Author says:

    Cetățene, asta cu potrivitul băuturii e o meserie separată, încă studiez (a se citi „beau des È™i cu măsură, în scop È™tiinÈ›ific, desigur). :-)
    Raluca, în intea mea, toate rețetele-s simple:-))
    Mekone, mulțumesc frumos.
    Hiksos, vezi că nu-i sănătos să congelezi puiul refrigerat și apoi să-l decongelezi:-).

  23. adihadean Author says:

    AlexT, Băimărene, mă bucur:-)
    Ștrumfa, nu-l duc cu mine, cred că-i puțin primejdios pentru el dar voi duce un teanc de poze pe care le-am pus pe carton:-)

    Alex, mulțam fain:).

  24. Adi,

    Talent culinar au multi,contaza si cum il pui in opera.
    Tu ai vorbele la tine si o carisma innascuta.Sunt poate bucatari mai mari si mai buni decat tine pe meleagurile mioritice,dar sunt prea „docti”.
    Au aere de academicieni si asta nu prinde la „mase” :)
    Ai o energie debordanta si esti dispus sa dai din timpuln tau si altora
    Sunt sigura ca o faci deseori dezinteresat.
    In ce ma priveste,eu te stiu de pe vremea Canalului 7,din Baia Mare.
    Niciodata nu am notata vreo reteta de-a ta,pentru ca faceai mancaruri simple,pentru toate bordeiele,pe care le stiam.Dar nu am scapt nici o emisiune,pentru ca ai talentul sa transmiti dincolo de sticla.Si asta e mare
    lucru.
    Ai talent,ai umor,si ai suflet.
    Asa ca iti meriti locul in Zelist.

  25. adihadean Author says:

    Lia, mulțumesc. Știu că sunt bucătari mai buni decât mine și sper să apară mereu alții mult mai buni. Nu vreau să cert ori să critic pe cineva însă știu sigur că mi-ar plăcea să văd mai mulți bucătari care renunță la inhibiții ori la scrobeală pentru a transmite oamenilor ce fac, în felul ăsta ar scădea probabil vânzările de chipsuri/snack-uri umflate cu conservanți și stimulenți și poate dacă mai multă lume ar prinde drag de gătit și n-ar mai vedea în asta o corvoadă, am fi cu toții mai cumpătați, mai sănătoși și mai conștienți în legătură cu ceea ce mâncăm:-).

  26. Munca ta online e de top si pt ca influenteaza offline-ul cam asa: Ralu, stewardesa ce-mi vizita mie blogul cartii, te-a descoperit si te-a cautat la restaurant, impreuna cu toata echipa, cand au facut escala-n CJ.

  27. Nici nu stii cit ma bucur ca am descoperit blogul tau. Imi plac retetele tale si imi place cum descrii citeodata cu atita umor si cu vorbele dulci din partile voastre. Intodeauna mi-a placut cum vorbesc ardelenii.
    Chiar aseara am facut ciorba de cartofi cu afumatura (mai facusem si inainte dar nu asa ca tine) mi-a iesit f. buna. Am sa te urmaresc in continuare si o sa iti citesc povestile si retetele. Bravo si succes in continuare.

  28. Draga Adi,
    Eu te-am gasit complet aleatoriu,cautand o reteta de placinta cu mere pe net :) Pasiunea cu care scrii si placerea cu care vedem cu totii ca gatesti,ma inspira si ma fac sa-mi doresc,ca intr-o buna zi sa am un restaurant al meu…si, sa fac ce-mi place,adica sa gatesc,sa vad cum oamenii se bucura de mancarea mea.
    Mult succes!

  29. nu te supara pe mine, dar felul in care tu ai ales sa prezinti cazul Mariei a fost de neinteles pentru mine. este doar o parere personala, dar puteai sa faci foarte mult rau campaniei. da, ai foarte mare influenta, iar daca tu incepi sa spui ca nu stii daca e o teapa, ca, uite, n-ai gasit dovezi care sa sprijine cazul, bla bla, oamenii au sa inceapa si ei sa aiba indoieli. pentru ca da, esti ceea ce se cheama lider de opinie. ar fi bine ca pe viitor, daca nu crezi ca este un caz real sa nu postezi. sau sa ceri si sa astepti sa primesti dovezi in offline, dupa care sa publici. sa zicem ca eu ti-am inteles cumva intentia, pentru ca intr-adevar sunt si tepe, dar in conditiile in care, repet, puteai sa faci foarte mult rau cazului in sine, mai bine te abtineai de la postare pana cand erai 100% sigur ca e un caz real.

  30. gabriela cristea says:

    Eu te citesc de aprox 2 ani, in fiecare zi, fara exceptie, am gatit multe dintre retetele tale de mai multe ori, deci, ma influentezi.In bine.

  31. Adi, munca ta e mai mare decat online-ul, dovada si recenta calatorie in Asia. Esti un pionier entuziast si autentic si chiar daca nu ai fi in topul lor, ai fi pe podium in topul nostru.

  32. Adi, ne influentezi prin verticalitatea ta, prin exemplu ne arati ca se poate si fara sa treci „to the dark side”, fara barfe, fara scandaluri, ci doar printro viata traita asa cum trebuie, asa cum iti dicteaza inima.
    Un ardelean adevarat si o persoana cu onoare neclintita, asa te vad eu.
    Uite asa ne influentezi: ne faci sa ne fie rusine daca am avea vreo urma de gand prin cap care ne-ar indemna sa luam drept exemplu modelul de viata prezentat zilnic de mass media, fite si ifose. Se poate si fara si asta ne arati zilnic.
    Multumim pentru efortul depus, te asigur ca nu este degeaba :)

  33. De cand te stiu ti-ai pus corect intrebarile si asta te-a facut deosebit si a influentat grupurile sociale care interactioneaza cu tine. Oamenii invata de la tine nu numai retete culinare, scrise cu har, ci si filosofia bunului simt.

  34. adihadean Author says:

    Simona, mulțumesc frumos.-). Nu știu dacă apucăm să ne vedem azi (suntem în Bucuresti). Mi-ar plăcea, mai ales că i-am adus ceva domnului tău:-).

  35. Adi, acum am vazut mesajul tau, ca am fost plecata peste zi la Targ de produse traditionale. Nu te pot suna, ca am achimbat telefonul si nu mi s-au copiat toate numerele. Suna tu ca suntem acasa si va asteptam daca puteti veni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close