Legume la grill (și puțină carne)

258

Ce poÈ›i pune pe grill? Aproape orice, cu rezultate bune, uneori chiar spectaculoase. Ieri mi s-a făcut poftă de legume la grill aÈ™a că am încins utilajul din dotare (pentru că data trecută când am grătărit am fost…distrat È™i am ars mânerul cănii de aprins cărbuni, băieÈ›ii de la Grillshop mi-au trimis altul, a ajuns la mine de pe o zi pe alta) È™i m-am apucat de treabă, asta în urma unei scurte excursii până la piață.

Am luat niște porumb. Sezonul lui ține până-n septembrie pentru că se coace pe rând, în funcție de latitudine și de altitudinea la care crește cultura.

Am mai luat ceapă uscată, roșii, o vânătă sănătoasă și lucioasă și câteva căciulii de usturoi, să-mi ajungă și pentru alte mâncăruri.

Pentru a aroma/parfuma/afuma plăcut legumele am folosit câteva rămurele de cimbru proaspăt.

Am mai luat și un kilogram de mere de vară. Au avut gustul pe care-l știam din copilărie, gust de scoarță de copac și genunchi juliți, de vară la bunici și căzături de pe cal, de bătălii regizate și fân întors cu furca.

Am despicat vânăta pe lungime și am așezat-o pe grill cu coaja în sus. Am lăsat-o așa, nemișcată, cam 12 minute, într-o zonă cu căldură ceva mai domoală.

Toate celelalte au ajuns în tava pentru grill. Le-am stropit cu puțin ulei, am presărat peste ele sare și piper și am aruncat printre ele rămurelele de cimbru.

Ca să nu spun că n-am muncit defel, am scos cotoarele din doi ardei pe care i-am umplut apoi cu brânză de burduf. I-am pus și pe ei în tavă și am pus capacul peste grill.

Cu excepția vinetelor, am întors legumele (și fructele) după cinci-șase minute. După alte cinci-șase minute le-am luat de pe grill.

Cred că vinetele mi-au plăcut cel mai mult. Le-am crestat pe lungime și pe lățime, le-am stropit cu ulei de măsline extravirgin, am presărat peste ele sare și piper și am înfipt în crestături căței de usturoi copți. Senzațională combinație de gusturi.

Ceapa coaptă e slăbiciunea mea. Coaja arsă, făcută scrum practic, se îndepărtează împreună cu primele două straturi. Rămâne miezul copt, dulce și aromat.

Despre celalate, nu mai vorbesc. Spun doar atât: merele coapte în combinație cu carnea sunt absolut delicioase.

Iar despre carne nu vă povestesc nimic azi, am adus-o până aici doar de dragul carnivorelor care citesc blogul. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Carnivorele care iti citesc blogul apreciaza gestul.

  2. [quote]Iar despre carne nu vă povestesc nimic azi, am adus-o până aici doar de dragul carnivorelor care citesc blogul.[/quote]

    Multumim.

  3. Vendela says:

    Sunt la birou si colegii m-au intrebat ”ce-ai vazut in monitorul ala de ai ramas cu gura cascata”? Pai asta-i mancarea care-mi place! Vreau si eu vinete, porumb si un mar mic, ca nu mai pot de pofta! Ceapa coapta n-am mancat niciodata, dar as incerca. Si pe langa mine mai saliveaza vreo 11 oameni, carnivori de felul lor, dar fermecati iremediabil in acest moment de vinetele tale cu usturoi copt :-)

  4. Foarte fain. Trebuie sa fac si eu neaparat, e o combinatie excelenta pentru vara.
    Si mie imi place grillul, poti sa faci foarte multe si cateodata, incropesti ceva rapid din ce ai prin camara si frigider, fara cheltuieli suplimentare:-)

  5. wow. ce explozie de gust si culoare!!!
    Mi s-a facut un dor de cucuruz fiert si prajit pe jar…ai de mine. Parca asta nemtesc nu-i asa bun…parca-i prea dulce.
    Vinete cu usturoi am mai mancat, confirm ca sunt excelente, iar ceapa coapta imi place si mie maxim. Intotdeauna cand fac cartofi copti pun si ceapa alaturi.
    Merci de inspiratia zilnica.

  6. Avea o prietena o vorba:”hai sa traiesti ca-mi esti simpatic”
    Despre mancare ce sa spun, nici nu putea sa arate altfel

  7. Adrian ,
    Reteta sau combinatia, zii cum vrei , Adi+Emil devine periculos de aratoasa.
    Asa am vazut eu prin ultimele 3,4 postari .
    Excelent ! Spor !

  8. Incerc sa iti spun Adrianeeee , dar NU suna la fel de bine ca Emileeeee !
    Asa ca ramin la Adi .
    Salutari !

  9. adihadean Author says:

    Adi e ok:-). Mulțămim, ne străduim:-).

  10. Ioi,da bine ai făcut!Mulțam,arata tare apetisant!No,multa răcoare!

  11. adihadean Author says:

    No, drajii mei, mă bucur că vă place:-)

  12. Pe langa ideea cu porumbul copt…vanata mi se pare o minunatie si cam in proiect, pe seara asta, erau legumele pe gratar…o venit totul la mare tanc! :)

  13. adihadean Author says:

    Manole, vezi că-s bun și eu la ceva? :-))

  14. Stai ashea, nu te grabi, sa vedem cum iese vanata, da? :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close