Somon cu ardei copți

Dacă nu ai un tocător pentru pește în casă, folosește ce ai dar învelește-l bine în folie de plastic. Cumpără un tocător pe care să-l folosești doar la pește, cu prima ocazie.

Și cum schimbăm ce nu ne place?

Ne cam dăm mereu loviți și nevinovați când vine vorba de metehnele noastre ori de felul în care unii sau alții își râd de noi și de banii noștri.

Ton la tigaie cu ciuperci și piure de păstârnac

Tonul e un pește destul de scump. O experiență la restaurant poate fi demoralizator de scumpă pentru mulți oameni, una acasă, ceva mai ieftină (dar nu cu mult).

Mămăligă cu patru feluri de brânză

Ideea despre care vreau să vă vorbesc astăzi nu a fost proastă, ba din contră. Am folosit la realizarea ei patru feluri de brânză

Avocado cu ardei iute

Un avocado copt bine, devine din verde, roșiatic. Dacă-l găsiți la culoarea asta, probabil veți da 1,5-2 lei pe bucată, față de 4,5-4,9 cât e în mod obișnuit.

Bucătăria lui Mircea Groza (10): Fudulii de curcan

no entries found

Ghici ce a păţit curcanul pentru a putea fi realizată această reţetă?!? Exact! Şi nu unul, mai mulţi. Nu voi insista asupra drumului parcurs de fudulii de la curcan la farfurie, nici nu vă spun că-i musai să vă placă ce veţi vedea. E o reţetă pur le conesior, bre, cum ar spune prietenii mei rromani de la metroul din Paris. Mircea Groza a preparat cele de mai jos şi le-a pozat. Eu vi le arăt, cu regretul celui care nu a apucat să guste:

Fudulii, slană, muşchi file (sau ceafă afumată), sare, piper, busuioc,boia, usturoi, leurdă, ulei de măsline iuţit cu seminţe de ardei iute.

fudulii1.jpg

Slana, usturoiul şi carnea (care poate fi uscată şi afumată, doar afumată, pastramă sau chiar crudă, dacă e tăiată suficient de subţire) se taie în bucăţi mici şi subţirele.

fudulii2.jpg

Fuduliile se împănează cu usturoi, slană şi carne. Se fixează totul cu o scobitoare.

fudulii3.jpg

Fuduliile se prăjesc în puţin ulei. Ar merge poate şi o lingură de untură de porc.
fudulii5.jpg

Din sare, piper, boia, usturoi tocat, busuioc şi ulei cu ardei iute, se face un amestec ce se toarnă peste fudulii.
fudulii4.jpg

…care se mai lasă pe foc potrivit încă cinci minute.

fudulii7.jpg

Leurda se taie în făşii subţirele. Cu ea se garniseşte mâncărica asta care luptă cu prejudecata şi, când câştigă, aprig se mai veseleşte împreună cu papila gustativă a meseanului şi cu un pahar (două) de vin de Cicârlău ori alt vin roşu, tânăr şi zburdalnic.

fudulii8.jpg

Ce spuneţi?
fudulii9.jpg

20 Responses to Bucătăria lui Mircea Groza (10): Fudulii de curcan

  1. Lucia Verona

    N-am mîncat niciodată aşa ceva… Nu arată rău, probabil şi gustul e bun… dar cred că n-aş putea mînca… nu de prejudecată, ci de rîs, că-mi aduc aminte bancul cu fudulii de taur :D

  2. Inah

    ai, fereasca Dumnezeu si Maica Precista..
    asta mananci doar daca ai pierdut un pariu zdravan:))

  3. ritchiu

    Desi nu sunt un mare amator de fudulii, parca la astea de pasare m-as arunca. Si apropo de ce a patit curcanul, mi se pare mai fair in comparatie cu ce pateste porcul, de exemplu. :D

  4. adi hadean

    lucia, se găseşte leac şi la râs dacă vrei:-)
    inah, trebuie să-ţi păstrezi opţiunile deschise, nu se ştie niciodată:-))
    nelu, pe undeva ai dreptate:-))

    • apoi de…chiar asa: fereasca Dumnezeu si Maica Precista!! E cea mai tare reteta din cate am vazut pe net. O sa incerc, da’ de mor, Hadean esti dator vandut !! (ha, ha)

  5. Jenika

    Mare shef….dapoi cum sa nu fie bune …. Cel mai mult imi place treaba cu impanatul lor. La mine acasa la Fagaras le faceam ca si tochitura , desi acum imi dau cu seama ca ar fi fost bine sa avem rabdare si sa le si imapanam.
    Buna treaba. Ce merita sa incerci , insa e nevoie de multa atentie la preparare e fuduliile de taur. Sunt la fel de nemaipomenite , si daca ma gandesac , dupa priceperea si taletul tau, cu siguranta va iesi ceva bun.
    Servus mult.

  6. adi hadean

    jenika, doar să prind taurul:-))

  7. manole

    Nu's de ce…da chiar nu ma imbie deloc…
    Multi cocosi, rapusi , domne'!

  8. Jenika

    Ai dreptate. De asta imi place aici. Cum la fiecare colt de strada e cate o macelarie….. povestea se scimba. Si cand zic macelarie…chiar e macelarie. La mare pret e carnea de vaca , asa ca poti gasi orice parte a ei. Incepand cu burta , care din pacate bajetii astia nu stiu ce e si se cumpara chiar la 1 dolar kilogramu, sau si mai eftin si terminant cu muschiulet mignon si alte frumuseturi.
    :))

  9. adi hadean

    manole, pot să înţeleg şi nu te condamn :-)
    jenika: of!

  10. Bogdan

    Acusica ma apuc de ele, in loc de muschi file o sa pun niste pastrama de oaie taiata subtire..doar pentru putin gust asa..va anunt ce iese..cred ca fac si o tacanita dupa aia ca am luat destule.

  11. e un ”beliciu”….

  12. Lucian

    Hmm… am sa fac si eu.. par bune.

  13. ovi

    carnea de curcan nu contine colesterol chiar daca locul extractiei e unul mai aparte – sunt f. bune eu am probat

  14. Mona

    In copilarie mama facea tocanitza de fudulii de porc,azi am cumparat de curcan si voi face si eu.
    Tocanitzele mamei erau un deliciu.Sper sa-mi iasa ca mamei pe vremea aceia,anii 70 cand se gaseau detoate in magazin.
    cand vad pozele imi lasa gura apa,mama facea si mamaliga.

  15. ANDREI

    DAAAA E O RETETA EXCELENTA , UN PIC DE MUNCA …DAR MERITA …E FEIN …NOTA 10 …MULTUMESC

  16. cabo

    vorba regretatului Cambronne: Merde!
    ingredientul este suficient de rafinat pentru a nu-ti bate joc de el in felul acesta.
    ….dar, “oile privesc in sus”, ce pot sa mai spun…
    altfel, toate posturile au fost: voi face; nu am facut si a fost grandios….
    …nici nu avea cum…

  17. cabo

    ….ah!…si apropos: a pomenit cineva ca inainte de preparare, fuduliile trebuie decojite de membrana, ca altfel sunt ca “ciunga” pe care o cumpara tot mama ta, mona, in anii 70?
    …fudulii, busuioc, leurda…MERDE!!!!

  18. martin lucretia

    Acest fel de mancare l-am facut este absolut excelent ,nu luati in seama comentariile rautacioase .Merita din plin sa incercati si siguuur veti fi incintati .Au gust de creer iar combinatia cu costita si usturoi este perfecta ,delicatesa delicioasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>