Pasca pas cu pas

996

Dragii mei, astăzi vムarăƒt cum fac eu pasca. Bine, recunosc, dacă nu duci pasca la biserică în ziua de PașŸti, sムo sfințeascムpopa, e doar o prăjitură cu brânză șŸi stafide. Hai sムpresupunem cムfaceți asta, hai sムpresupunem cムo fac șŸi eu (yeah,right), sau sムnu presupunem nimic șŸi sムne limităƒm deocamdată la partea lumeascムa vieții noastre șŸi sムlăsăƒm partea spiritualムîn seama sacerdoților. Pasca pe care o șŸtiu eu (consultat telefonic de Mircea Groza, pentru cムuitasem cum am făƒcut aluatul anul trecut, da, nu râdeți, fac pască doar o datムpe an șŸi sunt tot mai bătrân, uit tot mai repede) se face cu aluat pentru cozonac șŸi se umple cu brânzムde vaci amestecată cu ou și alte celea. Vedeți cum șŸi ce, mai jos:

Mai întâi puneți drojdia (10 grame) la înmuiat în lapte cu zahăr, să prindă viață și spor.

pasca_001.jpg

Pentru aluat mai avem nevoie de făinム(500 de grame), trei lingurițe de zahăƒr, un ou, coaja unei lăƒmâi (eu am avut lămâie verde).

pasca_002.jpg

Mai avem nevoie de lapte, unt și zahăr pentru frământat. Ele se amestecムpe foc, sムse topeascムuntul. E important să nu fie prea cald laptele când frământați pentru că drojdia ar putea avea de suferit. Dacă puteți ține mâna-n lapte, e în regulăƒ, e potrivit de cald. Cantitatea de unt topit cu lapte ar trebui să fie cam jumătate din cantiatatea de făină. Poate varia, în funcție de caliatatea făinii, dar nu cu mult.

pasca_003.jpg

Se frământムtoate cele de mai sus într-un aluat moale, cam un sfert de ceas. Apoi se lasムsub un ștergar curat, cam o jumăƒtate de ceas, sムcreascăƒ.

pasca_004.jpg

Până crește aluatul, aveți vreme să pregătiți umplutura. Aveți nevoie de brânzムde vaci (300 de grame), o cană de zahăƒr, stafide, coajă de lămâie, douムouăƒ, lapte cu unt (a mai răƒmas de la aluat) șŸi trei linguri de făinăƒ.

pasca_005.jpg

Puteți sムamestecați umplutura cu un tel, sムo frăƒmântați cu mâna sau cu un blender, dacムaveți. Recomand blenderul, veți obține o pastムcu adevăƒrat omogenă.

pasca_007.jpg

A crescut aluatul? Ok, luați o tavムpentru cuptor (rotundă), o ungeți cu unt șŸi o tapetați cu făinăƒ.

pasca_008.jpg
Din aluat (mai puțin o parte micăƒ, pe care o folosiți mai târziu) întindeți o foaie groasムde un centimetru (e nevoie de grosimea asta, pasca trebuie sムcreascムșŸi dacムnu are de unde, nu creșŸte) care se așazăpe fundul tăvii.

pasca_009.jpg

Umplutura se toarnムpeste aluat.

pasca_010.jpg

Aluatul răƒmas se răƒsucește în fuioare groase de un deget, care apoi se răsucesc asemeni unui șŸnur.

pasca_011.jpg

Cu șŸnurul obținut se decoreazムpasca, pe care o ungeți apoi cu ou băƒtut. Asta îi va da luciu dupムcoacere șŸi protejeazムaluatul în timpul coacerii.

pasca_012.jpg

Pasca se lasムîn cuptor pentru 40 de minute la 150 de grade Celsius.
pasca_013.jpg

Asta a ieșit.
pasca_015.jpg

A crescut destul, s-a copt suficient.
pasca_016.jpg

Să fiți buni. Și sănătoși.
pasca_017.jpg

Join the Conversation

  1. Doamne, ce apetisant arata. Face si mama, abia astept sa mananc. :)

  2. adi hadean says:

    nina, mulţumesc şi îţi doresc să ajungi cât mai repede la mama (ta) :-)

  3. @adi, nina
    Un Paste minunat si plin de bucurie si drum bun spre mamele voastre. si eu o sa plec spre a mea mama ;) acolo sarbatorile sunt cele mai frumoase

  4. oana.maria says:

    SARBATORI fericite si luminate!
    Pasca pe care o face mama e cea mai buna – poate iti aduc o bucata cand revin de acasa ;) !

    Drum bun tuturor!

  5. adi hadean says:

    dragii mei, multam de urari, sa va bucurati de sarbatori:-)

  6. Eu nu stiu să fac pască, acum e târziu să mai încep…la Fredy pe Victoriei nu am mai găsit….In schimb mi-au ieşit nişte sarmale în oala de lut fierte la cuptor…o nebunie, cu bucătele de costiţă printre…Dumneze să mă ierte, dar nu am putut să mă abtin şi… am mâncat …câteva…
    SĂRBĂTORI LUMINATE ŞI PACE ÎN SUFLETE!

  7. adi hadean says:

    metaphor, o sa te ierte, stie si El cat de bune pot fi sarmalele :-)

  8. Mama nu face pască. Face doar cozonac. Cel mai bun!!! Într+un sfert de ceas, să te citez, plec spre ea. Mâine, adică azi, o ajut la bucătăria, ha! Sărbători fericite!

  9. adi hadean says:

    si tie, nelu, si tie. cozonacii de pasti îi face mama, eu pe cei de crăciun:-)

  10. Frumoasă păscuţă ţi-a ieşit! Eu intrasem după o reţetă de friptură de miel. Da n-am potbal! O voiam simplă, la cuptor, cu usturoi împănat, cu de astea. Anul trecut am scăpat nucşoară pe ea şi s-a amărât un pic. Nu mai folosesc veci nucşoara! Aşa am păţit şi cu tarhonul şi ienibaharul, la fasolea cu ciolan de acum un secol. De atunci mi-e frică de ele! Mie-mi place cimbrul, măghiranul, oregano, busuiocul, menta, cury…astea, mai lejere. Desigur nu toate pe acelaşi fel de mâncare.:)

    Sărbători liniştite, Adi. Să aveţi un Paşte fericit!

  11. adi hadean says:

    innu, uite reţeta: cureţi carnea, o speli bine şi o opăreşti patru-cinci minute în apă cu puţin oţet. o scoţi din apă, o înţepi cu un cuţit(înţepături adânci) şi o împănezi cu usturoi şi afumătură. pui peste bucăţile de carne câteva felii subţiri de slană, bacon sau pancetta şi dai carnea la cuptor într-o tavă în care au pus o cană de apă, câţiva stropi de ulei (e suficient dacă stropeşti carnea) şi un pahar de vin alb sau o sticlă de bere (măcar berea din ea). laşi aşa, la foc potrivit (mediu, adică) pentru 45 de minute. gata. sare, piper şi rozmarin pentru condimentare, asta recomand:-)

  12. NU POT DECAT SA ITI SPUN CA NE CAM FACI SA UITAM CA ESTE POST SI…..
    SA PACATUIM CU GANDUL LA BUNATATILE CE LE VOM MANCA DE SFINTELE SARBATORI!
    MULTUMIM PTR.SFATURI SI ABIA ASTEPT SA FAC SI EU…

  13. buna,

    arata f bine aceasta pasca si as vrea sa o pregatesc ptr paste dar nu prea stiu cantitatile de lapte, unt si zahar folosite la framantat……..!

    ma poti ajuta?

    1. Maria, jumătate de litru de lapte, un pachet de unt, trei linguri de zahăr (ori mai mult, dacă-ți place mai dulce).

  14. mersi frumos!

  15. multumim Adi …. chiar vroiam sa le fac o specialitate traditionala romaneasca socrilor mei de Paste ….. arata foarte bine…… :)………. poate ne mai ” vinzi” cateva retete la fel de gustoase pt Paste…….

  16. Buna Adi,
    Pentru ca tot am facut cozonac dupa reteta ta de Cozonac pufos, care a iesit nemaipomenit de bun din toate „partile”, m-a apucat asa o mare vrenicie, si am facut si Pasca imediat dupa cozonac, care a iesit extraordinar de aspectuoasa (inca n-am gustat din ea!!!) si cred ca tot la fel de buna ca si Cozonacul. Imi pare rau ca nu am cum sa-ti trimit niste foto cu ele ca sa vezi ce eleva buna sint!
    Iti multumesc ca imparti cu noi din cunostiintele tale culinare. Ador blogul tau si in special felul tau de a povesti. Ma faci sa ma simt acasa (sint in USA) mai ales cind vad din fotografiile pe care le faci.
    Am sa pun foto pe facebook! sa le vada toata lumea! Acum mi-a venit ideea!!
    Iti doresc Paste fericit alaturi de cei dragi tie, multa sanatate si sa ne mai dai retete tot la fel de bune! Hristos a Inviat!

  17. Un buton de print, fara poze, se poate? Ar fi mai simplu, decat c/p. Si cred ca i-ar ajuta si pe altii. Multam! :)

  18. Adi, mie din poze-mi pare mult mai mult de 300g de branza de vaci. Sigur doar 300g sunt acolo? In rest… minunata! Sambata am sa fac prima mea pasca dupa reteta asta.

    1. Adi Hădean says:

      Dincare poze :)

    2. Mai ales din aia in care torni umplutura peste coca intinsa.

  19. In raspunsul ce l-ati dat Mariei spuneti ca sunt necesari 5oo ml lapte… asta in conditiile in care, mai sus scrieti ca avem nevoie de 500 gr faina, etc…Personal cred ca un raport de 5oo ml de lapte la 5oo gr faina pentru a obtine un aluat de pasca este eronat. Specificati la un moment dat: cantitatea de lapte plus unt topit trebuie sa fie cam jumatate din cantitatea de faina…deci???… Exista posibilitatea sa fie o greseala de scriere?!?
    Multumesc pentru raspunsul pe care sper sa-l primesc.

    1. Adi Hădean says:

      probabil mă gândeam la un kilogram de făină. așa-i când răspund la comentarii care vin la postări puse cu ani în urmă:).

  20. Mulțumim ptr rețetă chef. Sunt puțin confuz cu laptele și făina. 500g făină și 250 mill de lapte sau un kg de făină și 500 mill lapte? Mulțumesc anticipat, abia aștept să frământ!

    1. Adi Hădean says:

      depinde cât aluat vrei să faci. 500g pentru una, 1000 g pentru două. sau pentru 2 respectiv 4, în funcție de cât e de mare tava sau forma în care coci.

  21. Alexa Georgeta says:

    iti multumesc din suflet pt. reteta , e tare delicioasa , pasca e una dintre prajiturile mele preferate , dar ma sa mananc cu grija din cauza diabetului , daca nu te superi am copiat si eu reteta , Sa aveti de sfintele sarbatori parte de multe bucurii , sanatate , fericire si implinirea tuturor dorintelor , va pup .

  22. Vreau o rețetă de pasca cu brânza sărată,va roog.

  23. Luminita says:

    Asa arata si pasca facuta de mama. Pentru prima data anul aceasta am sa fac si eu.
    Multumesc pt reteta. Nu o intreb pe mama caci se va supara ca nu o las pe ea sa faca.

  24. Alexandra says:

    Hmmmm ce bine arata…..de 2 zile caut o rețetă de pasca și nu m-a atras nici una. Asta în schimb mi-a facut cu ochiu 😉. Deja am trecut pe lista de cumpărături ingredientele și sâmbătă o sa o pregătesc sa fie foarte proaspătă. Multumim de rețete. …de toate….
    Sarbatori frumoase și liniștite!

  25. am si eu o intrebare? :D testul cu scobitoarea mai e valabil aici?!

  26. Din pacate nu tuturor le reuseste perfect … Pasca noastra s a deformat nitel…Dar important este gustul, nu i asa?
    Multumim pentru reteta, abia asteptam sa gustam!!!!

  27. Salutare! Suna minunat descrierea ! Cam cat lapte trebuie pus te rog? Mor de nerabdare sa o fac.este prima mea pasca.miltumesc anticipat si paste fericit

  28. Salut Adi ! Arata Minunat, vreau sa fac si eu, dar am o intrebare…Cand intind foaia de aluat in tava o mai las la dospit, sa pun umpultra peste ea nedospita ? Si dupa ce asamblez pasca, o mai las la dospit pana o da la cuptor ?

    1. ana-maria says:

      Asta ma intrebam si eu….

  29. ana-maria says:

    Tocmai am facut pasca folosid reteta ta si culmea, mie nu mi-a iesit. A crescut! Tare bine arata deasupra dar aluatul e cruuud. Am reluat reteta, ca poate am gresit ceva dar nu…fix ca acolo! Nu cumva temperatura e cam mica? Stiu da depinde de cuptor dar….

  30. Oh Mulțumesc pentru rețetă! O să o promovez printre londonezi…. căci p’aici îmi sunt drumurile, însă vreau sa adaug ceva ! Anume ca Rusalca , cofetăria/patiseria din Turda (orașul copilăriei mele) face o Pasca minunată precum si alte bunătăți … odininioara croissant -dulce sau sărat. Și mai e ceva ! E un obicei-lege: Rusalca primește comenzile la prăjituri pentru Crăciun la 1 Decembrie și punct. Așa că dacă nu te-ai deșteptat române, din timp la prăjituri atunci, numai cu colinda mai ai șanse la bunătăți …ori dai iama la bucătărie și faci pe cofetarul însuți. Scuzați-mi paranteza ☺

  31. Cosmin Telimbeci says:

    Maine am sa o încerc și pe a d-voastră, dar fiecare vine cu ceva nou și e bine de știut. O sa revin și cu poze. Salutari din Germania și sa aveți un Paste fericit.

  32. hahaha si cum bagam toata mina in amestecul de lapte sa-l vedem daca e cald ?sau ajunge cu un deget…. :-)…multumim pentru reteta

  33. Daniela Pahontu says:

    Buna ziua

    As dori sa fac Pasca pentru prima oara…mi se pare pas cu pas reteta dar se poate sa imi spuneti va rog si cantitatea de faina, lapte si unt? Multumesc!

  34. Super reteta am facut-o anul trecut pentru prima oara si a iesit foarte buna. Anul acesta am sa o fac din nou. Mulțumim pentru reteta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close